Felul în care ne organizăm locuințele are implicații asupra felului în care ne simțim, mai ales din punct de vedere termic. Din acest motiv, proiectarea sistemelor de climatizare este deosebit de importantă, necesitând calcularea și estimarea corectă a nevoilor. Află cum poți face acest lucru și cum poți alege cele mai bune soluții în acest sens.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/53wcYH4IOig
Alegerea aparatului de aer condiționat
Aparatele de aer condiționat fac partea din realitatea cotidiană, iar acest lucru poate conduce la ideea că alegerea este simplă. În realitate însă, într-o casă toate lucrurile sunt interconectate, de la necesitatea unui purificator de aer la nevoia de a beneficia de un aparat de aer condiționat, iar acestea trebuie să conlucreze spre a oferi cele mai ridicate caracteristici de confort.
Pentru a alege în mod corect un astfel de aparat trebuie să ai în vedere câteva aspecte esențiale. Acestea influențează foarte mult comportarea ulterioară a locuinței, așadar trebuie să acorzi importanța cuvenită următoarelor aspecte.
Capacitatea de răcire a aparatului
Pentru a proiecta în mod corect sistemele de climatizare va fi nevoie să ai în vedere aspectul capacității. Fiecare tip de aparat este destinat să răspundă unor anumite nevoi, iar acestea sunt dependente, în primă fază, de o dimensionare corectă.
Dimensiunea camerelor în care aerul condiționat trebuie instalat se raportează la capacitatea aparatului, prin ceea ce se numește BTU. BTU reprezintă rata de transmitere a energiei într-o unitate de timp. Un aparat de 12000 BTU este potrivit pentru a acoperi nevoile unei suprafețe de circa 40-50 mp, astfel că în funcție de acest aspect poți calcula și proiecta sistemul de canalizare în funcție de aceste aspecte.
Amplasarea aparatelor la nivelul camerei
Felul în care amplasăm aparatele de climatizare influențează de asemenea caracteristicile de funcționare. Este important să alegi zona corectă, care să îți ofere posibilitatea montajului facil, urmărind câteva aspecte importante.
Aerul condiționat are nevoie de un spațiu de ventilare pe fiecare latură și mai ales în zona superioară, acolo unde se recomandă păstrea unui minim de 15 cm față de tavan. De asemenea, este nevoie de montajul realizat la circa 10-20 cm față de peretele lateral, din aceleași considerente de aerisire.
În plus, este nevoie să iei în calcul faptul că aerul condiționat trebuie să permită carotarea peretelui pentru trecerea furtunului spre unitatea exterioară, așadar dimensionează corect, astfel încât să nu montezi aparatul pe o grindă de rezistență, acolo unde armătura este foarte densă.
Izolarea termică a locuinței
Acesta este un aspect special în ceea ce privește proiectarea sistemelor de climatizare, deoarece o izolație deja realizată limitează într-o oarecare manieră instalarea aparatului. Se recomandă așadar ca dacă plănuiești să îți izolezi casa în viitorul apropiat, să dispui unitatea exterioară pe cleme mai mari, la distanță de minim 10 cm de perete, pentru a permite izolarea ulterioară.
Pe lângă aparatele de aer condiționat se recomandă ca în casă să existe și alte tipuri de aparate, cum ar fi purificatoarele de aer sau umidificatoarele, mai ales dacă locuiești în zone poluate sau cu mult praf.
Fiecare dintre aceste produse aduc un plus din punct de vedere al utilizării și confortului, așadar ia în calcul orice produs care îți poate transforma casa într-o oază de confort. Pentru proiectarea eficientă a acestor sisteme poți discuta cu specialiștii în domeniu, astfel încât să te asiguri că decizia pe care ai luat-o este cea mai bună pentru tine și pentru casa ta.