Sfaturi pentru vopsirea pereților exteriori din lemn

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Pereții exteriori din lemn necesită cu regularitate o reîmprospătare a aspectului. Cu timpul culoarea vopselei își pierde din intensitate, se îngălbenește, sau se deteriorează din cauza factorilor meteorologici. Iar aspectul pereților exteriori este important, deoarece ei creează prima impresia despre locuința ta.

O bună întreținere este necesară nu doar din motive estetice. Straturile de finisaj exterioare reprezintă prima linie de apărare a locuinței tale de condițiile meteorologice.

De aceea, la primele semne de crăpături sau cojire ale vopselei, ar trebui să iei în considerare o refinisare. Ignorarea acestora, ar putea crea alte probleme, mai costisitoare. Mai jos am expus câteva sfaturi pentru persoanele care și-au propus o astfel de lucrare.

Alege tipul de vopsea

Vopselele pentru exterior trebuie să facă față intemperiilor și să fie adecvate suprafeței pe care urmează să fie aplicate. Cele mai potrivite pentru pereții exteriori din lemn sunt cele pe bază de latex sau alchidice.

Vopseaua pe bază de latex se curăță cu ușurință, se usucă destul de repede, nu are un miros foarte puternic și are o flexibilitate crescută, fiind mai puțin probabil să crape cu timpul.

Vopseaua alchidică este mai dificil de curățat, dar este de multe ori preferată pentru că are o durabilitate crescută, este rezistentă la pete și este ușor de aplicat. Dezavantajul este că are un miros foarte puternic și se usucă mult mai greu.

Alegerea depinde de tine, dar nu uita să ții cont de câteva aspectele legate de aplicare. De exemplu, dacă optezi pentru vopsea pe bază de latex, în cazul în care suprafața a fost vopsită anterior cu vopsea alchidică, înainte de vopsire trebuie să aplici o amorsă specială, pentru a crește aderența.

De asemenea, este recomandat să citești eticheta produsului achiziționat. Chiar dacă majoritatea persoanelor nu acordă o prea mare importanță acestui aspect, informațiile de pe cutie te-ar putea ajuta să realizezi un proiect reușit. Citește cu atenție în special despre pregătirea suprafeței și despre temperatura recomandată pentru aplicare. Unele vopsele nu se aplică la temperaturi scăzute, altele dimpotrivă, se pot aplica fără probleme.

În ceea ce privește costurile, producătorii oferă diferiter tipuri de vopsea, de la cele mai puțin calitative, la cele de o calitate superioară. Ca o regulă generală în acest sens, alege vopseaua cea mai scumpă care se încadrează în bugetul destinat acestui proiect. Prețul este de cele mai multe ori un bun indiciu al calității.

Pregătește suprafața

Pentru ca noua vopsea să adere, trebuie în primul rând să îndepărtezi praful, murdăria sau mucegaiul. În comerț se găsesc soluții potrivite pentru această operețiune. Apoi, folosește un ciocan pentru a nivele eventualele cuie ieșite și repară eventualele crăpături sau denivelări cu un chit pentru lemn.

Dacă stratul anterior de vopsea este încă într-o stare bună, poți aplica vopseaua direct peste acesta. Nu uita însă că zonele în care vopseaua este deteriorată trebuie finisate cu șmirghel. De asemenea, înainte de aplicarea vopselei, aplică o amorsă special adaptată suprafeței.

Pensulă sau rolă?

Cea mai rapidă soluție este să te folosești de ambele. Pensula este potrivită pentru suprafețele înguste, marginile sau locurile de mici dimensiuni. Rola este potrivită pentru suprafețele mai mari.

Un sfat potrivit acestei etape este să nu vopsești în bătaia directă a soarelui, ci să aplici vopseaua la umbră. Căldura prea mare va duce la uscarea rapidă a vopselei. Acest lucru va scădea aderența și va rezulta într-o lucrare mai puțin calitativță, care se va deteriora mai repede.

Vopsește de sus în jos

Întotdeauna începe să vopsești de sus în jos. Deoarece vei lucra la înălțime, acordă o atenție deosebită propriei tale siguranțe.

Sfaturi pentru vopsirea pereților exteriori din lemn 1

Picture 1 of 4

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *