4 lucruri la care să fii atent atunci când vrei să cumperi o locuință

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

O locuință reprezintă cea mai bună achiziție pentru tine și familia ta, dar și un punct major de plecare pentru viitor. Renunțarea la apartamentul închiriat și cumpărarea unei locuințe – casă sau apartament – poate fi o soluție bună pentru a economisi sume de bani importante.

Iată mai jos 4 lucruri la care să fii atent atunci când vrei să cumperi o locuință:

  1. Prețul

Deși prețul unei case nu este cel mai important lucru, el este totuși relevant în decizia de cumpărare. Evaluați corect prețul locuinței și folosiți-vă de banii economisiți până acum. Uneori, banii strânși nu sunt suficienți pentru a achita tot prețul casei, așa că nu vă rămâne altceva decât să apelați la un credit imobiliar, precum este acesta care să vă ajute că achiziționați casa mult dorită. De asemenea, dacă casa are nevoie de renovare sau de eventuale lucrări de finisare, atunci ar fi potrivit să apelezi la aceste credite pentru nevoi personale care să te ajute să finalizezi orice etapă de construcție.

Este bine să vedeți mai multe case aflate la vânzare situate în zona asupra căreia v-ați concentrat căutarea, să vorbiți cu mai mulți proprietari și nu ar fi rău dacă cereți sfatul unui agent imobiliar pentru a analiza care este nivelul prețurilor pentru acea zonă în acel moment. Va recomandăm ca la achiziția unei locuințe să nu acceptați prețul propus de proprietar, fără să încercați să negociați valoarea acestuia, deoarece există posibilitatea să aveți o surpriză plăcută în acest sens. Nu puține au fost cazurile când la o scurtă negociere, prețul cerut de proprietar să scadă cu peste 10% din valoarea cerută inițială. Astfel, cu banii economisiți veți putea să cumpărați o mobilă nouă, de exemplu.

  1. Zona și accesul la utilități

Este recomandat să vă opriți asupra unei zone și să vă gândiți dacă v-ar plăcea să locuiți acolo. În felul acesta veți restrânge căutarea și nu va mai fi nevoie să alergați prin toate părțile orașului. Un alt aspect important este să încercați să aflați cât mai multe detalii despre zona respectivă și despre proiectele locale de infrastructură pe care primăria le are în derulare sau care urmează să fie implementate, deoarece o zonă aflată în plină dezvoltare poate fi un plus, dar și un minus. Dacă în perioada următoare se anunță lucrări noi, veți avea parte de zgomot, praf etc.

Este recomandat ca zona să fie una strict rezidențială, unde este permis un regim redus de înălțime. În felul acesta veți evita riscul ca pe viitor să vă treziți cu un bloc lângă casă. Ar fi bine dacă v-ați interesa dacă în zonă există școli, puncte de shopping, restaurante și alte facilități pentru că toate acestea contează, mai ales dacă vreți să duceți o viața socială decentă. Apoi, foarte importante sunt și utilitățile de care beneficiază casa respectivă, deoarece branșarea la canalizare sau gaze pot genera costuri substanțiale în plus.

  1. Costurile de întreținere – un alt aspect important

Este foarte important să vă interesați și de costul lunar al întreținerii casei, inclusiv impozite și asigurări. Casele la vânzare din anumite zone, mai ales cele din ansamblurile rezidențiale pot genera costuri destul de costisitoare în aceasta privință. Din acest motiv este recomandat să vorbiți cu proprietarul casei sau cu administratorul ansamblului pentru a afla care sunt costurile la întreținere, în special pe perioada iernii, când se adaugă și costul cu încălzirea. În cazul în care casa pe care doriți să o achiziționați este mai veche, țineți cont și de eventualele îmbunătățiri și reparații pe care va trebui să le faceți. Pot apărea costuri suplimentare considerabile dacă, de exemplu va trebui să schimbați caloriferele, instalațiile sanitare sau pe cele electrice.

  1. Verificați atent actele de proprietate!

Dacă v-ați hotărât asupra unei case și v-ați înțeles cu proprietarul la preț, mai urmează un pas destul de important înainte de semna actele de vânzare – cumpărare. Trebuie să verificați temeinic documentația proprietății respective. În primul rând pe actele casei este bine să nu apară ștersături, ștampile și semnături neclare ale notarilor sau altor persoane. Pentru a putea fi vândut, un imobil trebuie să aibă obligatoriu cadastru, intabulare și certificat energetic. Solicită vânzătorului o copie după dosarul de cadastru și un Extras de Carte Funciara pentru a vedea dacă acesta este proprietarul și are dreptul să vândă locuința, dar și dacă asupra imobilului sunt înscrise ipoteci, sarcini etc. În Extrasul de Carte Funciară se poate vedea cine este proprietarul și ce sarcini sunt asupra imobilului. Din certificatul fiscal vei constata dacă sunt sau nu impozite de achitat.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *