5 lucruri importante atunci când te gândești la o casă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Statisticile arată că românilor nu le place să stea cu chirie. 96% dintre ei sunt proprietarii locuințelor în care stau. Dacă te pregătești și tu să faci parte din această categorie, asigură-te că ești familiarizat cu cele 5 lucruri importante atunci când te gândești la o casă.

A avea o casă proprie este unul dintre visele cele mai de preț ale oamenilor. O asemenea achiziție aduce nenumărate bucurii. Este un simbol al stabilității, un spațiu care se transformă, treptat, în martorul celor mai prețioase amintiri. Însă realizarea unui vis nu este întotdeauna ușoară. Sunt multe lucruri de care trebuie să ținem cont. Mai ales că o locuință reprezintă o investiție considerabilă, prețul metrului pătrat variind, momentan, în funcție de zonă, între 750 și 2500 de euro. Află mai multe despre cele 5 lucruri importante atunci când te gândești la o casă, astfel încât să eviți orice neplăceri sau probleme.

  1. Alegerea unui împrumut pe termen lung, cu dobândă variabilă în euro, te expune riscului cursului valutar. Orice credit bancar cu dobândă variabilă implică fluctuații ale ratei lunare. Atunci când e vorba de un credit în moneda europeană, variația se datorează indicelui EURIBOR. Acesta e anunțat de Banca Centrală Europeană și reprezintă media ratei dobânzilor dintre împrumuturile interbancare. Deși actualmente EURIBOR este în scădere, -0,32% la 3 luni, -0,27% la 6 luni, respectiv -0,18% la 12 luni, față de ROBOR (rata medie a dobânzii pentru creditele în lei), totuși, analiștii bancari susțin că alegerea unui împrumut pe termen lung, în euro, așa cum se-ntâmplă în cazul achiziționării de locuințe, este mai periculos, invocând cazul împrumuturilor în franci elvețieni. Prin urmare, cel mai bine ar fi să eviți creditele cu dobânzi variabile în euro. Ele te pot expune la un risc dublu: rată lunară mai mare și riscul valutar (devalorizarea leului).
  2. În perioada unui mare împrumut bancar, o descoperire de cont se poate dovedi un serviciu folositor. Gestionarea corectă a banilor poate transforma descoperitul de cont într-o adevărată salvare atunci când trebuie să achiziționezi urgent un produs sau când ai rămas fără bani cu o săptămână înainte ca salariul să-ți fie virat. Și, să recunoaștem, asemenea lucruri se întâmplă destul de des, mai ales când ai un credit luat și o casă de terminat. Descoperirea de cont, cunoscută și sub numele de overdraft, îți pune la dispoziție un împrumut care se reînnoiește regulat, în limita unui plafon stabilit de bancă. Spre deosebire de cardul de credit, presupune dobânzi mai mici. Un alt avantaj ar fi comisioanele. În cazul retragerilor de la bancomat, făcute folosind carduri de credit, comisionul perceput este de minim 1%, în timp ce în cazul descoperirii de cont acest comision este de circa 0,5% sau chiar 0%!
  3. Valorea creditelor oferite de bănci, în vederea achiziționării unei locuințe, diferă. Există mai multe opțiuni de credite, care te pot ajuta să-ți îndeplinești visul de a avea o casă. E bine să știi, însă, că în funcție de varianta pentru care optezi, valoarea maximă a creditului diferă. De exemplu, suma maximă acordată prin intermediul programului de creditare Prima Casă este de 66.500 de euro (echivalentul în lei) în cazul unui imobil nou şi de 57.000 de euro în cazul unui imobil vechi. Un credit ipotecar Casa Acum, de la Piraeus Bank, îți poate aduce o sumă de aproape 4 ori mai mare – până la 250.000 de euro.  Atenție, însă! Avansul pe care trebuie să-l plătești diferă și el. În primul caz, este de 5% pentru locuințele sub 60.000 de euro. În cel de-al doilea, este de 20% din credit. E bine să atragi atenția la asemenea detalii. Mai ales că urmează să restitui creditul într-o perioadă de 30-35 de ani, timp în care multe lucruri se pot schimba.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *