Indiferent că ți-ai cumpărat o locuință veche care necesită renovare sau pur și simplu ai decis că e momentul să-ți renovezi apartamentul, acest proces poate părea dificil atunci când dispui de un buget limitat. Totuși, acest detaliu nu trebuie să te descurajeze deoarece există câteva soluții pe care le poți pune în aplicare pentru a obține rezultatul dorit. Descoperă în acest articol ce poți face.
1. Realizează un plan de acțiuni necesare
Pentru început, realizează un plan de acțiuni care să îți ofere o imagine completă a ceea ce ai de făcut. Poți începe prin a evalua starea locuinței tale, astfel încât să identifici toate lucrările necesare.
Ce trebuie înlocuit? Ce poate fi reparat? Creează o listă cu toate sarcinile pe care trebuie să le finalizezi și prioritizează activitățile în funcție de importanța lor.
Asigură-te mai întâi că fundația, acoperișul, instalațiile electrice și sanitare sunt în stare bună. Dacă nu sunt, include activitățile necesare pe lista ta. Acestea sunt aspecte critice care pot afecta întreaga structură a casei. Mai apoi, ține cont de activitățile necesare pentru a izola locuința și a înlocui ferestrele (dacă e cazul). Abia ulterior, după ce ai abordat aspectele esențiale, concentrează-te pe îmbunătățirea estetică a locuinței.
Mai apoi, cercetează prețurile pentru materiale și servicii. Poți să obții oferte de la mai mulți furnizori pentru a găsi cele mai bune prețuri. Chiar și așa, dacă pe parcursul renovării observi că totalul cheltuielilor depășește bugetul de care dispui, poți să apelezi la un credit renovare locuinta cu aprobare pe loc.
2. Alege o paletă de culori neutră
Ca să încerci pe cât posibil să te încadrezi în bugetul pe care îl ai, acordă atenție detaliilor mici care pot face diferența în ceea ce privește costurile. Un astfel de amănunt este și paleta de culori pe care o alegi pentru locuința ta.
O paletă care include nuanțe neutre, precum alb, bej, gri și tonuri de crem, se potrivește cu diverse stiluri de decor, de la clasic la modern, și este și poate fi ușor de integrat în orice design. Acest lucru îți poate permite să păstrezi o parte din decorațiuni și să achiziționezi unele piese de mobilier noi în nuanțe standard, cum ar fi maro sau alb, la prețuri mai accesibile.
Dacă totuși îți dorești să incluzi un accent de culoare în noul design al locuinței tale, poți să optezi și pentru tapet. De exemplu, în dormitor poți să decorezi unul dintre pereți cu un tapet colorat pe care să-l aplici chiar tu. Procesul este unul facil care necesită doar puțină îndemânare și îl găsești explicat într-o mulțime de tutoriale pe internet.
3. Recondiționează și reutilizează
Plecând de la lista menționată mai sus, identifică toate piesele de mobilier și accesoriile decorative care ar putea fi recondiționate. Evaluează starea fiecărui obiect și decide dacă poate fi recondiționat sau reutilizat în starea în care se află deja. Unele obiecte pot necesita doar mici reparații sau doar un strat de vopsea.
De exemplu, poți vopsi dulapurile vechi sau poți restaura podelele din lemn, fără să fie nevoie să cheltuiești bani pentru a le înlocui. Acest lucru nu doar că te ajută să economisești bani, ci și să adaugi un caracter unic și personalizat locuinței tale.
În ceea ce privește obiectele decorative, recondiționează ramele tablourilor și oglinzilor sau lămpile. Schimbarea abajururilor sau adăugarea unor detalii decorative colorate poate transforma complet un obiect.
În concluzie, renovarea unei case cu un buget limitat nu trebuie să fie o provocare copleșitoare. Prin realizarea unui plan bine pus la punct și gestionarea atentă a bugetului pe care îl aloci pentru fiecare detaliu, îți poți transforma locuința într-un cămin care să te reprezinte cu adevărat.
Sursă foto: Shutterstock

CEO la grupul Creative Art.
Îl recomandă experiența de Art Director și Publisher al revistelor Căminul, Bucătăria pentru toți, Bebelu, Industry Insights, și suplimentului ziarului România liberă.