Contorul inteligent

Odată cu finalizarea instalației electrice în cadrul locuinței, mai ales dacă vorbim de o construcție nouă, urmează etapa evidentă, racordarea la un distribuitor de energie electrică care să-ți furnizeze curent de joasă tensiune, special pentru gospodării. Această branșare la regia furnizoare de curent electric nu se poate realiza însă în absența unui contor. Contorul este aparatul de măsurat pe baza căruia, la ora actuală, se fac estimări și se stabilește consumul în baza căruia lunar este emisă factura aferentă.

Contorul-inteligent

Ceea ce nu mai este o noutate, dar nici nu este încă în toate căminele românilor este contorul inteligent, o inovație a momentului, în trend cu epoca tehnologică în care ne aflăm. Vestea bună – dacă am putea spune așa, căci acest topic deja a declanșat valuri de controverse – este că se preconizează ca undeva până în 2020 toți românii să beneficieze în locuințele lor de contorul inteligent, acesta înlocuind actualul model.

Ce este contorul inteligent?

Se spune că este aparatul viitorului care va măsura cu precizie elvețiană consumul de apă, gaze și curent. Tehnologia cu care este dotat contorul inteligent permite comunicarea directă dintre beneficiar și furnizorul de energie electrică, în plus, în calitate de utilizator ai posibilitatea de a accesa datele privind consumul tău instant de energie de pe orice dispozitiv (calculator, tabletă sau telefon).

Astfel, contorul inteligent devine unealta perfectă cu ajutorul căruia nu doar monitorizezi consumul de energie, ci îl și poți controla, în calitate de utilizator. Cu toate acestea, avantajele sale nu se opresc aici, rolul său fiind și de a servi ca instrument pentru furnizorii de energie electrică, care-și doresc îmbunătățirea serviciilor sau doresc și trebuie să remedieze anumite probleme tehnice de la distanță. Totodată, te protejează de variațiile bruște de tensiune care în momentul de față îți pot pune în pericol buna funcționare a aparatelor electrocasnice.

Dintre avantajele contorului electric mai trebuie amintite următoarele:

  1. Factura de utilități este emisă în baza consumului real de energie electrică.
  2. În cazul în care beneficiezi de o sursă alternativă de curent, contorul electric înregistrează și îți afișează rezultatele privind cantitatea de energie pe care ai generat-o, precum și consumul realizat din această sursă.
  3. În prezent, pe baza contorului tradițional, nu beneficiezi decât de două tarife concepute în funcție de momentul din zi. Cu ajutorul contorului inteligent, vei putea economisi cu până la 20% din valoarea facturii deoarece acesta va permite stocarea a 24 de tarife diferite. În plus, prin accesul instant la informația cu privire la consumul tău poți decide ce aparate electrice să păstrezi în funcțiune.
  4. Ultimul și nu cel din urmă beneficiu al contorului inteligent este că-ți oferă posibilitatea să-ți schimbi furnizorul fără prea mult efort.

Contorul inteligent versus cel tradițional are o durată de viață mai mare, de până la 15 ani, când se va recurge la schimbarea lui. Până în finalul anului trecut acesta a fost montat în aproximativ 200.000 de locuințe atât din mediul urban, cât și din mediul rural.

Ceea ce mai este interesant de menționat este faptul că acest contor inteligent se produce în România, la Timișoara.


Lasă un Comentariu...

*