Cum alegi culoarea potrivită casei tale

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Culoarea pereților exteriori ai casei este practic aspectul care dezvăluie trecătorilor personalitatea locuinței tale. În funcție de culorile, accentele și detaliile alese, arhitectura poate fi pusă în valoare, sau dimpotrivă, poate trece neobservată.

Cum alegi culoarea potrivită casei taleÎnsă alegerea culorii, deși poate părea o etapă destul de banală, nu este deloc facilă. Culoarea trebuie să fie în armonie cu restul locuințelor, cu stilul preponderent și cu propria arhitectură. Apoi, aceasta trebuie să reflecte gusturile locuitorilor. Pentru a te ajuta în acest demers, în cele ce urmează îți prezentăm câteva sugestii. Este suficient să ții cont de câteva aspecte pentru a putea face o alegere rapidă și inspirată.

Evaluează personalitatea casei tale

Fie că este determinată de peisaj, de arhitectură sau stilul de viață al familiei tale, casa ta are o personalitate proprie. Culoarea pereților trebuie să o reflecte și să o evidențieze. Astfel, alege culoarea cu ajutorul căreia să valorifici toate aspectele importante care contribuie la personalitatea casei.

Stilul arhitectural

Arhitectura casei tale poate fi o sursă de inspirație în alegerea culorii pereților exteriori. Elementele decorative, detaliile și stilul construcției pot reprezenta puncte de reper. Dacă locuința ta este de inspirație mediteraneană, cel mai potrivit ar fi să alegi culoarea albă. Maro sau portocaliu pal sunt însă culori potrivite pentru casele de tip englezesc.

De asemenea, dimensiunea casei este un aspect pe care trebuie să-l iei în considerare. O casă de mici dimensiuni poate fi vopsită în culori mai puternice, însă este recomandat să nu faci această alegere în cazul unei case foarte mari.

Materialele folosite la construcție

Materialele din care este construită casa ta joacă un rol important în decorațiunea pereților exteriori. Zidurile din piatră sau din diferite tipuri de de cărămidă decorativă vor arăta cel mai bine în culorile lor naturale. Textura fiecăruia este potrivită pentru anumit finisaj. Informează-te corespunzător de aceste particularități și de posibilitățile pe care le ai.

Clădirile învecinate

Este esențial ca modul în care locuința ta este amenajată să răspundă propriilor exigențe în materie de gusturi. Însă, pentru a nu strica o anumită armonie, aceasta trebuie să se integreze în peisajul înconjurător. Mai exact, trebuie să iei în considerare modul în care arată zona în care locuiești și culorile caselor din vecini. Evită să vopsești pereții exteriori într-o culoare foarte puternică dacă restul clădirilor sunt vopsite, spre exemplu, în culori naturale.

Inspiră-te din natură

Natura înconjurătoare este o sursă de inspirație nelimitată. Casele situate la mare, la munte sau în zonele tropicale, sunt înconjurate de frumuseți de necontestat ale naturii. De exemplu, o casă într-o zonă de litoral poate fi vopsită în culorile nisipului sau ale apei mării precum crem, maro deschis, gri, verde pal, albastru, azuriu etc.

Dă viață amintirilor din vacanță

Multe persoane vor observa în vacanțele lor obiective, locuri sau chiar locuințe pe care le vor păstra cu drag în memorie. Poți da viață acestor amintiri prin culoarea casei tale. Dacă de exemplu în ultimul concediu ți-a plăcut în mod deosebit o anumită clădire, de ce să nu reproduci cu exactitate nuanțele acesteia în designul propriei locuințe? În plus sursa inspirației nu trebuie să fie o altă clădire. Optează pentru orice culoare care îți amintește de ceva frumos.

Recreează istoria

Istoria este un domeniu care te poate ghida în alegerea culorii casei tale. Dacă ești pasionat de trecut, caută poze vechi și informații despre locuințele din zona în care locuiești și observă modul în care acestea erau amenajate. Ai putea fi uimit despre ideile și stilurile abordate. În plus, dacă locuința ta este mai veche, ai putea să o decorezi la fel ca în urmă cu mai mulți ani, readucând trecutul în prezent.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

One Response

  1. Am observat ca la noi se practica f mult combinatiile monocrome, plictisitoare. Nimeni nu vrea sa combine culori indraznete, pt ca cred ca nu suntem obisnuiti ca natie cu culorile vii.In Elvetia sunt saturi cu casute superb amenajate, cu flori colorate (referindu-ne doar la exterior acum), sa nu uitam de Burano sau Grecia. Noi aalegem numai culori neutre care sa nu sara in ochi sau sa nu iasa in evidenta. EU iubesc combinatiile de culori si cand m-am mutat in Cosmopolis, am folosit in decorare numai culori vii care sa ma binedispuna si am ales si un stil architectural inspirational, cu aere mediteraneene. Acum sunt fericita si casa imi da o stare foarte buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *