Ridicare unei case presupune o lucrare de mare amploare şi implică decizii care au rolul de a asigura cele mai bune condiţii de execuţie. Atunci când se demarează construirea unei case, fie ea de mici dimensiuni, sau mai amplă, ar trebui luate în calcul toate variantele de lucru pentru fiecare etapă în parte, analizate foarte bine şi alese cele mai avantajoase, fiabile şi profitabile.
Penrtu ca rezultatul final să fie cel dorit, respectiv o construcţie solidă, sigură şi bine executată, nu se va face rabat de la nimic din ceea ce ar înlesni acest lucru.
Una dintre etapele construirii unei case o reprezintă tencuirea. Acest proces este repezentat printr-un strat de mortar care se aplică pe tavane şi pereţi, în scopul de a le proteja şi de a pregăti o bază netedă peste care se vor suprapune gletul şi vopseaua.
Imediat ce pereţii au fost zidiţi, urmează această etapă de finalizare.
Tencuiala trebuie să se constituie în final într-un strat perfect drept, egal, neted şi fără fisuri, de aceste caracteristici depinzând aspectul final al pereţilor şi al tavanului.
Când se ajunge la etapa tencuirii pereţilor, ar trebui cunoscute toate modalităţile prin care se poate realiza acest proces. Fie se apelează la clasica metodă manuală de aplicare a tencuielii, fie se alege metoda inovatoare a tencuielii mecanizate.
Înainte de a alege metoda cea mai avantajoasă, ar trebui luate în calcul caracteristicile fiecăreia, avantajele şi dezavantajele.
Tencuiala manuală presupune mână de lucru, o serie de scule şi materiale. Pentru a tencui manual tavanele şi pereţii este nevoie de mistrie, cancioc, dreptar, aţă, roabă, betonieră şi lopată. În funcţie de amploarea lucrării, acestea au diverse profiluri şi capacităţi. Materialele folosite sunt cele care sunt necesare indiferent de modul în care se aplică tencuiala: nisip, ipsos, var, ciment sau alte amestecuri specifice.
Înainte de demararea tencuielii trebuie verificat ca suportul pe care va fi aplicată să fie uscat, fără crăpături şi fără suprafeţe îngheţate.
Mortarul folosit va fi pregătit în betonieră, transportat cu roaba şi aplicat manual cu canciocul, acordându-se o mare atenţie denivelărilor şi imperfecţiunilor. Ulterior se nivelează, se finalizează şi se aşteptă întărirea.
Tencuiala manuală va fi aplicată în anumite condiţii meteorologice, impuse de producătorii materialelor folosite. Nu se va lucra pe temperaturi sub limita de îngheţ.
O astfel de lucrare executată manual presupune multă mână de lucru. Fiecare etapă cere multă atenţie şi mult efort. O suprafaţă de 150-200 de metri pătraţi va fi tencuită manual în aproximativ 5, 6 zile. Evident că un calcul estimativ se va face doar raportat la amploarea fiecărei lucrări, însă este cert faptul că aplicarea manuală a unei tencuieli înseamnă timp şi costuri mari pentru mâna de lucru.
Rezultatul final poate fi mulţumitor, însă există riscul erorii umane, aspect specific executării manuale.
Poate că în ziua de astăzi când se doreşte ca totul să se finalizeze rapid şi bine, tencuiala manuală poate pierde teren în faţa tencuielii mecanizate, mai cu seamă că există şi o lipsă acută de personal calificat.
Tencuiala mecanizată reprezintă o serie de avantaje care ar trebui luate în calcul atunci când se doreşte o lucrare bună, executată la timp.
Avantajele acestui tip de tencuială sunt dictate de modul în care se execută lucrarea. Maşina de tencuit este cea care a luat locul sculelor şi omului, făcând treaba acestora într-un timp semnificativ mai scurt şi într-un mod foarte eficient.
Maşina de tencuit este dotată cu o cuvă în care se pun materialele pe care le va mixa foarte bine, cu o pompă şi un furtun, prin intermediul cărora se împinge materialul spre suprafaţa ce urmează a fi tencuită. Nivelarea tencuielii se va face tot cu ajutorul unui utilaj mecanizat sau de către o persoană.
Folosirea unei maşini de tencuit prezintă o serie de avantaje departajate pe mai multe planuri.
În primul rând, prin folosirea unei maşini de tencuit se asigură un rezultat final impecabil. Însă pentru a obţine cea mai bună tencuială prin folosirea maşinii, ar trebui respectate câteva aspecte.
În funcţie de locul în care va fi turnată tencuiala se vor alege materialele cele mai bune şi potrivite lucrării. Pentru interior se va folosi ipsosul, recomandat mediilor umede precum băile şi bucătăriile. Prin folosirea ipsosului pentru tencuială se asigură şi aderenţa perfectă a vopselei lavabile.
Pentru exterior este indicat a se folosi amestecul var-ciment, obţinându-se astfel o tencuială extrem de rezistentă şi fără riscul apariţiei crăpăturilor.
Suportul pe care urmează a fi aplicată tencuiala trebuie să fie perfect uscat, fără impurităţi şi fără urme de îngheţ.
De asemenea, un rol extrem de important este temperatura la care se lucreză, şi nu raportată la maşina de tencuit, ci la limitele impuse de producătorii materialelor de construcţie. În mod normal, o tencuială va fi aplicată la o temperatură mai mare de 5 grade Celsius.
Trebuie ţinut cont de modul de alimentare cu electricitate, de sursa de apă care trebuie să fie în apropiere, de service-ul maşinii, piesele de schimb şi consumabilele necesare unei bune funcţionări.
O maşină de tencuit nu presupune o întreţinere foarte pretenţioasă, însă este necesară curăţarea zilnică a cuvei în care se pun materialele şi a furtunului, iar periodic se impune curăţarea filtrelor de pe sistemul de admisie a apei. Astfel, se evită apariţia problemelor de utilizare şi se prelungeşte funcţionarea normală şi eficientă a maşinii.
Maşinile de tencuit sunt prevăzute cu senzori care ajută la depistarea micilor probleme care ar putea declanşa defecţiuni majore dacă nu ar fi remediate la timp. Acest lucru vine şi întăreşte teoria şi realitatea conform cărora maşina de tencuit poate realiza cea mai bună tencuială.
Tencuiala mecanizată are marele avantaj de a putea fi realizată într-un timp net mai scurt decât tencuiala manuală. Pe durata unei zile de lucru, o maşină de tencuit deservită de maxim 4 oameni poate acoperi o suprafaţă de 150-200 metri pătraţi. O astfel de suprafaţă va putea fi tencuită manual în 5, 6 zile, evident, influenţând şi datele legate de grosimea care ar trebui să o aibă tencuiala.
Aceste date conduc la efectuarea unui calcul simplu, în urma căruia rezultă că tencuiala va fi mult mai repede finalizată, termenul lucrării totale va fi mult restrâns, iar costurile pot scădea până la aproximativ 50%, mâna de lucru diminuându-se semnificativ.
Maşinile de tencuit nu sunt foarte pretenţioase la capitolul utilizare, prezentând chiar avantajul de a asigura modalităţi de remediere a posibilelor mici anomalii întâlnite în procesul de lucru. În principiu, pot genera erori minore, pe care le pot remedia într-un mod eficient şi rapid.
Atunci când se achiziţionează astfel de utilaje, este absolut obligatoriu ca cei care o cumpără să fie informaţi despre caracteristicile fiecărui model, despre garanţie, service şi postservice şi despre depozitele aflate în zonă. În acest mod clientul va putea alege utilajul potrivit nevoilor sale, îl va folosi corespunzător, având astfel rezultatele aşteptate.
Ţinând cont de toate datele legate de folosirea unei maşini de tencuit, se poate trage concluzia că aceasta este cea mai bună cale de a obţine o tencuială de calitate, într-un timp extrem de scurt şi cu cheltuieli mici.
Folosirea maşinii de tencuit nu necesită neapărat o pregătire foarte elaborată. În principiu, furnizorii acestor utilaje stau la dispoziţia clienţilor cu toate informaţiile legate de folosirea şi întreţinerea maşinii. Nu este un mecanism extrem de complicat şi nu impune reguli foarte stricte, însă trebuie folosit corespunzător.
Pentru cei care îşi construiesc o casă, a obţine cea mai bună tencuială reprezintă o etapă şi o condiţie importante în procesul de executare al lucrării. Din acest motiv, vor încerca să găsească varianta cea mai bună şi eficientă.
Tencuială mecanizată sau manuală? Este întrebarea la care vor găsi răspuns luând în calcul avantajele şi dezavantajele fiecăreia în parte.
Tencuiala manuală presupune un timp mult mai mare de execuţie faţă de cea mecanizată. Bifând rapid această etapă, timpul total de finalizare al lucrării se va micşora. Mâna de lucru necesară în aplicarea manuală implică multe costuri şi găsirea meseriașilor. Lucrul mecanizat diminuează aceste costuri şi nu necesită mult personal.
Rezultatul final este oarecum acelaşi, doar că în cazul lucrului mecanizat finisajele vor fi executate mult mai bine şi aspectul general va fi mai neted şi mai frumos.
Amenajările mecanizate sunt relativ noi pe piaţă, însă tind să ocupe un loc avansat în preferinţele constructorilor şi ale clienţilor acestora, deoarece asigură o lucrare de calitate, facilitează realizarea acesteia într-un timp scurt, reduc mâna de lucru şi, implicit, costurile.
O construcţie ridicată cu ajutorul utilajelor mecanizate va avea un timp de execuţie mult redus şi un cost total mult mai mic decât dacă s-ar fi apelat doar la procedurile manuale, însă toate aceste decizii se iau în funcţie de amploarea lucrării şi de bugetul disponibil.
Pentru a alege cea mai potrivită variantă, mecanizat sau manual, trebuie luate în calcul toate aspectele, şi raportate la lucrarea respectivă, la suprafaţă, buget, timp, mână de lucru, posibilităţi de achiziţie şi manevrare a utilajelor, materiale.

O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.