4 elemente importante pentru un design funcțional de bucătărie

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Indiferent dacă aveți o bucătărie de vis, spațioasă și cu toate facilitățile sau, dimpotrivă, o bucătărie de mici dimensiuni dar pe care pur și simplu o iubiți, o bucătărie nu este eficientă până când nu este funcțională. Puteți să beneficiați de cele mai recente inovații de bucătărie, dar fără un design funcțional, nu vă veți descurca să gătiți și să aranjați masa. Este adevărat, o bucătărie îndeplinește mai multe funcții, așa că este important să o proiectați în așa fel încât să corespundă cu nevoile întregii familii. În timp ce unele bucătării au nevoie de ajustări minore pentru a deveni funcționale, altele au nevoie de o revizie completă.

Dacă doriți să vă transformați bucătăria într-una mai funcțională, iată câteva strategii:

  1. Formați un triunghi de lucru în bucătărie. Unul dintre cele mai importante elemente ale unei bucătării funcționale este triunghiul de lucru. Poate că ați mai auzit de acest concept înainte, dar poate că nu v-ați proiectat bucătăria în jurul acestuia. În principiu, persoana care gătește și pregătește masa trebuie să aibă acces direct către trei puncte majore, și anume frigider, chiuvetă și aragaz. Pentru a forma acest triunghi de lucru, e ca și cum ați conecta toate cele trei puncte majore cu o linie invizibilă. Astfel, vă veți bucura de mai multă eficiență în timp ce gătiți și pregătiți masa. De asemenea, puteți include și alte elemente în amenajarea bucătăriei, dar esențial este să mențineți calea liberă către cele trei puncte majore. Dacă este necesar, luați în considerare includerea unei insule de bucătărie pentru a crea triunghiul de lucru.
  2. Acordați atenție iluminatului. Proiectarea funcțională a bucătăriei trebuie să includă o iluminare adecvată. Asta înseamnă o lumină puternică pentru plita electrică, un alt corp de iluminat pentru zona de gătit și pentru orice alte suprafețe unde obișnuiți să gătiți. Iluminarea sub dulapuri reprezintă o alegere populară pentru crearea unui design funcțional al bucătăriei.
  3. Amplasarea scaunelor. Deși bucătăria este inima casei, acolo unde toți membrii se adună și adesea și prieteni ori vecini, prea mulți oameni în acest spațiu pot bloca accesul la funcțiile importante. Dacă oamenii tind să se adune în bucătărie pentru că le place să vă privească gătind sau pur și simplu pentru a purta o conversație, atunci este recomandat să amplasați strategic scaunele departe de triunghiul de lucru și de zona de gătit. În acest fel, vă veți asigura că nimeni nu vă stă în cale în timp ce pregătiți masa. Scaunele de bar funcționează foarte bine alături de o insulă de bucătărie, dar trebuie să le amplasați pe partea opusă de locul unde gătiți ori în capătul insulei.
  4. Echipamente care funcționează corespunzător. O bucătărie funcțională este o bucătărie în care toate echipamentele sunt într-o formă excelentă. Orice aparat care nu funcționează corect face ca bucătăria să fie mai puțin eficientă. O reparație ar putea fi o investiție excelentă și ar putea îmbunătăți design-ul funcțional al bucătăriei. De asemenea, este mai rentabilă decât înlocuirea completă a aparatului.

În cele din urmă, blaturile, dulapurile și zonele de gătit trebuie să fie curate și organizate. Este necesar să creați un sistem de organizare care să funcționeze pentru întreaga familie. Scăpați de obiectele vechi, deteriorate sau pe care nu le mai folosiți. În funcție de cât de aglomerată este bucătăria, un proiect de reorganizare ar putea dura doar de la câteva ore pentru a fi finalizat până la câteva zile.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *