4 trucuri de iluminat pe care le folosesc designerii de interioare

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Când ne gândim la amenajarea, la ambianța și la atmosfera casei noastre, iluminarea poate fi unul dintre cele mai fundamentale elemente. O lumină mai puternică ne face să fim mai atenți și mai alerți, în timp ce lumina mai slabă este mai relaxantă și chiar poate induce somnul.

Dacă știm cum anume să proiectăm iluminarea eficientă a locuinței noastre, putem obține o amenajare caldă și foarte primitoare. Primul lucru pe care îl fac designerii de interioare este să creeze un plan de iluminare. Asemeni lor, dacă începeți de la zero să amenajați o cameră sau dacă o redecorați, puteți crea un plan de iluminare care să abordeze elementele esențiale. Gândiți-vă la ce activități au loc în fiecare cameră, cum ar fi servirea mesei, relaxare, muncă, joacă, teme, și așa mai departe, dar la fel de bine vă puteți gândi și la caracteristicile-cheie ale unei camere pe care doriți să le evidențiați. Poate că sunt și anumite limite arhitecturale de care trebuie să țineți cont. Luați în considerare stilul, puterea și chiar temperatura culorii luminilor înainte de a lua decizii de proiectare.

Planificarea timpurie vă ajută să obțineți amenajarea la care visați care să vă susțină toate activitățile. Iată și alte modalități prin care puteți eficientiza iluminarea locuinței:

  1. Stratificați iluminarea. Deși pare a fi un concept complicat, în realitate este vorba despre suprapunerea mai multor lumini. Trebuie doar să adoptați o abordare stratificată în ceea ce privește iluminarea și să jonglați cu diferite surse de lumină pe diferite niveluri pentru a crea ambianța dorită. Folosiți-vă de iluminare pentru a profita la maximum de dimensiunea și forma unei camere. Iluminarea generală puternică face ca o cameră să pară mai mare, lumina oferită de lampadare este potrivită doar pentru anumite zone și este specifică unor activități relaxante, în timp ce pandativele creează iluzia unui spațiu mai înalt. La rândul lor, spoturile fac încăperile să pară mai confortabile.
  2. Asigurați-vă că iluminarea este utilă. Luați în considerare ce sarcini îndepliniți în fiecare cameră și felul în care iluminarea vă poate afecta sau vă poate ajuta. De exemplu, gătitul necesită o iluminare mai concentrată, de aceea va fi utilă o combinație de spoturi luminoase sau bandă cu LED-uri montată sub dulapuri, iluminat încastrat și iluminare deasupra plitei. Pentru lectură, iluminarea flexibilă și direcțională este cea mai potrivită. Camera de zi necesită o combinație de lustră, lampadar și spoturi, în funcție de cât de spațioasă este și de activitățile pe care le desfășurați aici. Variatorul de lumină vă va deveni rapid noul prieten, oferind un mod eficient și energetic de a schimba atmosfera unei camere.
  3. Alegeți cu atenție becurile. Becurile trebuie alese cu multă atenție, în ciuda obiceiului nostru de a cumpăra becuri în grabă. Atunci când achiziționați becuri, luați în considerare mai multe aspecte, printre care cât de luminoasă doriți să fie încăperea, ce atmosferă încercați să obțineți – de exemplu, o temperatură mai mică este asemănătoare cu lumânarea, în timp ce temperaturile mai ridice sunt asemănătoare cu cerul albastru – , dar și eficiența energetică, mai ales în încăperile foarte utilizate, cum ar fi bucătăria sau camera de zi.
  4. Folosiți spoturi pentru a evidenția caracteristicile preferate. Folosiți-vă de iluminare pentru a vă concentra pe un perete cu anumite caracteristici, pe un element arhitectural sau pe o piesă de mobilier puternică, cum ar fi o canapea din piele sau un fotoliu cu un design surprinzător. La rândul lor, luminile montate pe perete, dispuse simetric pe amele părți ale unui oglinzi, vor adăuga căldură, rafinament și eleganță oricărei camere.

În cele din urmă, păstrați tematica, schemele de culori și finisajele uniforme în toată casa, mai ales când vine vorba de iluminat. Prea multe stiluri diferite pot fi deranjante pentru ochi și chiar pot provoca neliniște. Tonurile neutre și cele mai deschise vor deschide un spațiu și îl vor face să pară mai mare, un lampadar cu un abajur aparte adaugă interes, în timp ce nuanțele mai întunecate oferă confort și acea notă de lux.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *