Cea mai bună lavabilă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Vopseaua lavabilă pare a fi pentru cei care îşi renovează casa sau au în plan construirea uneia noi, cea mai bună şi anantajoasă  variantă. Acest tip de vopsea are la bază răşini sau copolimer acrilic şi pigmenţi.

Vopseaua lavabilă prezintă o serie de caracteristici care o cataloghează ca fiind, într-adevăr, cea mai potrivită alegere  pentru zugrăvirea  pereţilor  interiori şi exteriori.

Cea mai bună vopsea lavabilă ar trebui să prezinte o serie de propietăţi. În primul rând vopseau lavabilă are o rezistenţă la spălare de până la maxim 1000 de spălări, de asemenea şi la frecarea umedă.

Un alt factor care acţionează în favoarea vopselei lavabile este modul de aplicare al acesteia. Atâta timp cât se folosesc ustensilele necesare, gen bureţi, trafaleţi de diverse forme şi mărimi, pensule, pompe de vopsit şi  pistoale de vopsit, aplicarea vopselei lavabile se va realiza foarte uşor.

Cea mai bună lavabilă ar trebui să aibă o putere de acoperire mare, de până la 16 metri pătraţi/pe litru. În funcţie de puterea de acoperire a acesteia, vopseaua lavabilă poate fi aplicată într-un singur strat, atunci când are putere ridicată de acoperire sau  în strat dublu dacă produsul prezintă o putere de acoperire mai mică.

Toate aceste date sunt furnizate de instrucţiunile de pe ambalaj. Sunt tipuri de vopsele lavabile care necesită o diluare diferită  cu apă la a doua aplicare, faţă de prima.

Testul cel mai comun care se poate face pentru a vedea puterea de acoperire este acela prin care se vopseşte o bucăţică de perete şi se aşteaptă uscarea pentru a vedea rezultatul. În funcţie de acesta se decide în câte straturi se va aplica lavabila, astfel încât să se obţină rezultatul dorit. Dacă se aplică în strat dublu, al doilea strat ar putea fi aplicat chiar şi la numai o oră după primul.

O altă calitate a vopselei lavabile este aceea că se usucă foarte uşor. Timpul maxim de uscare este de trei ore, influenţat însă de temperatura şi umiditatea din încăpere.

Unul dintre avantajele majore ale vopselei lavabile este acela că oferă posibilitatea de a alege exact tonul preferat, piaţa de specialitate punând la dispoziţia clienţilor  sute de nuanţe.

Atunci când se adoptă zugrăvirea cu vopsea lavabilă, trebuie ştiut faptul că acest material nu se poate aplica peste alte tipuri de vopsea sau peste var. Înainte de a aplica vopseaua lavabilă, pereţii  vor fi bine curăţaţi şi neteziţi, răzuiţi şi chiar spălaţi cu un amestec de apă şi săpun. Ulterior se va aplica o amorsă de calitate.

Vopseaua lavabilă este de mai multe feluri, în funcţie de anumiţi factori.

În funcţie de posibilitatea de spălare, frecare şi curăţare, există trei tipuri de vopsea: vopsea lavabilă, semi-lavabilă şi super-lavabilă.

Vopseaua super-lavabilă este mult mai lucioasă decât celelalte şi poate rezista la foarte multe cicluri de spălare. Este vopseaua lavabilă indicată pentru mediile mai umede, pecum băile şi bucătăriile.

Cea mai bună vopsea lavabilă este aceea care oferă posibilitatea de a găsi tipul indicat oricărui gen de atmosferă. Astfel, pentru o încăpere cu o umiditate excesivă se poate opta pentru vopseaua lavabilă special concepută cu aditivi care împiedică formarea mucegaiului. Însă, ca măsură de precauţie, în aceste medii excesiv umede este indicat ca înaite de a se aplica stratul de vopsea să se trateze pereţii cu o soluţie special destinată acestui fenomen.

Printre cele mai bune tipuri de vopsea se enumeră şi vopseaua lavabilă cu teflon. Aceasta are în compoziţie aditivi speciali care au rolul de a conferi o protecţie suplimentară împotriva pătării şi a zgârieturilor. Tot în categoria proprietăţi suplimentare se încadrează şi tipurile de  lavabilă cu rezistenţă sporită  la frecare, îngălbenire sau în faţa razelor ultraviolete.

În prezentarea  tipurilor de vopsea lavabilă se poate face o departajare în funcţie de luciul pe care aceasta îl va avea pe perete. Există astfel vopsea lavabilă mată, care are proprietatea de a ascunde imperfecţiunile minore ale zidăriei, însă este mai greu de curăţat. Acest tip de vopsea este recomandat  şi pentru vopsirea suprafeţelor din lemn natur. Vopseaua lavabilă mată are calitatea de a nu-şi schimba culoarea în timp şi de a avea o bună putere de aplicare. Alte tipuri  de vopsea lavabilă sunt cele  lucioase, semi-lucioase şi satinate. Acestea sunt  potrivite încăperilor cu trafic intens, însă  au şi dezavantajul de a scoate în evidenţă imperfecţiunile peretelui, dacă acestea există.

Cea mai bună vopsea lavabilă pune la dispoziţia clientului posibilitatea de a-şi alege culoarea dorită. Atunci când se optează pentru vopsea lavabilă colorată, există două variante de preparare şi achiziţionare. Clientul poate opta pentru procurarea pigmenţilor şi prepararea acasă sau poate solicita prepararea acesteia în magazinul sau depozitul care furnizează materialele.

Cea mai indicată variantă este a doua, cea în care mixarea se efectuează în depozit, computerizat şi sub control cromatic. Se elimină astfel riscul de a obţine o zugrăveală în valuri şi tonuri diferite, fapt ce ar putea să se întâmple dacă operaţiunea de mixare nu  ar fi realizată de către un  profesionist.

Dacă totuşi se alege prima variantă, cea în  care vopseaua va fi preparată acasă, se vor procura mai multe sticluţe de coloranţi, iar mixarea se va realiza cu un mixer special montat la bormaşină, doar astfel asigurându-se omogenitatea vopselei finale. Toată cantitatea de vopsea necesară va fi preparată încă de la început. În caz contrar, există riscul diferenţelor de nuanţă.

În ceea ce priveşte preţul vopselei lavabile, acesta diferă în funcţie de proprietăţile tipului respectiv.

Astfel, preţul unei găleţi de 8 litri de vopsea lavabilă poate porni de la  18 – 20 Ron, iar un bidon de 15 litri  poate ajunge şi la preţul de 250 ron. Pentru un flacon de pigment, preţul porneşte de la 8 Ron.

Alegerea unei vopsele ieftine nu înseamnă neapărat protejarea bugetului, ba din contră. Vopseaua ieftină ar putea să prezinte un grad redus de acoperire, fapt ce impune achiziţionarea unei cantităţi mai mari,  astfel încât să se aplice în mai multe straturi.

Cea mai bună vopsea lavabilă este cea care oferă fiecăruia posibilitatea de a alege varianta potrivită nevoilor sale. Când se alege tipul de vopsea se iau în calcul atât criteriile tehnice, cât şi cele estetice.

La criteriile tehnice ale unei vopsele lavabile se încadrează gradul de rezistenţă la murdărire şi pătare, gradul de lavabilitate, puterea de acoperire, randamentul, rezistenţa la mucegai şi protecţia antibacteriană.

Criteriile estetice vizează ambele tipuri de vopsea. Atunci când se optează pentru o lavabilă albă se va ţine cont de caracteristicile fine care dau tentele de alb, super-alb, gălbui sau albăstrui.

În ceea ce priveşte paleta de culori, aceasta trebuie să acopere întreaga gamă de tonuri.

Trebuie ţinut cont de faptul că pentru zugrăvirea unui interior va fi nevoie de mai multe tipuri de vopsea, în funcţie de specificul fiecărei încăperi.

În categoria celei mai bune vopsele lavabile se încadrează şi vopseaua de exterior. Vopseaua lavabilă pentru exterior este un produs de dispersie, hidrosolubil, emulsionat, pe bază de silicat de potasiu şi îmbunătăţită cu aditivi speciali. Este destinată finisării suprafeţelor exterioare ale clădirilor, şi prezintă lavabilitate extremă, duritate foarte mare şi rezistenţă la factorii de mediu. Cea mai bună vopsea lavabilă pentru exterior nu trebuie să permită murdărirea, asigurând fenomenul de autocurăţare.

Vopseaua lavabilă de exterior ar trebui să îndeplinească anumite caracteristici. Să prezinte o aderenţă maximă la suportul pe care este aplicată, să aibă o putere foarte mare de acoperire, rezistenţă la mucegai şi fungi, duritate superioară, rezistenţă la îmbătrânire şi la raze UV, permeabilitate la vapori şi impermeabilitate la apă şi o rezistenţă foarte mare la variaţiile de temperatură, intemperii şi umiditate.

Vopseaua de exterior nu se pigmentează decât industrial, deci obţinerea unei anumite nuanţe se realizează doar prin comandă.

Cea mai bună vopsea lavabilă este vopseaua care asigură toate caracteristicile pe baza cărora a fost concepută şi care pune la dispoziţia clienţilor variante multiple din care pot alege cea mai bună opţiune.

Cea mai bună vopsea lavabilă este pusă la dispoziţia clienţilor de magazinele de specialitate, mediul online reprezentând  şi acesta o variantă în acest sens.

Fie că se optează pentru magazine şi depozite, fie că se comandă în mediul online, important este ca alegerea clientului să fie cea potrivită nevoilor sale şi comerciantul să vină în întâmpinarea acestuia cu sfaturi şi recomandări.

Cea mai bună vopsea lavabilă este  însoţită de instrucţiuni de utilizare şi de date referitoare la  locul de provenienţă şi compoziţia produsului.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *