Amenajarea mecanizată a terenului

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Ridicarea unei construcţii, indiferent de destinaţia şi dimensiunile acesteia, presupune o serie de etape. Fiecare dintre aceste etape trebuie realizată la cele mai înalte standarde, pentru ca rezultatul final, respectiv noua  construcţie, să fie bine executată şi să întrunescă toate normele specifice.

Primul pas este achiziţionarea terenului. Această etapă  se face în funcţie de specificul viitoarei clădiri, de preferinţele noului proprietar  şi de buget.

Un teren nou achiziţionat nu înseamnă neapărat un loc gata de valorificat. Atunci când terenul  a fost cumpărat în vederea construirii unei clădiri noi, în mod cert se impun lucrări care au rolul de a-l pregăti pentru a se putea constitui în bază solidă şi potrivită  pentru construcţie.

Acestea sunt  lucrările de sistematizare a terenului de amplasament, reprezentând aducerea la cotă a terenului. Acest lucru se va realiza prin adaosul sau scoaterea unor elemente de pe teren.

Un teren poate prezenta o serie de caracteristici. Există varianta în care pe teren se află deja o construcţie veche, inclusiv instalaţii şi racorduri. De asemenea, terenul poate fi acoperit cu vegetaţie, poate fi denivelat sau poate prezenta suprafeţe cu apă.

Amenajarea unui teren presupune un întreg proces prin  care sunt înlăturate toate elementele care pot sta în calea demarării lucrărilor de construcţie, un proces  prin care terenul va fi adus la nivelul şi starea necesare ridicării unei noi clădiri.

Evident că această etapă a amenajării terenului presupune multă muncă şi un efort major. În acest context, amenajarea mecanizată reprezintă cea mai bună variantă. Amenajarea mecanizată a terenului implică utilaje mecanizate, de diverse capacităţi şi puteri, şi operatori  care le pot manevra astfel încât funcţiile pentru care sunt proiectate să poată fi executate la cote maxime.

Astfel, cea mai bună variantă pentru  pregătirea unui teren cu scopul de  a deveni baza unei construcţii, este amenajarea  mecanizată, rezultatele fiind rapide, de calitate şi costurile moderate.

Amenajarea mecanizată  începe prin defrişarea terenului, asta în cazul în care acest procedeu este impus de natura terenului. Acestă etapă constă în îndepărtarea prin smulgerea cu tot cu rădăcină a arborilor şi arbuştilor existenţi pe teren. În cazul arborilor foarte groşi, înainte de smulgerea rădăcinilor  este necesară tăierea trunchiurilor.

Pentru executarea acestor lucrări se vor  utiliza un buldoexcavator sau un excavator. Părţile componente ale unui excavator permit manevrarea în diferite moduri, astfel încât să se poată executa scoaterea rădăcinii prin excavare, legare şi tragere.

Buldoexcavatorul este un utililaj mecanizat extrem de folositor în cazul anemajărilor de teren. Este un echipament complet, extrem de puternic, dotat cu o cupă frontală multifuncţională, furci, braţ extensibil, picamer, cupă de săpat de diferite dimensiuni. Modelele diferă, în funcţie de facilităţile pe care le oferă.

Un alt utilaj mecanizat extrem de important în amenajarea unui teren este excavatorul, maşinărie dotată cu cupe pentru săpat de diferite dimensiuni, freze şi  burghie cu capete.

Pasul următor al amenajării mecanizate a terenului îl reprezintă curăţarea terenului prin îndepărtarea crengilor, rădăcinilor şi a pietrelor aflate la suprafaţa terenului. Strângerea acestor resturi se va face cu ajutorul cupei buldoexcavatorului. Pentru transportarea acestor deşeuri se vor folosi alte utilaje mecanizate, cum ar fi basculantele şi camionetele.

Camionetele sunt maşini destinate transportului de tonaj moderat, fiind  dotate cu o benă basculabilă de diferite capacităţi.

Pentru un tonaj mai mare de încărcătură pot fi utilizate basculantele cu o sarcină utilă cât mai mare, dotate cu bene  basculabile din oţel inoxidabil şi cârlige de remorcare.

Aceste utilaje mecanizate sunt absolut necesare pentru realizatea transportului elementelor ce ar trebui îndepărtate de pe teren.

Încărcarea deşeurilor sau a altor elemente de pe teren se poate realiza folosindu-se şi mini încărcătoare dotate cu furci pentru paleţi, mături hidraulice şi cupe multifuncţionale. Sunt utile în cazul materialelor de dimensiuni mai mici şi mai uşoare.

