Care este rolul filtrelor de aer condiționat?

Unii consideră că singura funcție a unui aparat de aer condiționat este răcirea aerului. În realitate însă, un aparat de aer condiționat te ajută și să crești considerabil calitatea aerului din interiorul locuinței prin intermediul filtrelor. Dacă vrei să știi exact cât de eficient este un filtru de aer condiționat, este de ajuns să urmărești indicele MERV – valoarea raportului de eficiență maximă, trecut de obicei pe ambalajul filtrelor. Cu cât valoarea este mai mare, cu atât particulele care pot trece prin filtru sunt mai mici. Spre exemplu, un filtru de aer cu o rată de 6 va reține cam jumătătate din impuritățile din aer, în timp ce unul de 11 reține până la 95% din impurități.

Care este rolul filtrelor de aer condiționat?

Și totuși, ce rol joacă aceste filtre de aer condiționat în confortul nostru? Putem spune că fără aceste filtre, funcțiile aparatului de aer condiționat se rezumă doar la cea de răcire a aerului. Există filtre de aer condiționat antipraf, prezente la toate aparatele de aer condiționat, cu scopul de a reține particulele de praf și alte substanțe macroscopice. Filtrele de platină ajută la îndepărtarea bacteriilor și a ciupercilor, captând toți alergenii din aer și distrugându-i. Există și filtru cu ionizare care ajută la dezinfecția aerului și la eliminarea mirosurilor neplăcute din interior sau filtrele dezodorizante, special pentru eliminarea mirosului de țigară.

Un filtru de aer condiționat extrem de popular este cel de enzime anti-alergen de la Mitsubishi Electric, pe care îl poți găsi și pe Climtatico! Acest filtru are rolul de a capta alergeni precum mucegaiuri sau bacterii și a-i decompune folosind enzimele din filtru. Un astfel de filtru are capacitatea de a elimina chiar și praful fin de 0.01 microni din aer prin electricitate statică.

După cum poți observa, toate aceste filtre te ajută să ai un aer mult mai curat în interiorul locuinței, acesta fiind și rolul lor principal, de a-ți asigura un confort sporit.

Cu toate acestea, dacă vrei să te bucuri cât mai mult de un aer curat, fără praf, microbi sau alți alergeni, ar fi bine să înlocuiești sau să cureți aceste filtre de aer condiționat cel puțin o dată la 3-6 luni, în funcție de gradul de folosire al aparatului de aer condiționat. Dacă folosești aparatul de aer condiționat doar la nevoie și casa ta este un mediu destul de steril, aceste filtre de aer se pot păstra curate câteva luni bune. Însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să le ignori. Capacitatea de reținere a particulelor crește odată cu murdărirea filtrului de aer, dar acest lucru nu este neapărat unul bun, pentru că odată cu creșterea murdăriei, crește și consumul de energie și temperatura aerului. Ai fi tentat să spui că un filtru înfundat îți oferă un aer mai pur pentru că orificiile sunt mai mici și nu mai poate pătrunde nicio particulă de praf sau microbi. Însă, un filtru de aer condiționat înfundat nu face altceva decât să suprasolicite echipamentul de climatizare, determinând creșterea consumului de energie, dar și diverse probleme odată cu trecerea timpului.

Dacă vrei un aparat de aer condiționat performant, care să îți ofere un confort sporit în interiorul casei și un aer pur, ar fi bine să optezi pentru unul de la Climatico! Specialiștii de la Climatico îți pun la dispoziție o gamă variată de aparate de aer condiționat de la producători importanți precum Gree sau Daikin! Tot ce trebuie să faci este să îl găsești pe cel potrivit și să te bucuri de răcoare!


Lasă un Comentariu...

*