Cum se taie și se montează plinta?

Plinta este un element auxiliar de care vei avea nevoie pentru finisarea pardoselii. Aceasta nu are doar rol estetic, pentru desăvârșirea ambientului, pentru crearea senzației de complet, are și rol funcțional, de a crea o punte între perete și pardoseală și a acoperi eventualele găuri sau imperfecțiuni rezultate în urma montării parchetului.

Montarea-plintei

O pardoseală placată cu parchet, unde nu se utilizează plinta ca și accesoriu final poate avea drept rezultat o imagine neplăcută, un cadru dezordonat.

Cu toate că poate părea o sarcină descurajatoare, tăierea plintei și mai ales montarea sa nu sunt activități foarte complicate, însă trebuie să cunoști câteva aspecte – asta dacă nu te decizi să apelezi la o persoană cu experiență în acest domeniu.

În cele ce urmează, vom enumera pașii pe care trebuie să-i urmezi în finalizarea finisării podelei cu parchet.

Materiale necesare:

  • Plintă
  • Creion
  • Ruletă
  • Fierăstrău de mână
  • Dispozitiv de tăiat la unghi
  • Șmirghel
  • Fierăstrău cu fir de tăiat

Înainte de te apuca de treabă asigură-te că te-ai echipat corespunzător pentru a nu fi afectat de praful rezultat în urma acestei activități. Totodată și spațiul ar trebui pregătit corespunzător în acest sens, dacă nu-ți dorești să pierzi prea mult timp și cu curățenia de după.

1. Măsoară

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să măsori cel mai lung perete din încăpere cu o ruletă. Valoarea obținută o poți marca cu ajutorul creionului pe plinta de parchet ce urmează a fi montată.

2. Stabilește unghiul de tăiere al plintei

Colțurile sau zonele unde două bucăți din plintă se vor întâlni vor deveni punctele de reper pentru tăierea exactă a plintei. Pentru că cele mai comune dimensiuni sunt cele de 90 de grade, la colțurile camerei, atunci extremitatea plintei va trebui tăiat într-un unghi de 45 de grade, îmbinate însumând valoarea amintită mai sus.

3. Tăierea în unghiuri

În funcție de tipul colțului, exterior sau interior, ai două posibilități, după cum urmează:

Pentru colțul de interior din partea dreaptă a camerei plinta se va tăia cu ajutorul fierăstrăului și dispozitivului de tăiat în unghi de la dreapta la stânga, pornind de la marcajul realizat cu creionul. Pentru ca plinta să se unească perfect cu cealaltă extremitate, unghiul se va forma prin tăierea noii bucăți de la stânga la dreapta.

În cazul în care vorbim de un col de exterior se vor urma aceleași etape, de data aceasta în schimbându-se direcțiile, prima plintă va fi tăiată de la stânga la dreapta, iar cea de-a doua de la dreapta la stânga.

Nu te speria, dacă ai dispozitivul de tăiat, acesta a fost conceput pentru a realiza astfel de tăieri în unghi de 45 de grade.

4. După ce ai terminat cu secționarea plintei poți trece la montarea efectivă. Pentru rezistență și îmbinare perfectă apelează la un adeziv special pentru lemn sau MDF. Dacă este nevoie, înainte de a aplica adezivul șlefuiește extremitățile cu șmirghel pentru a obține suprafețe cât mai fine și a nu fi nevoie de a recurge la presiune în momentul îmbinărilor.

Dacă consideri mult prea complicată această sarcină, poți oricând recurge și la capetele de îmbinare pe care le poți achiziționa împreună cu plinta, însă rezultatul nu va fi la fel de unitar.


Lasă un Comentariu...

*