4 trucuri prin care poți lumina corect fiecare încăpere din casa ta

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Când vine vorba de amenajarea locuințelor noastre, decorarea și iluminarea merg mână în mână. Felul în care iluminăm fiecare încăpere din casa noastră poate schimba complet ambianța, poate crea diferite scenarii și poate scoate în evidența lucrurile dragi nouă ori poate spori funcționalitatea. Și asta nu este totul. Pe lângă rolul său principal, iluminarea joacă și un rol decorativ, evidențiind designul anumitor obiecte, piese de mobilier și elemente arhitecturale. Prin urmare, iluminarea trebuie să completeze plăcut decorul, astfel încât rezultatul final să fie bine echilibrat.

Dacă aveți nevoie de puțin ajutor pentru a vă ilumina locuința, iată câteva trucuri excelente:

  1. Temperatura culorii. Lenjeria confortabilă, pernele decorative și păturile călduroase rămân sub anonimat dacă lumina din cameră este rece și dură. Pentru încăperi precum camera de zi și dormitoarele, unde odihna și timpul liber sunt prioritare, cel mai indicat este să optați pentru o lumină galbenă și caldă. Pe de altă parte, în locurile unde întreprindeți diverse activități solicitante, cum ar fi în bucătărie, în baie și în birou, veți avea nevoie de lumină rece. În plus, pentru aceste încăperi, vă puteți folosi și de benzi led, care aduc un plus de lumină exact în zona unde aveți cea mai mare nevoie. În schimb, este de evitat lumina foarte puternică, aproape orbitoare. Pentru a evita acest fenomen nedorit, trebuie să aveți grijă ca punctele cu lumină intensă să nu se afle în apropierea materialelor reflectorizante, cum ar fi oglinzile sau televizorul sau puteți opta pentru draperii opace, care blochează pe deplin lumina puternică din amiezile de vară.
  2. Aspect armonios. Pentru a obține un aspect echilibrat și primitor, utilizați mai multe tipuri de iluminat. Lumina generală, de obicei centrată, ar trebui să fie cea mai puternică și să lumineze uniform întreaga casa. Totuși, este recomandat să venim în completarea luminii generale cu unele puncte de lumină indirectă fie cu ajutorul unor lămpi așezate pe noptiere sau a unei veioze. În cele din urmă, adăugați o formă de iluminare direcționată prin intermediul unui ceas cu led pe noptieră, a unor aplice montate deasupra patului sau a unui lampadar de podea.
  3. Detalii bine luminate. Dacă doriți să evidențiați o colecție personală de antichități, de suveniruri sau de fotografii de familie, aveți nevoie de formă de iluminare proeminentă. O soluție care a câștigat un număr mare de adepți este dată de instalarea benzilor LED în interiorul mobilierului. Estetice și accesibile, aceste benzi reușesc să lumineze într-un mod omogen rafturile și polițele. O altă opțiune ar fi montarea spoturilor cu LED în bibliotecă sau în dulapuri. Spre deosebire de benzile LED, spoturile oferă o iluminare mai punctuală. În cele din urmă, dacă vă doriți o formă de iluminare cât mai practică și cât mai accesibilă, atunci puteți opta pentru lămpi LED reglabile și prevăzute cu clemă de prindere.
  4. Corpuri de iluminat de dimensiuni potrivite. Luați în considerare dimensiunea încăperilor înainte de a achiziționa un corp de iluminat mai sofisticat, cum ar fi un candelabru. Alegeți întotdeauna un corp de iluminat care este proporțional cu spațiul unde va fi instalat. Dacă încăperea este de dimensiuni reduse și are un tavan jos, este mai indicat să optați pentru o aplică discretă. În schimb, dacă dispuneți de un living spațios și cu pereți înalți, atunci un candelabru va funcționa foarte bine.

Adesea trecută cu vederea, iluminarea joacă roluri decisive în ambianța locuințelor noastre. Atunci când proiectăm amenajarea oricărei încăperi, trebuie să avem numaidecât în vedere modul în care vom alege să iluminăm fiecare parte a locuinței. Folosindu-ne de formele de iluminat moderne, de culorile și tonurile disponibile, precum și de multitudinea de corpuri de iluminat, putem obține încăperi relaxante, confortabile și cu efecte terapeutice asupra dispoziției noastre.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *