3 modalități prin care putem purifica aerul din casele noastre

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Când ne gândim la cât de poluat este aerul pe care îl respirăm, cu siguranță ne trec prin minte orașele acoperite de fum, străzile acaparate de trafic, fabricile sau avioanele, dar în realitate, calitatea aerului din interiorul caselor noastre poate fi de până la 10 ori mai slabă decât în exterior. De fapt, specialiștii consideră că poluarea aerului – atât în interior, cât și în exterior- este cel mai mare risc pentru sănătatea publică, contribuind la aproape 40.000 de decese anual, dintre care minimum 9000 sunt atribuite poluării aerului din interiorul caselor și birourilor noastre. Poluarea aerului interior poate fi mai gravă în marile orașe, din cauza nivelurilor mai ridicate de poluare exterioară care se filtrează în case, dar și cei care locuiesc în zonele mai ferite sau chiar la țară sunt afectați.

20725 - modalități prin care putem purifica aerul din casele noastreSpecialiștii definesc aerul interior poluat ca fiind aerul contaminat de praf, murdărie sau gaze toxice dăunătoare. La poluarea aerului interior contribuie foarte mulți factori, inclusiv o ventilație slabă, nivelul ridicat de umiditate care poate cauza mucegai, substanțe chimice din produsele de curățare, din varuri și vopsele, din piesele de mobilier, din textile și din produsele cosmetice pe care le folosim zi de zi. Este vorba despre particule minuscule care, de obicei, nu pot fi văzute sau mirosite, de unde și denumirea de „ucigaș invizibil”.

O persoană obișnuită își petrece peste 90% din timp în interior, respirând un aer poluat mai mult de 150 de ore în fiecare săptămână. Mai mult decât atât, casele noastre sunt mai izolate și mai puțin ventilate ca oricând, ceea ce are un impact pozitiv asupra facturilor la energie, dar un efect negativ asupra calității aerului, deoarece aerul uscat și poluat stagnează între pereții caselor noastre. Copiii și persoanele diagnosticate cu alergii, eczeme, dermatite, astm sau afecțiuni pulmonare sunt cele mai predispuse să fie afectate de o calitate slabă a aerului.

Iată câteva modalități simple prin care putem îmbunătăți calitatea aerului din locuințele noastre:

  1. Investiți într-un umidificator. Este un dispozitiv absolut necesar în sezonul rece, mai ales dacă aveți copii. Odată cu pornirea centralei termice, ne vom bucura de confort, însă umiditatea din aer scade, ceea ce declanșează simptome neplăcute. Dimineața la trezire putem simți că avem gâtul uscat, că ne ustură nările, că tușim sau avem senzația de piele care strânge. Chiar dacă nu suferiți de alergii, iritații, eczeme și chiar dacă nu aveți pielea sensibilă și reactivă, acestea sunt toate semne că aerul pe care îl respirați nu are un nivel adecvat de umiditate. Bebelușii și copiii sunt și mai afectați de calitatea slabă a aerului, așa că puteți lua în considerare achiziția unui umidificator cameră copii care emite o ceață fină, protejându-i pe micuți de efectele dăunătoare ale aerului uscat.
  2. Purificatorul de aer poate fi soluția tuturor problemelor. Particulele de praf și de polen pot fi microscopice. Este aproape imposibil să curățați ceva ce nu puteți vedea. Aici intervine purificatorul de aer sau, pentru spații mai mici, puteți lua în considerare și lampa UV cu proprietăți bactericide. Cele mai eficiente purificatoare captează și elimină aproape 100% din particulele poluante, aspirând aerul contaminat, filtrându-l și eliberându-l înapoi în cameră, mult mai curat și mai proaspăt. Purificatoarele de aer și lămpile UV se pot dovedi deosebit de utile în timpul sezonului de vârf al alergiilor din mai și până în iulie. Unele dispozitive eliberează ioni negativi în aer pentru a ajuta la neutralizarea virusurilor și bacteriilor din aer.
  3. Deschideți ferestrele. S-ar putea să pară evident, dar menținerea unui flux de aer proaspăt este cea mai ieftină și cea mai ușoară modalitate de a îmbunătăți calitatea aerului din locuințele noastre. Foarte multe persoane nu deschid ferestrele în timpul iernii deoarece doresc un confort termic și doresc să economisească bani la facturile de energie, însă este vital să lăsăm aerul curat să ne invadeze locuințele și să reducem astfel și umiditatea de care acarienii de praf au nevoie pentru a supraviețui.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *