Finisarea pereților tencuiți, cu vopsea lavabilă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Tencuială casei reprezintă stratul de mortar de aproximativ 2-2,5 cm aplicat peste zidărie, atât la interiorul, cât şi la exteriorul construcţiei. După ce tencuim tavanul şi pereţii, ce material să folosim la finisare?

Finisarea peretilor tencuiti cu vopsea lavabilaO variantă serioasă de luat în calcul pentru finisarea pereților tencuiți constă în vopseaua lavabilă, având în vedere argumentele care susțin această pledoarie, cum ar fi calitatea și rezistența lor la uzură.

În acest articol veţi afla mai multe detalii despre tipurile de vopsea lavabilă şi paşii principali ce trebuie urmaţi în finisarea pereţilor interiori prin tencuială, folosind vopseaua lavabilă.

Înainte de a porni la porni și de a aborda subiectul de astăzi, venim cu o precizare importantă. Este recomandat să apelați la o echipă de specialiști pentru lucrările de amenajare interioară pentru a vă asigura că veți avea parte de rezultatele scontate.

Să definim vopseaua lavabilă, ce va fi aplicată în cazul pereţilor interiori finisaţi prin tencuială.

Vopseaua lavabilă pentru interior reprezintă un produs pe bază de rășini acrilice, diluabil cu apă, fără miros și fără solvent. Această vopsea se găsește pe piață în trei variante și anume, semi-lavabilă, lavabilă și superlavabilă.

Mai mult, pentru finisarea pereților tencuiţi cu vopsea lavabilă, avem mai multe opțiuni din care putem alege cea mai potrivită variantă pentru necesitățile noastre:

  • Vopsea lavabilă super alb pentru pereții interiori – oferă, precum îi spune și numele, un grad ridicat de alb. În plus, are o rezistență superioară la spălare;
  • Vopsea lavabilă economică – prezintă o rezistență bună la spălare și, totodată, are un timp de uscare scurt;
  • Vopsea lavabilă, bază de colorare pentru pereții interior – pe lângă faptul că se poate nuanța în 330 de culori, această vopsea este permeabilă la vaporii de apă și o uscare rapidă;
  • Vopsea siliconică pentru interior – printre caracteristicile sale se numără o rezistență la murdărie, dar și o rezistență la radiațiile UV;
  • Vopsea silicatică pentru interior – și în acest caz vopseaua are o rezistență bună la murdărie și vine completată cu o permeabilitate ridicată la vapori;
  • Vopseaua lavabilă cu teflon – este special concepută pentru a oferi protecție împotriva petelor si a zgârieturilor;
  • Vopseaua lavabilă cu latex – pe lângă o rezistența bună la frecare, această tip de vopsea vine și cu un grad foarte bun de acoperire;
  • Vopseaua lavabilă cu aditivi – acești aditivi luptă împotriva formării mucegaiului, ce se poate forma, mai ales la baie și bucătărie;.
  • Vopsea lavabilă cu rezistență la îngălbenire și frecare.

De regulă, pentru finisare pereților tencuiți se aplică două sau cel mult trei straturi de vopsea lavabilă, mai puțin modelul de vopsea lavabile cu latex care se dă într-un singur strat.

A venit mometul să precizăm câteva detalii despre paşii de aplicare a vopselei lavabile.

Primul pas în amenajare interioară este de a curăța pereții de grăsimi, fumul impregnat, murdărie, tencuiala veche, dar și vopseaua veche.

După curățare, urmează tencuiala (ce poate fi făcută pe cărămidă, BCA, pe beton armat etc) ce se poate realizare manual sau mecanizat. După tencuială, urmează etapa de nivelare prin aplicarea tinciului, urmat de glet (pentru unii, gletul a devenit o variantă opțională), amorsă și la final vopseaua lavabilă.

Este bine de ştiut că vopseaua lavabilă se aplică după amorsarea tinciului.

Aplicaţi amorsa pe tinciul uscat înainte de vopsire, cu un trafalet sau o bidinea. Când amorsa este uscată, se aplică două straturi de vopsea lavabilă.

După ce am discutat de textură şi montare, a venit momentul să vorbim despre culoare.

Tendințele în materie spun că ar trebuie aleasă, mai ales pentru bucătărie, o culoare intensă, cum ar fi roșu, violet, vișiniu, negru bleumarin, turcoaz, galben sau verde neo.

În afară de varianta lavabilă, pentru finisare puteți opta pentru vopsele pe bază de ulei, care pot fi de mai multe tipuri: vopsea lucioasă, vopsea semi-lucioasă, vopsea satinată, vopsea coajă de ou, vopsea mată.

Finisarea prin vopsea lavabilă are câteva avantaje consistent față de placarea pereților cu faianță:

  • un preț accesibil sau cu mult redus;
  • beneficiul de a schimba mai des culoarea vopselei lavabile, atunci când vrem o reamenajare interioară;
  • timpul de aplicare a finisării se reduce considerabil.

După această scurtă paranteză, înainte de final, vă oferim o serie de sfaturi utile pentru alegerea vopselei lavabile:

  • uitați-vă la gradul de lavabilitate (rezistența la spălare). Potrivit specialiștilor, cele mai bune tipuri de vopsea lavabilă sunt cele care pot face față la o mie de spălări;
  • puterea de acoperire;
  • timpul de uscare;
  • dacă cumpărați vopseaua mai din vreme, aveți grijă unde o depozitați pentru că trebuie ferită de ger sau soare.

În cazul în care nu apelați la o echipă de specialiști, în prețul final vor intra sculele necesare pentru finisarea pereților cu vopsea lavabilă ce includ bureți, pensule, trafaleți sau pistoale de vopsit.

Astăzi am aflat mai multe despre una din variante de amenajare interioară.

Finisarea pereților prin tencuială, utilizând vopseaua lavabilă, vă oferă posibilități nelimitate de culori prin care aveți ocazia să puneți amprenta personală în locuința voastră. Totodată, prin această metodă veți putea schimba fără probleme culoarea din încăpere, în cazul în care doriți să schimbați personalitatea camerei.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

One Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *