4 moduri prin care poți crește nivelul de umiditate în casa ta

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Pe măsură ce trecem de la toamnă la iarnă, aerul din exterior devine mai rece, în timp ce nivelul de umiditate începe să scadă considerabil. Pentru că dorim să locuim într-un mediu călduros și confortabil, mulți dintre noi încep să folosească centrala termică sau aerul condiționat care doar agravează problema. Desigur, pe de o parte beneficiem de căldură, dar pe de altă parte, nivelul scăzut de umiditate din aer va începe ușor ușor să ne afecteze. Gândiți-vă că toată umezeala din locuința dumneavoastră se pierde rapid în aer, inclusiv umiditatea care se evaporă din corp.

Nu este deloc neobișnuit ca, în timpul iernii, nivelul umidității să scadă cu mult sub 30% și, astfel, ajungem să ne confruntăm cu tot felul de probleme, cum ar fi piele uscată, mâncărimi, iritații, sângerări nazale, buze crăpate, odihnă inconfortabilă sau chiar deteriorări la nivelul structurii casei sau a pieselor de mobilier. Pentru aceia dintre noi care nu se împacă cu frigul și cu zăpada, aerul uscat din interiorul casei pot face sezonul rece cu atât mai insuportabil. 

Potrivit specialiștilor, în mod ideal, nivelul de umiditate din locuințele noastre ar trebui să fie între 30 și 50%. Pe de altă parte, excesul de umiditate poate conduce la înmulțirea bacteriilor, a mucegaiului și prafului, prin urmare ar fi indicat să achiziționați un higrometru digital pentru a monitoriza umiditatea din interiorul locuinței dumneavoastră.

În rândurile următoare, vă vom prezenta cele mai la îndemână modalități prin care puteți menține un nivel optim de umiditate în casa dumneavoastră:

  1. Uscați hainele în casă. În mod normal, nu este indicat să uscați hainele în casă pe timpul iernii, dar dacă există o încăpere în casa dumneavoastră unde nivelul de umiditate este foarte scăzut, puteți usca acolo hainele. Mai ales dacă folosiți detergenți ecologici, care nu emană mirosuri chimice, această metodă gratuită de combatere a aerului uscat este foarte eficientă. Pe măsură ce hainele se usucă, umiditatea din ele se va evapora în aer și astfel va crește nivelul de umiditate.
  2. Utilizați un umidificator aer pentru cameră. De departe, cea mai bună soluție pentru a combate aerul uscat din interiorul casei este prin utilizarea unui umidificator. Un astfel de echipament va crește rapid nivelul de umiditate în aer și va contribui la menținerea unui nivel confortabil de umiditate. Dacă decideți să utilizați un umidificator, asigurați-vă că alegeți un model care este suficient de puternic pentru a acoperi întreaga suprafață a casei dumneavoastră sau a încăperii unde doriți să obțineți un nivel optim de umiditate. Mulți consumatori tind să utilizeze modele mici de umidificatoare care nu sunt capabile să modifice considerabil nivelul de umiditate dintr-o încăpere, așa că investiția lor nu va oferi rezultatele dorite.
  3. Folosiți plante de cameră. Deloc surprinzător, plantele de interior pot contribui la modificarea umidității în locuința dumneavoastră printr-un proces cunoscut sub numele de transpirație. Plantele absorb apa prin rădăcini, iar de acolo încep să o circule prin tulpinile lor și până la frunze. Pe măsură ce apa ajunge la frunze, plantele vor elibera umezeala în aer. Nu uitați să udați plantele frecvent, altfel procesul de transpirație nu va avea loc și, cel mai probabil, plantele vor muri.
  4. Lăsați ușa la baie deschisă după ce ați făcut duș. După ce ați făcut duș sau baie, este o idee foarte bună să lăsați ușa deschisă la baie pentru a crește nivelul de umiditate din casă. Umiditatea care s-a acumulat în baie în timp ce ați făcut duș sau baie își va face drum prin toată casa.

O ultimă metodă încercată, prin care puteți crește nivelul de umiditate în aer este să puneți boluri cu apă pe partea superioară a caloriferelor din casă. Aerul cald emanat de calorifere va încălzi apa din bol, aceasta se va evapora treptat, ridicând astfel nivelul de umiditate. Cel mai bine este să folosiți boluri ceramice sau metalice.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *