Ce înseamnă asigurare auto cu acoperire completă și cât de eficientă este?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Asigurarea auto cu acoperire completă se poate dovedi salvatoare pe termen lung, mai ales dacă se va întâmpla să fiți implicat într-un accident. Mulți șoferi sunt în căutare de cea mai ieftină asigurare auto, dar la un moment dat s-ar putea să regretați că nu ați optat pentru o acoperire completă, mai ales că o acoperire completă nu vine numaidecât cu un cost uriaș. În general, termenul de acoperire completă poate avea semnificații diferite pentru toată lumea. De asemenea, conceptul de acoperire completă poate varia de la o companie de asigurări la alta. Tocmai din acest motiv, este indicat să citiți întotdeauna detaliile oricărei polițe de asigurare auto înainte de a fi de acord cu termenii.

Aproape toate politicile auto de acoperire completă includ trei tipuri de protecție, și anume asigurare de răspundere, asigurare de coliziune și asigurare completă. Asigurarea de răspundere acoperă daunele pentru care sunteți direct vinovat în cazul unui accident. Aceasta include celălalt vehicul și eventualele cheltuieli medicale, dar nu vă acoperă daunele pentru propriile cheltuieli medicale sau pentru propriul vehicul. La rândul său, asigurarea de coliziune acoperă daunele aduse propriei persoane, propriului vehicul și celorlalți pasageri în cazul în care vă faceți vinovat de un accident. La mijloc va interveni și un mic deductibil, pe care îl veți achita din buzunar, dar restul va fi acoperit de către compania de asigurări. În cele din urmă, asigurarea completă acoperă alte daune aduse vehiculului care pot apărea în timp ce nu vă aflați la volan. Poate fi vorba de daune provocate de fenomene naturale extreme, poate fi vorba de vandalism, dar poate include, de asemenea, și costul de înlocuire a vehiculului dacă este furat.

Asigurarea auto cu acoperire completă mă acoperă în orice situație?

În general, o asigurare auto cu acoperire completă nu are cum să vă acopere în toate siuațiile. De exemplu, dacă sunteți implicat într-un accident provocat de către un alt șofer, șofer care nu este asigurat, atunci când nu veți primi acoperire pentru daune materiale sau taxe medicale. În acest caz, puteți discutați cu un reprezentant al unei companii de asigurări pentru a vă include o clauză separată în contract pentru a vă proteja dacă asigurarea celuilalt șofer nu acoperă toate cheltuielile.

Uneori, cheltuielile medicale proprii sau cele pentru pasageri nu vor fi acoperite, cel puțin nu în totalitate, mai ales atunci când sunteți direct vinovat de producerea unui accident. Dar, foarte mulți șoferi adaugă o clauză suplimentară în contract pentru protecție completă, plătind în plus.

Există și alte clauze suplimentare pe care le puteți lua în considerare la întocmirea contractului de asigurare auto cu acoperire completă. De exemplu, nici cele mai cuprinzătoare planuri de acoperire nu includ asistență rutieră. Dacă vă aflați des pe drumuri, conduceți frecvent și pe distanțe mari sau dacă ați observat că mașina vi se strică adesea, puteți adăuga clauza de asistență rutieră pentru o mică taxă suplimentară.

Cât de necesară este asigurarea auto cu acoperire completă?

Este foarte ușor să vă dați seama dacă vă este suficient un RCA ieftin online sau dacă ați avea nevoie de o asigurare cu acoperire completă. Dacă în continuare aveți de plătit rate la mașină, atunci creditorul vă poate solicita o asigurare auto cu acoperire completă. O astfel de asigurare este o condiție principală pentru a vi se acorda împrumutul.

Apoi, mai există o situație la care prea puțini se gândesc, și anume situația în care un accident este provocat de ambele părți. De exemplu, dacă sunteți 40% vinovat și celălalt șofer este vinovat în proporție de 60% – doar compania de asigurări va decide acest lucru. Într-o astfel de situație, veți fi responsabil în proporție de 40% pentru costurile asociate cu reparațiile sau înlocuirea vehiculului.

Într-un final, dacă sunteți la volan în cea mai mare parte a timpului, mai ales în condiții meteorologice severe, șansele de a avea un accident cresc și mai mult, așa că devine necesară o asigurare auto cu acoperire completă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *