4 lucruri domestice pe care trebuie să le pui la punct înainte de venirea iernii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Nu trebuie să așteptați ca temperaturile reci să se instaleze confortabil în termometre, când puteți adopta o atitudine proactivă și să vă puneți locuința la punct. Indiferent că locuiți la apartament sau la casă, există câteva aspecte de care trebuie să vă îngrijiți tocmai pentru a evita neplăcerile, cheltuielile uriașe, disconfortul și accidentele.

În rândurile care urmează, vă vom prezenta patru pași pe care îi puteți efectua singuri sau cu ajutor profesionist, astfel încât să vă protejați membrii familiei și întreaga locuință, dar și să reduceți facturile de utilități:

  1. Verificați acoperișul și exteriorul casei. Este esențial să inspectați îndeaproape exteriorul casei și acoperișul și să depistați eventualele fisuri, crăpături și goluri. Dacă vorbim despre zidăria casei, prin fisuri și crăpături se infiltrează imediat apă, umiditate, iar riscul pierderii de căldură este uriaș. Dacă sunt suprafețe mari pe care trebuie să le reparați, indicat ar fi să vă echipați cu accesorii care vă ușurează munca, precum ciocan rotopercutor, izolație de bună calitate și tencuială decorativă. Pe de altă parte, dacă bănuiți că acoperișul este cel care ar putea cauza pierderi de căldură, recomandat ar fi să apelați la o echipă de profesioniști. Chiar și o mică parte de acoperiș deteriorat poate duce la neplăceri. În timpul furtunilor din iarnă sau din cauza zăpezii care se topește, apa se poate infiltra în casă prin acoperiș. De asemenea, echipa de profesioniști trebuie să se asigure că toate garniturile din jurul gurilor de aerisire și din jurul coșului de fum sunt în stare perfectă. În funcție de forma acoperișului, acolo se pot acumula frunze, crengi subțiri, ace de brad care păstrează umezeală, așa că ar fi bine să curățați întregul acoperiș și jgheaburile.
  2. Verificați echipamentul de încălzire. Înainte de a porni încălzirea, asigurați-vă că centrala, șemineu pe lemne sau orice alt echipament de încălzire care folosește gaz, ulei, lemn sau cărbune este în stare bună și la fel sunt și coșul de fum și aerisirile. Astfel, veți preveni incendiile și veți împiedica monoxidul de carbon să se strecoare în locuință. Un tehnician vă poate inspecta echipamentul de încălzire pentru a confirma dacă este curat, în stare bună și că își poate atinge eficiența evaluată de producător. Totodată, o inspecție realizată de un tehnician profesionist măsoară și scurgerile de monoxid de carbon.
  3. Izolați zonele din jurul ușilor și ferestrelor. Pe aici se pierde foarte multă căldură, iar dacă spațiul dintre zidărie și fereastră sau rama ușilor măsoară aproape 1 cm, trebuie să acoperiți golul cu chit sau cu alt material de zidărie. Verificați și îmbinările între ramele de la ferestre și uși. Dacă simțiți că se pierde aer, puteți folosi garnituri din burete autoadezive sau, pentru un plus de confort, puteți opta și pentru perne de uși. La exterior, cel mai recomandat pentru sigilarea găurilor este siliconul, deoarece nu își schimbă structura și este impermeabil. La rândul lor, draperiile groase black-out au suficientă putere să oprească o bună parte din aerul rece.
  4. Opriți robinetele exterioare. Apa neîncălzită din conducte poate îngheța, ceea ce va determina spargerea conductelor pe măsură ce gheața se extinde. Deconectați toate furtunurile de grădină și scurgeți apa care a rămas și în robinete și în furtunuri. Pe acestea din urmă, le puteți depozita într-un spațiu sigur, pentru a le putea folosi și în vara următoare. Apoi, dacă nu aveți robinete rezistente la îngheț, opriți robinetul de închidere din interiorul casei.

În cele din urmă, dacă locuiți într-o zonă unde se anunță zăpezi și vreme rece, pregătiți-vă din timp lopată pentru îndepărtarea zăpezii, sare și nisip pentru prevenirea alunecărilor și toate celelalte echipamente de care aveți nevoie pentru a fi siguri că și mașina este pregătită pentru venirea iernii.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *