Cum alegi prizele electrice pentru locuința ta

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Dacă ești în procesul de finalizare a instalației electrice din locuința ta, sau dacă pur și simplu dorești înlocuirea prizelor, în cele ce urmează vei găsi mai multe sugestii utile în acest sens.

prizaChiar dacă alegerea prizelor poate părea un amănunt mai puțin semnificativ, există multe modele, cu diverse caracteristici în comerț și, din păcate, unele sunt de o calitate îndoielnică.

Conform statisticilor, majoritatea incendiilor produse în România au cauze de natură electrică. Prin urmare, echipamentele electrice necesită o atenție suplimentară.

În primul rând, nu achiziționa prizele de la magazine alimentare, din piață, sau din alte locuri nespecializate. Caută magazine specializate în acest domeniu, unde vei găsi o gamă mai largă de produse, din care le vei putea alege pe cele potrivite. În plus, vei putea apela cu încredere la sfatul comerciantului, care cunoaște produsele și îți poate da indicații esențiale.

Majoritatea specialiștilor recomandă să optezi pentru prize din polimeri, în defavoarea celor din ceramică.

Nu cumpăra produse foarte ieftine. De obicei acestea sunt de o calitate foarte slabă și vor trebui înlocuite în scurt timp. Acestea se pot defecta, sau deteriora repede, ceea ce va creea neplăceri suplimentare.

Prizele pot fi clasificate în funcție de mai multe criterii. În ceea ce privește modul de conectare și tipul rețelei electrice, există prize monofazate, conectate la rețeaua monofazată, casnică, 230Vac, 16A, sau prize trifazate, conectate la rețeaua industrial trifazată 400Vac, și diferiti curenți precum 16A, 32A, 64A, etc.

Apoi, în funcție de gradul de protecție, există prize cu împământare și prize fără împământare. Pentru o mai multă siguranță, se recomandă folosirea prizelor cu împământare. Aceasta reprezintă un mijloc de protecție, care diminuează pericolul de electrocutare involuntară.

Totodată, în comerț există diferite modele, în funcție de standardele folosite în diferite țări. În România cel mai des întâlnit este standardul german. Mai există standarde precum cel italian, britanic, francez, american, dar sunt destul de rar întâlnite la noi în țară.

Prizele pot fi fabricate fie din ceramică, fie din polimeri. Ceramica a fost folosită în mod tradițional la confecționarea acestora, dar în ultima perioadă aceasta a fost aproape total înlocuită de polimeri rezistenți la foc. Aceste prize sunt mai recomandate, deoarece asigură o durată mai mare de viață aparatelor electrice.

Poți alege prize care vor fi aplicate pe perete, sau îngropate în tencuială.

Prizele au și sisteme de fixare diferite, respectiv cu gheare, sau cu șuruburi. Față de prizele cu șuruburi, cele cu gheare prezintă dezavantajul de a putea fi smulse din perete. Atunci când scoți cablul aparatelor electrice, ține cu cealaltă mână priza. Unele prize au ambele sisteme de fixare.

Locul în care va fi montată priza este foarte important. Pentru băi sau spații cu umiditate crescută, este recomandată achiziționarea unor prize contra umidității, special fabricate pentru astfel de condiții. Modelele cu specificația IP 55 sunt cele mai indicate în astfel de situații.

Dacă dorești să poți conecta două aparate electrice la aceeași priză, alege prize duble. Atât în cazul prizelor simple, cât și a celor duble, curentul maxim este de 16A. Prin urmare, dacă alegi o priză dublă, asigură-te că nu depășești consumul de curent maxim admis.

Prin urmare, prizele trebuie alese în funcție de mai mulți factori și de diferite nevoi specifice. Nu uita că cel mai indicat este să cunoști întotdeauna cât mai multe detalii despre produsele pe care urmează să le achiziționezi în vederea amenajării locuinței tale.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *