Moduri accesibile de a elimina apa sau umezeala din subsol

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Apa sau umezeala în subsol constituie o problemă destul de frecvent întâlnită. Dacă te confrunți cu o astfel de situație neplăcută, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să identifici sursa problemei.

Există două posibilități în acest sens și anume umiditatea din interior, care se condensează pe suprafețe reci sau apa, respectiv vaporii de apă care provin de afară. Apa de ploaie, cea provenită din topirea zăpezii sau pânza freatică pot satura solul din jurul fundației și pătrunde apoi înăuntru prin fisuri.

Cel mai simplu mod de a identifica problema este să lipești pe peretele subsolului, folosind bandă adezivă, o bucată de folie de aluminiu, precum cea din prima imagine. Dacă umezeala provine din interior, vei observa picături de apă pe suprafața foliei, dacă în schimb umezeala provine din exterior, vei observa umezeală în spatele foliei.

Moduri accesibile de a elimina apa sau umezeala din subsol2

Picture 1 of 5

Mai jos găsești câteva soluții eficiente și accesibile.

  • Înlăturarea umidității excesive din aer te va ajuta să menții subsolul uscat.
  • Sigilează țevile sau tuburile pentru a preveni intrarea umidității.
  • Montează un ventilator în baia de la subsol și asigură-te că membri familiei îl pornesc atunci când fac duș.
  • Păstrează geamurile închise când plouă sau ninge.
  • Dacă se mai produce condens, folosește un dezumidificator.

Un alt pas important este izolarea țevilor. Condensul care se formează pe acestea duce la creșterea umidității. Optează pentru spuma poliuretanică și izolează țevile de apă rece. Aceasta este accesibilă ca preț și ușor de utilizat.

De asemenea, izolează și pereții exteriori pentru a preveni condensul. Chiar dacă izolarea pereților subsolului scade factura la încălzire pe timp de iarnă, evită acest lucru dacă se infiltrează apă din exterior. Este foarte probabil să creezi doar condiții propice pentru formarea mucegaiului.

Dacă atunci când plouă pătrunde apă în interiorul subsolului, este indicat să încerci să păstrezi solul din jurul fundației cât mai uscat posibil. Dacă nu ai montate jgheaburi, ar trebui să iei în considerare această soluție. În plus, montează o prelungire a burlanului, astfel încât apa de ploaie să se scurgă cât mai departe de casă.

Crăpăturile și găurile din fundație lasă apă să pătrundă în subsol. Chiar dacă astuparea lor nu va rezolva problema în totalitate, cu siguranță va înbunătăți situația.

Cimentul hidraulic reprezintă o bună alegere pentru această operație. Poți folosi o daltă pentru această etapă. Folosește-te de instrucțiuni pentru preparare.
O altă metodă eficientă o reprezintă soluțiile pentru impermeabilizare. Acestea se aplică în același mod ca și vopseaua. Acoperind suprafețele poroase împiedică infiltrarea apei. Pentru a fi eficiente acestea trebuie aplicat direct pe zid. Începe prin a înlătura depunerile de orice fel de pe zid, precum praful. Urmează instrucțiunile de folosire cu atenție. Aplică un strat gros pentru a fi sigur că ai acoperit bine toată suprafața. Scopul este crearea unei membrane rezistentă la apă. Aplică un alt strat după uscarea primului.

Una dintre cele mai sigure soluții o reprezintă sistemele de drenaj. Instalarea acestora te va scăpa definitiv de apa din beci, de infiltrații și de umezeală. Acesta se montează sub podeaua subsolului și poți face acest lucru chiar tu, pentru a reduce costurile. Trebuie să ții cont însă de faptul că nu este o muncă ușoară. Dacă apelezi la ajutorul unei firme specializate prețul va fi mai mult decât dublu, dar ai siguranța că sistemul este perfect funcțional.

Sursa foto: www.familyhandyman.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *