Cum se montează parchetul laminat?

Parchetul laminat este unul dintre finisajele pentru pardoseală care se montează cel mai ușor, puține fiind situațiile în care beneficiarul decide să apeleze la un specialist. Astfel, fie că optezi pentru parchet laminat cu sistem click, dublu click sau fold down, trebuie să ții cont de câteva lucruri.

Cum se monteaza parchetul laminatÎn cele ce urmează îți prezentăm atât materialele și uneltele de care vei avea nevoie, precum și etapele care răspund la această întrebare, cum se montează parchetul laminat.

Totodată trebuie să descoperi și micile secrete care îți vor garanta viața lungă a parchetului laminat.

Astfel, pentru a monta parchetul laminat într-o încăpere vei avea nevoie de:

 1. Evident, parchet laminat, într-o cantitate suficientă să acopere întreaga suprafață a încăperii. Recomandat este să luați un pic mai mult pentru situația în care veți strica vreo placă în timpul montajului.
 2. Celofan/folie de nailon sau folie PE
 3. Folie pentru amortizarea pașilor și totodată pentru izolare,
 4. Plintă și sistemele auxiliare de prindere,
 5. Bandă izolantă de aluminiu
 6. Pastă siliconică, cât mai apropiată de culoarea parchetului ales,
 7. Distanțiere parchet (sub formă de pană sau burete)
 8. Șuruburi filet sau cuie

În ceea ce privește lista de unelte necesare pentru montarea parchetului laminat nu vei avea nevoie de foarte multe, însă acestea sunt esențiale:

 1. Cutter,
 2. Creion,
 3. Metru liniar sau ruletă,
 4. Fierăstrău coadă de șoarece sau șoricel, cum este cunoscut în general
 5. Pistol pentru pasta siliconică
 6. Șurubelniță electrică sau bormașină în funcție de tipul peretelui și burghiu de 6 mm

După trecerea în revistă a materialelor și uneltelor necesare revenim la întrebarea cum se montează parchetul laminat.

Înainte de a monta parchetul trebuie analizată suprafața ce va fi supusă finisării. Astfel, pardoseala trebuie să fie dreaptă (se consideră o pardoseală dreaptă cea unde există o diferență de nivel de maximum un cm), să fie uscată și curățată de praf prin măturare sau aspirare. În cazul unei pardoseli neuniforme, cu denivelări și diferențe mari de nivel trebuie turnată o șapă autonivelantă înainte de montarea parchetului. De asemenea, dacă pardoseala prezintă zone cu reziduri, cu materialele precum cimentul care nu au fost îndepărtate și sunt ieșite mult în relief, acestea trebuie înlăturate și curățată bine suprafața.

Un alt secret pe care ar trebui să-l știți și de care ar trebui să țineți cont este faptul că parchetul trebuie să stea la temperatura camerei, în poziție orizontală timp de minimum o zi. Dată fiind grosimea plăcii de parchet laminat, așezată pe verticală aceasta se poate curba îngreunând montarea sa.

Odată stabilite aceste aspecte poți trece efectiv la montarea parchetului laminat.

1. Primul material cu care trebuie să începi este celofanul sau folia de nailon al cărui rol este de a preveni umiditatea. Aceasta se va așeza într-un strat pe toată suprafața camerei, în funcție de dimensiunea încăperii va trebui să se petreacă la îmbinări, una peste cealaltă, iar această zonă va fi lipită cu bandă adezivă din aluminiu.

2. Cel de-al doilea rând va fi compus din sistemul de amortizare care se va monta invers față de folia de nailon, mai exact dacă folia a fost desfășurată pe lungimea camerei, sistemul de amortizare va fi montat pe lățimea sa. În cazul acesteia bucățile nu trebuie să se suprapună, ele vor fi așezate una lângă cealaltă, urmând să fie de asemenea prinse cu bandă adezivă din aluminiu.

3. După montarea celor două folii se verifică îmbinările și de asemenea zone de perete unde sunt prezente țevile. Aici foliile de vor decupa cu un cutter urmărind conturul țevilor.

4. Urmează montarea pachetului laminat, însă până la acest pas trebuie pusă banda din burete ce va avea rolul de a ține la depărate parchetul de perete. Acest lucru este important pentru că în timp parchetul va lucra, iar el va avea nevoie de spațiu pentru a se așeza corespunzător. Se poare recurge și la distanțiere din plastic sau lemn (o pană ce se introduce după montarea primului rând de placi de parchet laminat, între parchet și perete). Atât banda din burete, cât și distanțierul rigid se va monta doar pe două laturi din cameră, iar distanța optimă este de un centimetru și jumătate.

5. Se așează primul rând de plăci de parchet laminat pornind dintr-un colț al camerei, ținându-se cont însă de lungime direcției de incidență a luminii. De cele mai multe ori, ultima nu se va potrivi perfect, de aceea va trebui scurtată cu fierăstrăul coadă de șoarece, dar ea nu trebuie să fie mai mică de cinci centimetri. Tocmai de aceea va trebui să măsurați în prealabil cu o ruletă sau un metru rigid lungimea peretelui unde urmează să montați primul rând de parchet laminat.

Plăcile de parchet în sistem click se vor monta pe lungime, prin înclinarea plăcii în unghi de 30-45 de grade și ulterior împingerea sa spre pardoseală. Rândul următor se va monta cu restul de placă de parchet deja secționată (partea tăiată va fi așezată pe partea cu peretele) completându-se cu plăci întregi, din nou până spre capătul rândului, unde cu siguranță va trebui să tăiați o altă placă. După prinderea acestora întregul rând se va fixa de cel de deasupra sa, la fel, prin înclinarea plăcilor, lovindu-se la final ușor cu podul palmei pentru a definitiva fixarea. În cazul parchetului cu dublu click, fiecare placa se va monta pe rând, mai întâi de placa de deasupra prin angrenare, urmând ca după aceea să se prindă de placa lângă care va fi așezată. Pentru sistemul fold down, montarea parchetului laminat este și mai simplă. Plăcile de pe rândul doi se angrenează doar în placa de deasupra lor, lăsându-se cu ușurință în jos până ating podeaua, ca și cum ai închide capacul unei cutii cu balamale.

6. În dreptul ușilor și țevilor placa de parchet trebuie tăiată urmând forma obstacolului pe care-l întâmpină. În cazul țevilor, zona din jurul lor, pentru că va rămâne un mic spațiu, poate fi umplută cu pasta siliconică.

7. Montarea plintei face parte din ultima etapa de finisare a pardoselii cu parchet laminat. Plinta poate fi prevăzută cu o șină ce se va monta prima cu ajutorul șurubelniței electrice de perete, dacă vorbim de un perete din gips-carton sau cu ajutorul unei bormașini cu burghiu de 6 mm. Pentru că sunt modele de sine ce sunt prevăzute cu sisteme individuale de prindere, acestea trebuie montate la aproximativ 50 cm unul de celălalt. După aplicarea plintei urmează montarea colțurilor și a pieselor recomandate pentru acoperirea îmbinărilor.

Cu un Like vezi tot ce publicăm:

One Response to “Cum se montează parchetul laminat?”

Read below or add a comment...

 1. Surcel Eugen says:

  Buna ziua.
  Cum se incepe montajul in cazul cand ai intrarea in camera in fata si un semirotund in partea dreapta restul camerei se afla in fata .
  Cum se calculeaza suprafata avand in vedere acea parte de camera pe semi rotund.

  Va multumesc.
  Cu respect.
  Surcel Eugen

Lasă un Comentariu...

*