În cazul în care terenul prezintă un alt fel de profil, respectiv resturi de fundaţie veche, pietre mari sau stânci, se impune un proces mecanizat mult mai elaborat. Tot cu ajutorul cupei excavatorului, parţile mari şi rigide vor fi mărunţite, ridicate şi încărcate în basculante.

În cazul în care pe teren există o construcţie veche care urmează a fi demolată, se va asigura devierea instalaţiilor deja existente, astfel încât amenajarea mecanizată care urmează să se efectueze, să se poată desfăşura normal.

Pentru terenurile care abundă în apă se vor realiza şanţuri şi drenuri   de scurgere care vor avea rolul de a evacua apele în aval de zona lucrărilor. Aceste lucrări mecanizate se vor efectua cu braţul din spate al buldoexcavatorului şi folosind cupa excavatorului.

Săparea şi îndepărtarea stratului vegetal existent pe terenul care trebuie amenajat se vor realiza manevrând buldoexcavatorul sau excavatorul. Săpăturile se vor efectua undeva la 20-30 de centimetri adâncime. În cazul în care pământul rezultat în urma săpării va fi păstrat lângă amplasament, atunci va fi împins la locul respectiv  folosindu-se cupa multifuncţională a buldoexcavatorului. Însă, dacă ceea ce se îndepărtează de pe teren ar trebui transportat în altă parte, se va folosi excavatorul care va încărca basculantele, urmând a se transporta surplusul.

Amenajarea mecanizată a unui teren presupune şi nivelarea acestuia. Scopul acestei etape este acela de a conferi terenului o suprafaţă relativ plană, în vederea asigurării tuturor condiţiilor necesare demarării construcţiei clădirii. Nivelarea se va realiza folosindu-se cupa frontală a buldoexcavatorului.

Ca o paranteză, la capitolul nivelare se încadrează şi situaţiile în care terenul prezintă goluri şi găuri care ar trebui umplute, astfel încât să se aducă la cota normală.  În aceste situaţii, pământul şi pietrişul vor fi aduse din altă parte  pe teren , unde vor fi împrăştiate şi tasate cu ajutorul cupei buldoexcavatorului.

Pasul următor constă în efectuarea săpăturilor. Excavatorul va fi folosit pentru lucrările de săpături  care presupun o adâncime mare de lucru, cât şi o cantitate mare de pământ dislocat. Cu ajutorul buldoexcavatorului, excavatorului şi al basculantelor, se vor efectua săpăturile şi se va asigura încărcarea şi transportarea surplusului de pământ.

Aceste utilaje mecanizate, folosite împreună, pot asigura lucrări de săpături oricât ar fi de ample.

Manevrarea utilajelor mecanizate ar trebui asigurată de către operatori cu experienţă, care pot specula la maxim funcţiile oferite de către fiecare utilaj în parte.

Amenajarea mecanizată poate acoperi mai multe aspecte legate de lucrările care urmează a fi executate pe un teren.

A apela la utilajele mecanizate, reprezintă o soluţie extrem de avantajoasă şi în cazul în care un teren urmează a fi amenajat într-o grădină sau într-o seră.

Avantajele folosirii unui utilaj care poate îndeplini sarcini pe care omul le-ar realiza în mult mai mult timp, sunt multiple.

În primul rând se câştigă timp, efectuarea lucrărilor presupunând o perioadă mult mai scurtă. Scade nevoia de mână de lucru, astfel diminuându-se şi costurile finale. Calitatea lucrărilor va fi mult superioară în cazul efectuării acesteia prin intermediul utilajelor.

Astfel, pentru cei care vor să pregătească un teren în vederea amenajării unei grădini sau sere, împrăştierea şi nivelarea mecanică a pământului şi nisipului, reprezintă o variantă foarte avantajoasă, din toate punctele de vedere.

Pământul vegetal fertil,  pietrişul sau nisipul vor fi aduse cu basculante sau camioane  şi împrăştiate cu buldoexcavatoare cu cupe sau încărcătoare frontale.

În principiu, echipele care efectuează lucrările de construcţie  sunt dotate cu utilaje mecanizate de ultimă generaţie. Însă, pentru cei interesaţi, este bine de ştiu faptul că există posibilitatea de închiriere a utilajelor destinate amenajării mecanizate a terenurilor. Prin închirierierea oricărui echipament, firmele respective asigură şi un operator cu experienţă care va manevra utilajul pe perioada lucrărilor.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *