Avantaje și dezavantaje ale podelii de vinil

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Avantaje și dezavantaje ale podelei de vinilPodeaua de vinil se bucură de o mare popularitate, în principal datorită prețului accesibil și a montării ușoare. Vinilul este o metodă rapidă și ieftină de reamenajare a locuinței. Totuși, înainte de a decide cum va arăta podeaua casei tale, trebuie să cunoști avantajele și dezavantajele acestui material.

Avantaje:

Confortul

Vinilul este un material plăcut, având o suprafață moale, confortabilă. Aceste lucru este datorat stratului de spumă de pe spatele foilor de vinil, care îi conferă și un plus de flexibilitate. Astfel. statul în picioare pentru mai multă vreme, devine mai ușor.

Costul redus

Vinilul este un material sintetic, cu un preț accesibil. În plus, variatele modele pot imita gresia sau parchetul, având însă costuri mult mai mici de achiziție și instalare.

Diversitatea modelelor

Vinilul se găsește într-o mare varietate de modele, culori și stiluri. Unele dintre acestea pot imita alte tipuri de podea, precum lemnul, gresia sau piatra naturală. Iar dacă în apropiere este ușor să observi diferența, de la distanță aceasta este insesizabilă. În plus, îți va fi ușor să-l asortezi decorului locuinței tale.

Instalarea ușoară și rapidă

Vinilul este relativ ușor de instalat. Acesta este disponibil sub formă de plăci mai mici sau foi, de dimensiuni mai mari. Unele tipuri sunt prevăzute cu dispozitive speciale de lipire, ceea ce face mult mai ușoară montarea. Cu puțină îndemânare le poți instala chiar tu, lucru ce va aduce o economie semnificativă la buget. Unul dintre cele mai importante aspecte în acest sens este ca stratul de dedesubt să fie perfect nivelat, uniform.

Curățarea ușoară

Suprafața vinilului este foarte ușor de curățat. Este suficient ca aceasta să fie măturată și spălată cu ajutorul unui mop. Poți folosi soluție pentru podea care nu necesită clătire.

Rezistența la umezeală

Vinilul bine instalat, este total impermeabil. Astfel, este perfect pentru a fi instalat în încăperi precum baia sau bucătăria.

Durabilitatea

Vinilul este de obicei considerat un material rezistent, cu o durabilitate crescută. Corect instalat și bine întreținut acesta poate fi utilizat până la zece, sau chiar 20 de ani. În acest sens este foarte importantă calitatea acestuia. Oricum, marea majoritate a modelelor sunt prevăzute cu un strat protector, care mărește durata de viață. Podeaua de vinil este recomandată pentru spații cu trafic intens și moderat.

Dezavantaje:

Pe lângă avantajele deja prezentate, trebuie luate în calcul și dezavantajele podelelor din vinil.

Chimicalele din compoziție

Vinilul este produs din petrol, fiind un material nociv din punct de vedere ecologic. Pentru fabricarea materialului se folosește policlorură de vinil (PVC), iar podeaua poate emana gaze nocive. Acestea pot fi dăunătoare sănătății, dar acest lucru depinde de vechimea vinilului, acest lucru fiind valabil mai ales în primii ani de folosire, și de substanțele folosite la fabricare.

Nu poate fi recondiționat

În timp vinilul se va deteriora, dar nu există posibilitatea finisării sau recondiționării acestuia.

Își pierde culoarea

Podeaua de vinil nu rezistă pentru timp foarte îndelungat razelor ultraviolete. Astfel, cu timpul culorile își vor pierde strălucirea inițială și chiar vor dispărea în unele zone.

Nu se poate repara

Vinilul se poate zgâria și chiar rupe în unele locuri și are dezavantajul de a nu putea fi reparat. Suprafețele degradate trebuie înlocuite.

Suprafețe neregulate în timp

Cu timpul vinilul poate căpăta un aspect neregulat, ondulat. Acest lucru este întâlnit mai ales la margini și colțuri.

După ce ai parcurs avantajele și dezavantajele expuse, alege ce tip de podea vei instala în funcție de nevoile personale.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *