FINISAREA PEREȚILOR EXTERIORI

Izolarea face parte din finisarea pereților exteriori, ba chiar este un mecanism extrem de eficient pentru menținerea unei temperaturi constante în locuință, ținând-o departe de poluarea fonică sau de apă.

Izolarea pereților exteriori este o opțiune viabilă în momentul în care casa este de tip mai vechi și nu are o cavitate specială pentru izolație construită în componența pereților săi. Pe lângă reducerea costurilor de încălzire, izolația poate contribui și la înfrumusețarea aspectului exterior al căminului dumneavoastră.

Totuși, aceasta nu se face la voia întamplării, trebuie luate în calcul reglementarile actuale pentru construcții și izolații. Totodată, trebuie luate în calcul și anumite cazuri particulare, cum ar fi grinzile de fier-beton care pot acționa ca niște „punți termice”, diminuând semnificativ din eficiența izolației termice sau cazurile în care casele trebuie să suporte unele acțiuni ale mediului.

În principal, indiferent de materialele alese și de grosimea finală a stratului izolant, coeficientul de transfer al căldurii trebuie să aibă în jurul valorii de 0.25-0.3 W/m2K.

Finisarea-peretilor-exterioriÎn vederea realizării ansamblului de izolație termică, acesta este compus din:

Un strat principal de izolație termică (spumă poliuretanică, polistiren, vată minerală);
Finisaj rezistent la condițiile meteo (tencuială).

Drept urmare, avem urmatoarele tipuri principale:

Izolații pentru fațadă ventilată. Se montează în spatele unui finisaj de ceramică, sticlă, metal utilizându-se o structură de aluminiu. Acest tip de izolație nu va suporta mult acțiuni de vandalism sau distrugere, nefiind foarte solide.

Izolații pe bază de vată bazaltică, cu rolul de a susține straturi exterioare grele (masă de șpaclu, tencuială, etc) acestea fiind aplicate direct pe izolație. Acest sistem se mai numește și sistem multistrat.

Izolații pe bază de vată minerală. În principal, se utilizează două straturi, unde tencuiala se va aplica direct, iar termoizolația se va monta pe pereți cu mortar adeziv și opțional ancorare.

Izolații pe bază de polistiren, cea mai des întâlnită metodă de izolație, în special în programele susținute de primării, datorită raportului bun între cost și eficiență. Utilizarea ancorării este importantă.

Foarte important pentru aceste materiale este montarea doar în condiții speciale, când temperatura exterioara este între 5 și 25 de grade Celsius, având rolul de protejare a fațadei împotriva intemperiilor până la montarea tuturor straturilor.

Sculele necesare pot varia în funcție de soluțiile alese, dar, unele nu pot lipsi:

Mașini de găurit și truse de burghie;
Ciocane;
Șurubelnițe;
Rulete pentru măsurare;
Cuțit de tăiat materiale izolație;
Boloboc pentru nivelare;
Dreptar de aluminiu;
Vase pentru amestecarea soluțiilor, mortar sau vopsele;
Paletă pentru amestecare (se poate cupla și la o masină electrică);
Netezitor cu mâner;
Fier de glet;
Cancioc de mortar.

Pentru izolarea pereților exteriori, aveți următorii pași de realizat.

Pentru început, vom pregăti suprafața prin înlăturarea tencuielii vechi și deteriorate de la suprafață, aducând totul la nivel. Avem grijă să demontăm orice element exterior ce nu va face parte din izolația finală: jgheaburi de scurgere, montanți aere condiționate, conducte gaz la suprafață.

Pentru soluțiile bazate pe vată bazaltică, se montează șinele de ghidaj și se realizează găurile pentru dibluri. În cazul polistirenului, va fi suficientă realizarea găurilor și montarea elementelor de susținere.

Ulterior, se aplică mortarul adeziv pe suprafață (este pe bază de ciment și polimer) și se aplică în linie pe plăci. Se va urmări acoperirea cu adeziv a cel puțin 40% din suprafața unei plăci.

Se montează plăcile de izolație una lângă alta, prin presare, strâns. Se așază următorul rând cu o decalare față de cel montat înainte cu aproximativ jumătate din lungimea unei plăci. Se urmărește constant ca totul să fie la nivel (recomandat cu ajutorul riglei metalice de o lungime corectă). Se va acorda o atenție deosebită pentru colțurile ușilor și ferestrelor, utilizând plăci întregi. Pentru un finisaj corect, se va înlătura surplusul de adeziv iar surplusul de material se va tăia.

Asigurarea definitivă se va face prin ancore montate cu șuruburi în găurile date anterior cu mașina de găurit. Ancorele trebuie să aibă cel puțin un diametru de 50 mm, în total vor fi 3 ancore per placă. Se va dubla acest număr de ancore pentru colțurile clădirilor.

Tencuiala de bază va fi aplicată doar după ce au fost pregătite toate muchiile ferestrelor și colțurile cu ajutorul unei plase de fibră de sticlă, deoarece pot apărea fisuri în aceste zone sensibile.

În final, montăm amorsa corespunzătoare pentru a pregăti „terenul” pentru stratul de finisare. Stratul de finisare al fațadei sunt gipsuri minerale decorative, mortare pe bază de siliciu sau silicon. Dacă se dorește delimitarea culorilor și folosirea mai multor vopsele, se poate utiliza bandă de hârtie adezivă.

În principiu, pentru finisare, este nevoie de materialele:

- amorsă/grund;
- glet;
- vopsea.

Scule folosite:

- fier de glet;
- mixer electric;
- nivelă cu bulă;
- trafalet.

Iată pașii de urmat. Mai întâi se face amorsarea, prin folosirea unui grund de profunzime din rășini sintetice. Grundul trebuie să fie rezistent la zgâriere. Apoi, se dă gletul de umplere – el acoperă toate denivelările. Se poate da stratul al doilea de glet, mai subțire decât primul, pentru un finisaj perfect. La sfârșit, se aplică vopseaua – există multe tipuri de vopsele. Se aplică în strat dublu, pentru rezistență mare.

Interioarele se pot finisa cu produsele de la Saint-Gobain, precum Rimano UNI, Rimano TEN (pentru încărcare și nivelare mecanizată) și cu Rimano TOP, Rimano GLET (pentru finisare manuală cu glet ultrafin). Pentru nivelare manuală cu glet există Rimano BIANCO și pentru finisare manuală, gletul Rimano TOP. Pentru suprafețele ude, se recomandă nivelarea manuală cu gletul Rimano DUOGLET 2 în 1.

De asemenea, există și produse pentru pregătirea suprafețelor din beton, BCA, cărămidă (grund universal de profunzime sub formă de pulbere Weber GR-100), dar și produse pentru încărcarea și nivelarea suprafețelor din beton BCA și cărămidă. În această ultimă categorie intră diverse tipuri de tencuială: Rimano UNI (pulbere gri cu adaos de perlit, aplicare mecanizată sau manuală în strat de 5-40 mm, tip de 120 minute), Rimano TEN (pulbere cu adaos de perlit, aplicabilă manual, în strat de 5-40 mm, timp de lucru – 90 de minute).

Saint-Gobain oferă soluții și produse chiar și pentru încărcarea și finisarea suprafețelor tencuite (diverse gleturi), dar și produse pentru diverse lucrări de construcții – reparații, umplere găuri, fixare trasee electrice sau creare ornamente.

Așadar, finisarea pereților exteriori se face prin aplicarea stratului de izolație, apoi a aplicării vopselei care să dea casei un aspect „nou”. Specialiștii vă pot îndruma în alegerea materialelor, dar și a terminării construcției sau a terminării renovării.

Tencuiala mecanizată sau manuală

Ridicare unei case presupune o lucrare de mare amploare şi implică decizii care au rolul de a asigura cele mai bune condiţii de execuţie. Atunci când se demarează construirea unei case, fie ea de mici dimensiuni, sau mai amplă, ar trebui luate în calcul toate variantele de lucru pentru fiecare […] mai mult »