Cum alegi întrerupătoarele potrivite pentru locuința ta

Întrerupătoarele sunt destinate comenzii iluminatului dintr-o încăpere, închid și deschid circuitul electric. Este important ca acestea să fie practice, utile și totodată să îndeplinească și un rol decorativ. Întrerupătoarele trebuie să aducă armonie și confort în locuința ta, răspunzând exigențelor actuale.

Cum alegi întrerupătoarele potrivite pentru locuința taAstăzi pe piață există mai multe tipuri de întrerupătoare, adecvate diferitelor nevoi. Acestea pot fi simple sau duble, cap-scară sau cruce.

Întrerupătoarele simple comandă un singur circuit de iluminat, respectiv aprinderea și stingerea acestuia.

Întrerupătoarele duble comandă două circuite de iluminat, deci vei putea controla două surse de lumină din același loc.

Întrerupătoarele cap-scară comandă un singur circuit din două puncte diferite. Astfel, vei putea controla aceeași sursă de lumină din două locuri. Aceste întrerupătoare sunt e pentru o casă cu mai multe etaje, un coridor mai lung, o cameră foarte spațioasă sau în cazul dormitoarelor, cel de-al doilea putând fi amplasat lângă pat. Dacă optezi pentru acest tip, nu vei fi nevoit să te deplasezi foarte mult pentru a aprinde lumina.

Întrerupătoarele cruce, împreună cu cele cap-scară, permit comanda unui circuit de iluminat din mai multe puncte. Acest tip se folosește pentru comenzile intermediare care apar pe un circuit prevăzut cu întrerupătoare cap-scară.

Din punct de vedere al formei și al modelului, întrerupătoarele pot fi clasice, cu binecunoscuta tastă pentru aprinderea sau stingerea luminii, sau cu senzor, tactile, cu diferite butoane sau cu levier. Alegerea modelului depinde de încăperea în care acesta va fi montat, dar și de preferințele tale personale.

De exemplu, întrerupătoarele prevăzute cu senzor de mișcare sunt deosebit de utile în zonele de trecere. Lumina se va aprinde în încăpere doar în prezența unei persoane. Este totodată și o variantă economică, deoarece nu vei putea uita becul aprins.

Cele mai întâlnite întrerupătoare în la noi în țară sunt cele în varianta clasică, standardul german, un singur dispozitiv într-o singură doză și cele în varianta modulară, standardul italian, mai multe dispozitive într-o singură doză. Primul are avantajul să este foarte simplu de instalat, de cele mai multe ori nu necesită înlocuirea dozelor. Cel de-al doilea are avantajul unei foarte bune modularități, însă acest standard prezintă dezavantajul necesității înlocuirii dozelor. Sunt necesare doze triunghiulare și în plus, pentru montarea unui întrerupător complet trebuiesc alese suporții, mecanismele și ramele decorative.

Alegerea depinde de simplitatea sau complexitatea instalației electrice și de câte întrerupătoare sunt în casă. Spre exemplu dacă numărul de întrerupătoare este mare, este indicat să alegi o gamă modulară. Dacă în schimb numărul de întrerupătoare este mai restrâns, este mai recomandată varianta clasică. Aceasta este totodată mai accesibilă ca și preț.

Există mai multe modalități de montare, precum montaj îngropat sau aparent, în diferite rame. Pentru conectarea întrerupătoarelor la circuitul electric este obligatorie deconectarea de la rețeaua electrică pentru a preveni un posibil accident. Este însă de preferat să apelezi la ajutorul unui specialist în acest sens.

Deoarece întrerupătoarele pot avea și un rol decorativ, poți opta pentru diferite forme și culori, fabricate din diverse material, potrivite stilului încăperilor în care acestea vor fi instalate. De asemenea, poți alege varianta simplă, sau dotată cu bec martor sau lumină de control.


Lasă un Comentariu...

*