5 tipuri de acoperiș cunoscute – avantaje și dezavantaje

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Dacă îți dorești să locuiești o casă mai mult ca sigur te interesează toate detaliile. Ai în minte deja un proiect pe care dorești să îl implementezi și despre care să vorbești cu arhitectul.

Tipurile de materiale pe care le vei folosi pentru construcția casei tale, dar și amenajarea unei mansarde sau pur și simplu modul de amenajare al unui acoperiș sunt lucruri pe care le poți afla de la arhitect și care vor fi cuprinse în planul de proiectare al locuinței tale. Pe baza schițelor tale, dar și a dorințelor de construcție, arhitectul va realiza cel mai bun proiect de casă, dar nu mai înainte de a avea o discuție în care îți vor fi prezentate toate avantajele și dezavantajele casei pe care ți-o dorești. Acoperișul este ultima parte a construcției, dar și un element extrem de important. Uneori se spune despre acesta că este „căciula” casei și ca atare trebuie să aibă un farmec deosebit, fiind vizibil din exterior și putând da casei o înfățișare cu totul aparte.

Iată mai jos 5 tipuri de acoperiș cunoscute, cu avantajele și dezavantajele sale:

1. Acoperișul în două ape, despre care poți citi aici, este cel mai popular tip de acoperiș. Cele mai multe locuințe din România prezintă acest model de acoperiș, având numeroase avantaje. Pe de o parte, montajul se face destul de ușor, nu necesită costuri crescute pentru realizarea sa și de asemenea permite spațiu suficient pentru amenajarea unei mansarde. Scurgerile de apă și căderile de zăpadă se fac destul de ușor, așa că extrem de potrivită această variantă. Din cauza vânturilor puternice, este posibil ca acoperișul să aibă de suferit, putându-i fi afectată structura de rezistență.

2. Acoperișul cu o singură pantă este potrivit mai ales pentru construcțiile moderne. Se realizează destul de atent, fiind nevoie atât de îndemânarea meșterilor, dar și de folosirea unor scule de foarte bună calitate. Această mașină de șlefuit îți va fi de mare folos mai ales în zona de exterior a acoperișului, acolo unde lemnul trebuie să arate cât mai bine. Din cauza vânturilor puternice, acoperișul s-ar putea să nu aibă rezistență foarte mare.

3. Acoperișul în patru ape este un model popular la noi în țară, fiind nevoie de construcția a patru ape, unite printr-o coamă orizontală. Este potrivit mai ales pentru zonele unde există vânturi puternice și permite spațiu de amenajare al unei mansarde. Cu toate acestea, acoperișul de acest gen ar putea necesita costuri destul de ridicate pentru montaj.

4. Acoperișul tip fantă concavă are un design atrăgător, dând casei un farmec deosebit. Permite un spațiu suficient de mare pentru amenajarea unei mansarde și de aceea mulți arhitecți le recomandă pentru acest gen de locuințe. Dacă vă aflați într-o zonă cu ninsori puternice, este bine să se evite genul acesta de acoperiș întrucât se poate acumula o cantitate mare de zăpadă în zona cu panta cea mai mică, lucru care va deteriora în timp structura de rezistență a acoperișului, dar și materialele folosite.

5. Acoperișul tip terasă este foarte des întâlnit la locuințele moderne. Acest acoperiș poate oferi posibilitatea amenajării unei terase, mai ales dacă nu dispuneți de foarte mult teren pentru amenajarea unei grădini. Cu toate acestea, acoperișul de acest gen nu poate permite amenajarea unei mansarde. Necesită lucrări de hidroizolație a casei.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *