Ce tipuri de lumini să alegem pentru bucătărie?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Bucătăria este locul din casă unde majoritatea familiilor petrec  cel mai mult timp. Chiar și cei care nu sunt tocmai mari bucătări petrec ceva timp în bucătărie, servind măcar un mic dejun rece, o cină frugală și o cafea fierbinte. În general, cuplurile și familiile cu copii își doresc o bucătărie mare, mobilată complet, dotată cu electrocasnice moderne și luminoasă.

Ajunși aici, la capitolul lumină, trebuie să subliniem cât de importantă este lumina într-o bucătărie. Aici ne purtăm pașii în fiecare dimineață în căutarea unui pahar cu apă rece sau a unei cești cu cafea aburindă și tot aici stăm puțin, sorbind un ceai înainte de culcare. Sigur, niciun preparat nu ar ieși așa cum trebuie dacă nu am avea o lumină potrivită. În plus, mulți oameni mai rezolvă și alte sarcini în bucătărie, pe lângă gătit și servit masa. Unii calculează facturile, alții repetă în grabă câteva informații înainte de marele proiect, iar copilașii deseori își scriu temele în bucătărie, bazându-se pe ajutorul necondiționat al mamei care stă lângă aragaz și pregătește ceva bun.

Iată doar câteva motive pentru care lumina în bucătărie contează enorm. Atunci când planificați iluminarea în bucătărie, bazați-vă, întâi de toate, pe lumina naturală. Profitați la maximum de ferestrele pe care le aveți, nu le încărcați cu draperii groase și opace și lăsați să intre cât mai multă lumină naturală. Mai ales dacă aveți o bucătărie orientată spre est, dimineața veți fi întâmpinați de o lumină foarte plăcută și caldă a soarelui care tocmai răsare.

În general, la fel ca în restul casei, și în bucătărie veți avea nevoie de cel puțin două tipuri de iluminare. Găsiți o gamă variată de corpuri de iluminat potrivite pentru bucătărie pe Fslled, de unde puteți achiziționa și becuri cu LED, benzi cu LED sau veioze și lampadare la prețuri foarte bune. Iluminarea generală se referă la iluminarea de bază. Poate consta dintr-o lustră, o aplică, un candelabru sau o plafonieră care va asigura iluminarea de care aveți nevoie. Pentru că desfășurați foarte multe activități în bucătărie, optați pentru becuri cu lumină rece, care vă mențin activi și concentrați.

Odată pusă la punct iluminarea generală, veți avea nevoie și de iluminare punctuală, adică acele corpuri de iluminat montate exact în locurile unde v-ar fi de mare ajutor un plus de lumină. Dacă bucătăria beneficiază de o insulă, atunci veți avea nevoie de un corp de iluminare suspendat deasupra insulei, cum ar fi corpurile tip pendul. Deasupra zonei de lucru din nou veți avea nevoie de o formă de iluminat. O bandă cu LED montată sub dulapurile de bucătărie este de mare ajutor. Gândiți-vă că până și hota are două spoturi care vă ajută să preparați mâncăruri delicioase.

În general, orice bucătărie ar trebui să fie compartimentată pe zone. Unii au o bucătărie formată din mobilier cu zonă de lucru și o zonă de luat masă cu scaune. Vor avea nevoie de o lumină în zona blaturilor de lucru, eventual în zona chiuvetei și a aragazului și de o lumină în zona mesei. Alții se bucură de o bucătărie mai mare, formată din mobilă cu zonă de lucru, insulă spațioasă și loc de luat masa. Aceștia vor avea nevoie de mai multe tipuri de corpuri de iluminat. Pentru cei care se bucură de o bucătărie cu adevărat generoasă și au loc și de o vitrină sau de un bufet, ar putea beneficia de o iluminare de accent. Iluminarea de accent pune în evidență locuri sau lucruri care vă plac foarte mult și care, eventual, formează o zonă de interes. O vitrină cu veselă superbă sau încărcată cu cărți de bucate va fi luminată frumos de un proiector cu led sau de un suport reglabil cu spot. Iluminarea de accent poate evidenția și o mică galerie cu artă. De exemplu, dacă aveți în bucătărie un loc unde ați agățat tot felul de fotografii din vacanțe sau ați aranjat suveniruri, poate farfurii pictate manual sau alte obiecte de artizanat, iluminarea de accent se va asigura că le îmbrăca uniform în lumină.

Chiar și veiozele pot fi folosite în bucătărie. Dacă aveți colțar în bucătărie în locul unei mese clasice cu scaune, puteți așeza o veioza cât mai aproape pentru a mai zăbovi puțin în bucătărie, înainte de culcare, citind câteva rânduri din cartea preferată.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *