Tipuri de șeminee

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Confortul nostru termic necesită costuri mai ridicate în lunile reci de iarnă. Încălzirea prin șemineu ne poate oferi o atmosferă caldă și primitoare, la costuri relativ reduse, dar câte tipuri de șeminee sunt?

tipuri de seminee

Tehnologia a evoluat și ne oferă astfel posibilitatea de a alege dintr-o varietate de tipuri de șeminee, care să fie atât eficiente, cât și prietenoase cu mediul înconjurător.
În funcție de gusturile sau de stilul pentru care veți opta, șemineele sunt de trei feluri:

  • șeminee clasice – aceste modele de șemineu sunt zidite și apoi zugrăvite;
  • șeminee rustice – cum îi spune și numele lasă să se vadă cărămidă din care au fost construite;
  • șeminee moderne – în acest caz, vorbim despre un design futurist.

Dacă luăm în calcul și alt criteriu, și anume, după modul de funcționare sau tipul de combustibil folosit, tipurile de șeminee sunt:

  • șeminee cu ardere pe lemn;
  • șeminee electrice;
  • șeminee pe gaz;
  • șeminee pe etanol.

Să vorbim puțin despre fiecare model în parte, și începem cu șemineele cu ardere pe lemn.

De regulă, șemineele cu ardere prin lemne sunt considerate cea mai bună opțiune pentru locuințele rurale sau cabane.
Cum lemnul este o sursă regenerabilă, modelul de șemineu pe bază de lemn reprezintă varianta economică și ecologică. Mai mult, prin ardere, lemnul eliberează aceeași cantitate de CO2 în atmosfera ca în timpul degradării naturale. Beneficiul? Impactul asupra mediului este neutru.
Șemineele pe gaz

Printre avantajele șemineului pe gaz se numără siguranța în exploatare, dar și faptul că reprezintă cel mai convenabil raport calitate + performante/preț.

Am precizat de elementul siguranță, cum este obținut acest lucru? Prin montarea unei siguranțe care are rolul de a întrerupe alimentarea cu gaz în cazul în care flacăra se stinge accidental, îndepărtând complet posibilitatea unui accident.
Dezavantajul șemineului pe baza de gaz poate constituie lipsa mirosului specific de lemn ars, care este apreciat de multe persoane, asociat cu atmosfera de iarnă.

Înainte de a trece mai departe, mai trebuie precizat un detaliu important, atât șemineele electrice, cât și cele pe gaz au avantajul ca reduc efortul depus cu curățarea și curățenia și facilitează utilizarea.

Gândiți-vă că aceste caracteristici sunt foarte importante pentru diferite categorii, cum sunt bătrânii sau persoanele ce suferă de boli diverse, împiedicându-i să taie lemne și să curețe des șemineul.
Șemineele electrice

Acestea se potrivesc de minune în apartamente de bloc. Printre beneficiile șemineelor electrice putem enumere:

Șemineul electric nu necesită legarea la un coș de fum pentru că nu produce nici un fel de noxe;

Nu sunt necesare costuri suplimentar pentru instalare. În cazul șemineelor clasice, costurile pentru construirea coșului de fum le pot depăși pe cele de achiziționare a produsului propriu zis;

Unele modele sunt dotate cu un sistem de purificare a aerului. Filtrul de aer nu trebuie schimbat niciodată, ci doar curățat de două ori pe an sub jet rece de apă.
Șemineele pe bază de etanol

Șemineele pe etanol sunt considerate cele mai avangardiste dintre toate tipurile de șeminee. Au primit acest atribut datorită celor două aspecte ce le definesc – forma și modul de funcționare. Ce este etanolul, poate este întrebarea care v-a venit în minte.

Etanolul este un derivat pur din plante, un bio-alcool care arde curat (adică nu lasă reziduri), emanația de dioxid de carbon fiind neutră.
În gama de șemineele pe etanol veți găsi forme variate de la pătrat, rotund, oval, până la mărimea unuia clasic sau, dimpotrivă, redus ca dimensiune, de forma unui bol de pești etc.

Dezavantajul acestui model de șemineu, pe bază de etanol, constă în faptul că rolul său nu este de a ne încălzi iarna la el, ci are rol un frumos rol decorativ.

tipuri de seminee (1)

Picture 1 of 4

Vă doriți o atmosferă caldă alături de cei dragi, dar și o economie la facturile de încălzire? Pe piața veți găsi mai multe tipuri de șeminee, din care puteți alege cea mai bună variantă pentru voi. Decizia de alege un șemineu pe gaz sau pe lemn depinde de tipul de combustibil de care dispuneți și de dorința de a folosi un șemineu ca sursa de încălzire pentru casă. Fie că este vorba despre lemn, fie că este vorba gaz sau electric, nu uitați că faceți o investiție pe termen lung care să vă asigure confortul termic, dar și o economisire a cheltuielilor.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *