3 pași către propria grădină cu legume

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Se spune că a avea grijă de o grădină înseamnă a avea grijă nu doar de trupul nostru, dar și de sufletul nostru. Din ce în ce mai multe persoane care dețin o mică zonă verde încearcă să o valorifice și să se bucure de fiecare petic de pământ. Nu mai prejos sunt persoanele care au adevărate grădini colorate și productive în balcon.

Ce e drept, deși este necesar puțin efort, a pune la punct o grădină de legume și a o îngriji zi de zi oferă mari satisfacții, pe lângă mese hrănitoare, gustoase și sănătoase.

Dacă doriți să înființați prima grădină de legume, dar nu știți de unde să începeți sau poate sunteți speriați de multitudinea informațiilor care circulă în mediul online, iată în rândurile de mai jos primii pași care vă vor conduce negreșit către o grădină de legume organizată și productivă:

  1. Pregătiți terenul. Fie că aveți o porțiune de teren sau doar o mică suprafață de pământ, va trebui să o pregătiți pentru plantare. Asta înseamnă că veți avea nevoie de pământ, de îngrășământ și de aspersoare pentru irigații, în special dacă dispuneți de o grădină mai mare. Paturile înălțate reprezintă acum cea mai modernă modalitate de a face agricultură. Practic, este vorba de a organiza suprafața pe care o aveți la dispoziție și de a construi câteva cadrane din lemn. Paturile înălțate prezintă mai multe avantaje, printre care sunt estetice, vă permit să vă plimbați și să efectuați toate sarcinile fără să vă murdăriți, nu necesită săpat la adâncime și, în plus, puteți îmbogăți pământul cu nutrienți într-un mod mai ușor. Totodată, printre paturi puteți pune piatră sau scoarță decorativă pentru și mai multă curățenie. Urmează apoi să aduceți pâmânt negru, eventual de pădure, dar și mraniță sau alt îngrășământ natural. Cu timpul, nu vă oprește nimeni din a produce acasă propriul compost din resturile din bucătărie.
  2. Protejați grădina. Acum, că mica grădină de legume dispune de pământ bogat în substanțe nutritive și de sistem de irigație, mai trebuie să o protejați împotriva dăunătorilor. Sunt și aici nenumărate modalități de a o proteja, în funcție de dăunătorii din zonă. Așa numitele plante-companion sunt de nelipsit din grădina de legume, cum ar fi gălbenelele, echinaceea, lavanda, cosmosul și, desigur, busuiocul. Aceste plante alungă, în mare parte, insectele, puricii și afidele. În schimb, pentru dăunătorii mai agresivi care mănâncă planta cu totul veți avea nevoie de măsuri mai drastice. Poate fi necesar să instalați în apropiere de grădina cu legume prize și întrerupătoare de exterior, deoarece dispozitivele electronice sunt printre cele mai eficiente metode de combatere a cârtițelor, șoarecilor și graurilor. Gardurile din plasă sau sârma ghimpată pot ține și ele la distanță dăunătorii. De asemenea, este bine să aveți la îndemână o plasă de protecție în cazul în care plouă cu gheață.
  3. Plantați. Ultimul pas, așteptat cu nerăbdare, este acela de a planta. Deja, începând cu luna martie puteți începe să plantați semințe și răsaduri, însă cel mai bine este să vă ghidați după un calendar de semănat, dar desigur să țineți cont de temperaturi. Chiar dacă anumite tipuri de roșii se pot planta încă de la sfârșitul lunii aprilie, dacă temperaturile sunt scăzute, planta nu va crește, ci va suferi. Dacă nu știți ce anume să plantați, atunci optați pentru cele mai comune semințe și răsaduri. Poate că nu vreți încă să plantați rădăcinoase, fasole sau varză, broccoli și conopidă. Pentru început, puteți semăna semințe de diferite tipuri de salate, semințe de andive, de spanac și de rucola. La fel de bine, puteți planta răsaduri de lobodă, mărar, pătrunjel și leuștean. Plantele aromatice sunt și ele de nelipsit, printre care busuioc, salvie, oregano, măgheran, cimbru și tarhon. Cele mai simplu de crescut sunt răsadurile de roșii, de ardei dulce și de ardei iute. Deși ceva mai pretențioase, vinetele și dovleceii sunt de nelipsit din prima grădină cu legume.

Cu grijă și cu multă dragoste, în curând veți putea să pregătiți mese cu legume și plante din propria grădină. În luna mai veți putea recolta varză creață Kale, salate, căpșuni, dar și coriandru și oregano. Roșiile cresc ceva mai lent, dar vă puteți bucura de ele începând cu jumătatea lunii iunie, apoi în iulie, august și septembrie. Ardeii sunt buni de recoltat în august și septembrie, la fel și dovleceii. Grădinăritul nu presupune respectarea a cine știe ce reguli, ci pur și simplu plantați o sămânță, aveți grijă de ea și vedeți ce iese.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *