Por și contra pentru instalarea podelei laminate

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Podeaua laminată are ca materie primă lemnul, dar nu toate straturile acesteia sunt din lemn. Aceasta este realizată din straturi diferite, din rășină sintetică, din rumeguș de lemn presat, melamina, de decor, car îi conferă un aspect de lemn autentic.

parchet laminat

Acest tip de podea mai este numit și parchet laminat, cu toate că, din punct de vedere profesional, asocierea termenilor este greșită. În cadrul pardoselilor acestea reprezintă două categorii diferite, cu caracteristici diferite.

Podeaua laminată are atât avantaje, precum și dezavantaje. Înainte de a decide ce soluție alegi pentru finisarea podelei locuinței tale, asigură-te că ești informat asupra aspectelor pozitive și negative ale unui anumit tip de material.

Avantaje

Costuri

Costurile achiziționării și montării podelei laminate sunt mult mai reduse decât în cazul podelei din lemn. Astfel, podeaua laminată este accesibilă unei argi categorii de persoane.

Ușor de instalat

Podeaua laminată este relativ ușor de instalat. În cazul modelelor mai vechi, era necesară lipirea plăcilor, dar în cazul noilor modele, acestea au un sistem de instalare care nu mai necesită adezivi. În vederea montării acesteia, poți apela la ajutorul unui specialist, sau poți alege să faci acest lucru chiar tu.

Suprafață rezistentă

Spre deosebire de lemn, care se poate zgâria sau îndoi, podeaua laminată este foarte rezistentă din aceste puncte de vedere. Podeaua laminată are un strat protector, care acționează ca o barieră. Majoritatea producătorilor oferă garanție pentru mai mult de zece ani.

Plăcile nu au defecte

Spre deosebire de parchetul din lemn, în cazul căruia unele plăci au defecte și imperfecțiuni, acest lucru nu se întâmplă în cazul podelei laminate. Astfel, se reduc pierderile de material.

Diversitatea modelelor

Podeaua laminată este disponibilă într-o gamă largă de modele, stiluri și culori. Grație noilor modalități de imprimare, în comerț se găsește podea laminată cu aspect de lemn sau piatră, cu însemne grafice, cu muchii teşite. Apoi vin efectele de suprafaţă, precum finisajul lucios, mat, în relief.

Potrivită aproape oriunde

Podeaua laminată poate fi instalată în aproape orice încăpere. Este rezistentă la umezeală, atâta timp cât aceasta nu este foarte crescută. Este recomandată oricărui tip de trafic, moderat sau intens.

Ușor de curățat

Podeaua laminată este foarte ușor de curățat. Sunt suficiente aspiratorul sau mătura și un mop. Totodată, suprafața podelei este rezistentă la pete, acestea fiind ușor de îndepărtat.

Dezavantaje

Imită lemnul

Podeaua laminată nu este realizată din lemn, ci doar imită lemnul. Practic, se folosește lemn pentru fabricarea acesteia, dar nu este în totalitate din lemn. Pentru unele persoane acest aspect poate fi deranjant.

Este alunecoasă

În mod obișnuit podeaua laminată este destul de alunecoasă, însă, mai recent, producătorii realizează straturi exterioare mai puțin alunecoase.

Nu crește valoarea proprietății

Spre deosebire de lemn, podeaua laminată nu crește valoarea proprietății, în eventualitatea în care ai vrea să vinzi casa.

Nu se poate refinisa

Podeaua laminată nu poate fi refinisată. Acesta este, cel mai probabil, cel mai mare dezavantaj. În cazul în care s-a zgâriat ori a fost deteriorată, nu poate fi șlefuită sau lăcuită, ci trebuie înlocuită.

Podeaua laminată este folosită de milioane de oameni, atât datorită prețului accesibil, cât și a rezistenței și a ușurinței cu care se instalează. Cu siguranță avantajele depășesc dezavantajele, dar este esențial să cunoști toate detaliile unei podele, pentru o decizie cât mai potrivită.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *