Tipuri de tencuieli decorative pentru fațada casei tale

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Aspectul exterior al caselor reflectă o parte din personalitatea locuinței și a locuitorilor. Acesta este unul din motivele pentru care tencuirea decorativă a pereților exteriori ai casei tale este o etapă deosebit de importantă. Practic, aspectul exterior poate fi ușor comparat cu o carte de vizită.

Tipuri de tencuieli decorative pentru fațada casei taleUltimul strat de finisaj aplicat la exteriorul clădirii are rol decorativ, dar și de protecție față de factorii de mediu. O tencuială decorativă de calitate va îmbunătăți proprietățile izolatoare ale locuinței, asigurând protecție împotriva apei și umidității, care pot afecta structura construcției, permițând însă pereților să respire.

Un factor important este cel financiar. Fiind o lucrare destul de costisitoare, alegerile făcute trebuie să fie exact cele potrivite. Reprezentând o investiție pe termen lung, modelul, calitatea și culoarea alese  trebuie să-ți satisfacă exigențele pentru o perioadă lungă de timp.

Opțiunile sunt foarte diverse și depind în primul rând de preferințele tale și de arhitectura casei.

Pentru o scurtă clasificare, tencuielile decorative, din punct de vedere al modelului, se împart în două categorii: tencuieli la care fața vizibilă nu se prelucrează special, aspectul ei decorativ obținându-se  prin compoziția mortarului, care conține diferite culori și materiale speciale, de exemplu dolomitul sau terasitul; tencuieli decorative la care fața vizibilă este prelucrata cu diferite unelte speciale, obținându-se tencuieli de similipiatră, buceardate, Calcio-Vecchio, pieptănate, etc.

În funcție de tipul liantului, există tencuieli minerale sau sintetice. Cele minerale au la bază ciment și rășini sintetice, iar celelalte au ca liant doar rășini sintetice. Acestea din urmă au avantajul de a putea fi aplicate mult mai ușor, datorită elasticității mai crescute. În plus, diversitatea coloristică este mai mare, pe piață fiind disponibile de variante de culori foarte deschise, până la tonuri închise sau foarte intense.

Aspectul final al tencuielilor este în mare parte determinat de mărimea granulelor din compoziție. O suprafață finisată cu o tencuială decorativă cu granulație mică, între 0,5 și 1,5 mm, va avea un aspect fin. Granulația medie, de 1,5 sau 2 mm, va avea drept rezultat o suprafață zgrunțuroasă și omogenă. În cazul tencuielilor decorative cu granulație mai mare, de peste 2 mm, suprafața va avea un aspect de scoarță de copac.

Un detaliu important este faptul că în cazul tencuielilor decorative cu granulație mai mare, va fi mai mare și consumul de material pe metru pătrat acoperit.

Durabilitatea tencuielilor decorative rezultă din mai mulți factori, precum flexibilitatea, gradul de absorbție scăzut, permeabilitatea ridicată la vapori și rezistența la influențele biologice.

Pentru o mai bună înțelegere a avantajelor fiecărui tip de tencuială în parte, este necesară o minimă cunoaștere a aspectelor esențiale ale acestora.

Tencuielile decorative silicatice sunt  produse pe baza silicaților de potasiu, în amestec cu pigmenți anorganici, ingrediente minerale, etc. Prezintă o permeabilitate crescută la vaporii de apă, oferă o bună protecție împotriva mucegaiului și sunt rezistente la murdărie și microorganisme.

Tencuielile decorative siliconice au la bază baza rășini siliconice în combinație cu diferite ingrediente minerale, pigmenți, etc.

Există și o combinație a acestor două tipuri, care are avantajul curățării cu ușurință a fațadelor. Totodată, aceasta este rezistentă la acumularea murdăriei, la radiațiile ultraviolete și asigură o bună protecție împotriva factorilor de mediu.

Tencuiala decorativa acrilică este obținută din rășini acrilice în combinație cu ingrediente minerale și pigmenți. Acest tip de tencuială decorativă are o foarte bună aderență la stratul suport.

Tencuiala decorativă mozaicată este obținută din granule minerale colorate și rășini sintetice. Este foarte rezistentă la factorii de mediu și este destinată zonelor expuse precum gardurile.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *