Care sunt cele mai utilizate instrumente de măsură în construcții?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Fie că ești expert în domeniu sau ești doar pasionat de construcții, instrumentele de măsură fac parte din trusa de unelte esențiale pentru orice proiect tehnic. Află din rândurile următoare care sunt cele mai utilizate instrumente de măsură în construcții.

 

Rulete

Ruleta este un instrument de măsurare pe care îl găsim mai peste tot, fiind compactă, ușor de depozitat și folosit și extrem de utilă. Se utilizează în orice domeniu unde sunt necesare măsurători ale distanțelor și lungimilor, deci cu precădere în construcții și proiectări, design interior sau reparații.

 

Ruleta se regăsește, de asemenea, în trusele oricărui dulgher, zidar, meșter, sau pur și simplu pentru folosința casnică, în gospodărie. La început, ruletele erau confecționate din metal, în fierării, din lemn pentru construcții sau din pânză pentru croitorie.

 

Astăzi, ruletele se compun în general dintr-o casetă de plastic dur, care conține o bandă metalică retractabilă. Distanțele se măsoară ușor, citind valorile de pe bandă, adesea calculate în centimetri și inch, cu unitățile și subunitățile aferente.

 

Telemetre

Aparatul de măsurare telemetru este folosit pentru aflarea distanței dintr-un anumit punct până la obiectul de referință. Astfel, obținem măsurători care combină dimensiunea unei rulete cu precizia unui laser.

 

Tehnologia constă în transmiterea unui fascicul de lumină laser care intersectează obiectul, apoi este direcționat înapoi la sursă. Distanța astfel calculată este cea dintre operatorul telemetrului și obiect.

 

Se folosește în construcții pentru măsurarea lungimilor, a suprafețelor, a volumului sau a înclinărilor, în dulgherie pentru evidențierea lungimilor definite, ca în cazul alcătuirii cadrelor de lemn, dar prezintă și alte utilizări, precum în geodezie și topografie.

 

Nivele

Nivelele sunt instrumente de măsură și control al înclinațiilor suprafețelor. Nivela clasică este o unealtă de mână, formată dintr-un corp paralelipipedic din aluminiu, plastic sau lemn, gradat cu fire reticulare. Acesta conține un cilindru de sticlă etanș cu lichid și o bulă de gaz.

 

Utilizată la verificarea orizontalității obiectelor și instalațiilor, pentru alinierea precisă a parchetului sau gresiei și analiza verticalității pereților și a faianței, nivela cu bulă de aer este esențială pentru design-ul interior și exterior, proiectare și construcții.

 

Pentru eliminarea diferențelor de înălțime, nivela trebuie poziționată în așa fel încât bula de aer să fie pe centru. Datorită tehnologiilor moderne, acum există și nivele cu laser folosite mai ales în construcții la scară mare și lucrări de domeniu public.

 

Echere, rigle și metru

Instrumente de măsură clasice, folosite de multe decenii încoace, echerele, riglele și metrele sunt unelte de dimensiuni mici, foarte practice și ușor de avut la îndemână. Utilizate în construcții la scară redusă, dar mai ales în dulgherie și tâmplărie, ele măsoară unghiuri, distanțele și lungimile. Sunt confecționate din metale, lemn sau plastic.

 

Clinometre și goniometre

Clinometrele și goniometrele sunt aparate de măsură indispensabile în topometrie.  Se folosesc adesea în construcții, pentru măsurarea pantei acoperișurilor, în cazul ajustării ferestrelor sau a pieselor de mobilier, în peisagistică sau la pozarea țevilor.

 

Goniometrele ajută la calculul unghiurilor de tăiere oblică și înclinată, în timp ce clinometrele măsoară cu acuratețe înclinări în grade, procente sau milimetri.

 

 

Măsurătorile în construcții sunt foarte importante, de ele depinzând aspectul final al clădirii sau proiectului, normele de siguranță și structura arhitecturală, acuratețea îmbinărilor, costul total al materialelor achiziționate și prelucrate, dar și corelarea schițelor de pe hârtie cu realitatea din teren.

 

Imaginea poate fi descărcată de aici.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *