Lucruri pe care trebuie să le știți înainte de a reamenaja o bucătărie

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În funcție de dorințele și nevoile fiecărei familii, reamenajarea unei bucătării poate însemna mai mult decât înlocuirea plăcilor de faianță sau înlocuirea echipamentelor casnice cu altele mai noi și mai performante. Pentru fiecare spațiu și zonă din bucătărie, există zeci de opțiuni, așa încât poate fi destul de dificilă și anevoioasă luarea celei mai bune decizii privind decorul și funcționalitatea bucătăriei.

S-ar putea spune că reamenajarea bucătăriei este mult mai mult decât actualizarea stilului, este mai degrabă o actualizare a funcțiilor pe care le îndeplinește bucătăria. Ca în multe alte situații, planificarea este cea mai importantă. Un plan bine gândit și elaborat poate însemna, fără exagerare, 50% din toată muncă. Poate suna surprinzător, dar ar trebui să petreceți mai mult timp pentru a planifica reamenajarea bucătăriei decât să efectuați schimbările necesare. Și asta pentru că nu reamenajați bucătăria chiar an de an. O schimbare de felul acesta se poate întinde pe durata mai multor ani, așa că trebuie să fiți foarte convinși cum doriți să organizați spațiul, ce schimbări doriți să implementați și ce decor v-ar fi pe plac.

Cu un plan bine întocmit, veți reuși să economisiți timp, bani și eforturi fizice și veți fi sigur că vă veți încadra în bugetul alocat sau că nu-l veți depăși cu mult. Tot din întocmirea planului de reamenajare a bucătăriei ar trebui să facă parte și căutarea unor materiale de construcție ieftine, căci veți avea nevoie în cantități considerabile, în special dacă plănuiți o remodelare radicală. Nu degeaba specialiștii ne îndeamnă să petrecem cel puțin câteva luni punând la punct planul, desenând tot felul de schițe și căutând cele mai bune oferte de materiale de construcții.

De asemenea, un plan strict vă ajută să rămâneți fidel pe parcursul construcției, fără a răspunde tentației de a schimba pe ultima sută de metri ceva. Nu de alta, dar schimbările bruște pot determina creșterea costurilor de construcție și prelungirea duratei de executare.

Atunci când vă întocmiți planul de reamenajare, examinați cu mare atenție actuala bucătărie.

Ce anume doriți să schimbați, de ce și cu ce? Ce anume vă incomodează la actuala bucătărie? Ce doriți să aduceți în plus – lumină, senzația de mai mult spațiu, fluiditate? Cum veți folosi spațiul (nu cum vă imaginați că îl veți folosi)? Cine va folosi bucătăria? Este foarte important să răspundeți cât mai sincer la toate aceste întrebări. Oricât de frumoase ar fi corpurile de mobilier de culoare albă și din lemn prețios, nu faceți astfel de alegeri dacă știți că bucătăria va fi folosită de mai mulți membri, inclusiv copii mici care pot lăsa urme de murdărie pe ușile dulapurilor. De asemenea, oricât de elegante ar fi scaunele tapițate, nu achiziționați astfel de scaune care sunt greu de întreținut. Credeți că ați putea curăța săptămânal acele scaune tapițate? Accidente se pot întâmpla tot timpul în bucătărie.

Gândiți-vă și la alte aspecte practice. Cât de mare este intrarea în bucătărie? Este foarte important acest aspect. Poate vă doriți un frigider sau alt obiect pe care nici nu veți reuși să îl încadrați. Pentru a evita acest tip de greșeală costisitoare, faceți un desen al bucătăriei cu ajutorul măsurătorilor. Nu uitați să măsurați și înălțimea, care este la fel de importantă.

Și accesul trebuie să fie unul facil. Membrii familiei trebuie să poate intra în bucătărie ușor, trebuie să aibă loc suficient în spatele scaunului pentru a trage scaunul și pentru a se retrage de la masă, trebuie să existe suficient spațiu  între zonele de gătit și principalele dispozitive ale bucătăriei. De la frigider trebuie să ajungeți ușor la chiuvetă și la zona de lucru, la fel și de la zona de lucru trebuie să ajungeți ușor la chiuvetă. Altfel spus, circulația trebuie să fie lipsită de orice impediment, motiv pentru care insulele care ocupă peste 60% din bucătărie nu sunt cele mai indicate.

În cele din urmă, respectați arhitectura casei. Nu încercați să amenajați o bucătărie în stil cottage într-un spațiu elegant și cât se poate de contemporan. Fiecare casă, oricât ar fi de mică, a fost construită într-un anumit stil arhitectural și cel mai indicat este să lucrați în continuare în același stil, nicidecum împotriva lui.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *