Gletul aplicat pe pereții interiori tencuiți

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Amenajarea interioară a casei sau apartamentului nostru este un proces complex și contextul perfect pentru a oferi locuinței noastre un strop din spiritul personalității noastre.

Dacă intrăm în interiorul casei, este bine de știut că acest tip de sistem de finisare cuprinde patru etape: tencuiala, nivelarea, finisarea și decorarea.

După prima etapă, cea de tencuială, începe nivelarea care se realizează cu ajutorul gletului.

Aplicarea gletului pe peretii tencuitiGletul reprezintă, potrivit dicționarului de construcții pasta din ipsos (glet de ipsos) sau un amestec de ipsos și pastă de var (glet de var, glet american) utilizată ca material de închidere a porilor (strat de completare) la tencuieli ce urmează a fi zugrăvite.

Însă, mai simplu formulat, gletul constă într-un strat de var amestecat cu ipsos, întins pe o suprafață tencuită.

În continuare vom afla mai multe detalii despre gletul pentru interior.

Gletul pentru interior are mai multe caracteristici, printre care putem enumera oferirea unui finisaj alb mat, de foarte bună calitate, dar și a unei rezistențe mari, într-un timp scurt.

Totodată, acest glet are un grad mare de aderență și furnizează o rezistență bună la fisurare în strat gros.

După ce am prezentat câteva caracterisitici ale sale, a venit momentul să vorbim și despre câteva întrebuințări ale gletului pentru interior.

În primul rând, gletul pentru interior este conceput special pentru a acoperi suprafețe tencuite în mod tradițional, dar și pentru suprafețele betoanelor. Acest material poate fi aplicat în interiorul clădirilor în locuri uscate, fără umiditate permanentă.

Pe lângă acest aspect, gletul pentru interior, se poate folosi la lipirea plăcilor de gips-carton, a pâslei, a elementelor decorative din ipsos sau a materialelor spongioase.

Dacă este să vorbim despre unelte, finisarea se poate executa fie prin șlefuire cu glasspapier, fie prin netezire cu fierul de glet, cu puțin timp înainte de întărirea materialului aplicat pe perete.

Odată aplicat și uscat, aveți posibiltatea de a vopsi gletul de interior, utilizând vopsele de dispersie sau pe baza de solvenți organici.

Există mai multe tipuri de glet:

  • Gletul de nivelare sau gletul de încărcare;
  • Gletul de finisare.

După etapa de aplicare a tinciului, se vine cu gletul de nivelare. Acest tip de glet se aplică în cel puțin două straturi. În momentul în care se aplică primul strat de glet, este absolut necesar să se armeze suprafața cu plasă din fibră de sticlă.

Primul strat de glet, cum spun specialiștii, se aplică în strat grosier, tocmai pentru a astupa denivelările și a nivela suprafața unui perete, de exemplu. Tot în acest moment, suprafața primește și un nou aspect estetic. Nu trebuie uitat, că în primul strat de glet, peretele sau tavanul se armează cu plasă din fibră de sticlă.

Ajungem acum la cel de-al doilea strat, care are rolul de oferi peretelui deja gletuit o planeitate mai bună și, totodată, un plus de rezistență structurii.

Trecem mai departe. În următoarea etapă a procesului de finisare, se aplică gletul de finisare. Scopul acestui glet este de a oferi locuinței voastre pereți perfecți. Gletul de finisare se poate da într-un singur strat sau două.

După gletul de finisare, pe suprafețele suport se pot efectua operațiunile de amorsă, iar ulterior de aplicare a varului lavabil.

Înainte de final, vă oferim o serie de sfaturi practice de aplicare a gletului:

  • înainte de a începe operațiune de gletuire, aplicați scotch de hârtie pe tocurile ușilor;
  • prima suprafață pe care se aplică gletul este tavanul, urmat de pereți;
  • instrumentele necesare pentru a da cu glet sunt o gletieră metalică, șpacul de 10 cm și un șplacul de 2 cm. Cu șpaclul de 10 cm se pune glet pe gletieră și se întinde gletul pe perete. Scopul șpaclului de 2 cm este de a întinde gletul pe lângă țevi sau prin zonele în care nu se poate folosi gletiera sau șpaclul de 10 cm;
  • dacă alegeți să aplicați singuri gletul pe pereți, nu uitați să vă protejați mâinile și să vă puneți mănuși;
  • dacă primul strat de glet de nivelare a fost de sus în jos, a doua mână de glet trebuie să se aplice în sens opus, adică de la stânga spre dreapta sau invers.

Gletul reprezintă un element indispensabil în etapele de nivelare și de finisare a sistemului de finisare interioară a pereților și tavanului. O lucrare de gletuire executată prost va compromite și următoarele etapa ale procesului de amenajare interioară. Pentru a evita o situație neplăcută, apelați la o echipă de specialiști în domeniu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *