Ghid pentru alegerea podelei potrivite

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Alegerea podelei nu este o sarcină ușoară. Există o multitudine de materiale și modele, fiecare cu avantajele și dezavantajele ei. Este dificil să nu depășești bugetul, să ai o podea atractivă, rezistentă, ușor de curățat, etc.

Pentru a face alegerea potrivită, urmează ghidul de mai jos. Vei găsi detalii despre cele mai întâlnite opțiuni pentru podea și caracteristicile lor.

În primul rând, înainte de a opta pentru o soluție sau alta, asigură-te că ai luat în calcul câteva aspecte importante și esențiale precum: traficul la care va fi supusă podeaua, necesitatea antifonării, umiditatea din încăpere, necesitatea protecției la alunecare, probleme de sănătate ale membrilor familiei, ușurința cu care se curăță tipul de podea, garanția oferită de producător, prețul achiziției și a instalării, durabilitatea, modalitate de întreținere.

Ghid pentru alegerea podelei potrivite1

Picture 1 of 4

Pardoselile de lemn

Una dintre soluțiile clasice, pentru care optează foarte multă lume, sunt pardoselile de lemn. Acest lucru se datorează mai multor factori printre care și aspectul natural, plăcut al lemnului. Pardoseala de lemn se găsește într-o mare varietate de modele, calități, grosimi, culori. Poți opta pentru parchet, podea laminată, plăci sau scânduri. Cele mai comune podele din lemn se fabrică din mesteacăn, fag, arțar stejar, dar și din pin sau brad.

Avantajele acestui tip de podea sunt: lemnul este izolator termic și fonic, este ușor de curățat și întreținut, are o rezistență crescută în timp, poate fi achiziționată finisată sau nefinisată, poate fi recondiționată periodic, poate crește valoarea unei proprietăți.

Posibilele dezavantaje sunt: suprafața se va zgâria în timp fiind necesară recondiționarea, apa și umezeala afectează suprafața lemnului, lumina directă a soareleui va decolora lemnul în timp, trebuie protejată în caz de trafic intens. Acest tip de pardoseală nu este recomandat pentru subsol.

Pardoseala de lemn costă semnificativ mai mult decât cea sintetică și nici costurile de instalare nu sunt mici. Totuși, pe termen lung este o investiție rentabilă datorită durabilității acesteia. Nu va trebui înlocuită prea curând, fiind utilizabilă chiar și câteva decenii dacă este bine întreținută.

Pardoselile din plută

Pardosela din plută este o variantă ecologică cu un aspect plăcut. Aceasta este de fapt un tip de pardoseală elastică, de obicei cu un model imprimat pe suprafață, foarte practică, fiind ușor de instalat. Este recomandată în cazul persoanelor care suferă de astm sau alergii.

Avantaje: nu alunecă, este moale, plăcută la pășit, este rezistentă la foc, ține la distanță bacteriile, mucegaiul, acarienii și chiar insectele, se instalează și se curăță ușor, este confortabilă.

Posibile dezavantaje: colțurile sau marginile se pot curba sau răsuci, din cauza grosimii reduse reproduce orice denivelare a stratului de dedesubt, în cazul în care a fost zgâriată sau tăiată, trebuie înlocuită.

Pardoselile din linoleum

Linoleumul este o altă variantă de pardoseală apreciată și des folosită. Este ecologică și biodegradabilă fiind realizată din materiale naturale precum uleiul de in, răşina de pin, pluta, lemnul, diverşi pigmenţi şi piatră de var. În acest sens nu trebuie confundată cu pardoseala din vinil.

Avantaje: linoleumul este un material care nu dăunează sănătății, este antistatic, antialergen și antibacterian, este rezistent, este un bun izolator, este confortabil, se găsește într-o mare varietate de modele și culori, este ușor de întreținut.

Posibile dezavantaje sunt asemănătoare cu cele ale podelei din plută.

Costurile diferă în funcție de calitate.

Pardoselile din plăci ceramice

Pardoselile din plăci ceramice sunt foarte des întâlnite. Sunt aspectuoase, practice, rezistente și ușor de întreținut. Conform celei mai întâlnite clasificări, există plăci ceramice glazurate și neglazurate. Cele glazurate sunt mai durabile.

Avantaje: sunt rezistente în timp, la umezeală și la trafic intens, se curăță ușor, sunt rezistente la foc.

Posibile dezavantaje: sunt reci pe perioada de iarnă, unele modele devin alunecoase la umezeală, nu izolează fonic, plăcile crăpate trebuie înlocuite.

În ceea ce privește costurile, acest tip de pardoseală este unul foarte durabil, așa că te va scuti de costuri suplimentare pe termen lung.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *