Nu toate becurile sunt la fel – care este cel mai economic?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În prezent, sunt disponibile numeroase tipuri de becuri, clasificate după tot felul de criterii, cum ar fi culoare, claritate, luminozitate, dimensiune și chiar formă. Totuși, oricâte criterii ar influența decizia cumpărătorului, cel mai important se referă la eficiența energetică.

Din ce în ce mai multe persoane doresc să adopte un stil de viață cât mai ecologic, gândindu-se, desigur, și la consumul de energie. După acest criteriu, a fost crea o nouă categorie de becuri care se concentrează pe cantitatea de energie de care are nevoie un bec pentru a emite suficientă lumină.

Dar cum funcționează un bec? Ce înseamnă menționările de pe ambalajul unui bec ecologic? În rândurile următoare, vom explora acest subiect astfel încât să alegeți cele mai bune becuri pentru propria locuință.

Cum funcționează un bec?

La sfârșitul anilor 1800, englezul Sir Joseph Swan și americanul Thomas Edison au inventat fiecare câte un bec electric în același timp. Versiunile de astăzi ale invențiilor celor doi nu s-au schimbat chiar atât de mult în ceea ce privește conceptul sau designul, în ciuda utilizării ample și adoptării culturale a becului.

Invenția este una genială datorită simplității și ușurinței cu care putem ilumina în prezent o încăpere. Modul în care funcționează un bec este foarte simplu. În interiorul unui bec de sticlă există un fel de aparat care conține două terminale – unul pozitiv și unul negativ. Atunci când se distribuie energie electrică, o fibră subțire numită filament începe să strălucească, emanând lumina artificială pe care o știm cu toții.

Deși putem avea becuri de orice dimensiune, formă și culoare imaginabile, pe care le putem folosi în tot felul de corpuri de iluminat, de la lustre LED, plafoniere și până la aplice, același principiu stă în continuare la baza fiecărui bec.

Ce clasifică un bec ca fiind eficient din punct de vedere energetic?

Un bec este considerat economic și ecologic nu pentru că ar fi realizat din materiale ecologice sau pentru că ar fi vândut într-un ambalaj ecologic, ci pentru că este eficient din punct de vedere energetic datorită cantității reduse de energie electrică pe care o consumă, oferind în același timp o cantitate de lumină suficientă. Becurile fluorescente sau becurile cu LED sunt astfel de becuri eficiente energetic.

În ceea ce privește becurile fluorescente, acestea sunt realizate prin simpla minimizare a becurilor industriale mari utilizate în săli de sport și spații de birouri, rezultând astfel becuri mici, potrivite pentru uzul casnic. Prin folosirea substanțelor chimice, inginerii au găsit modalități de a transforma razele UV în lumină vizibilă în interiorul unui tub acoperit cu mercur, rezultând un bec cu o durată mai lungă de funcționare și care necesită mai puțină electricitate. Deși există numeroase dezbateri în legătură cu eliminarea unor astfel de produse, în continuare o anumită cantitate de mercur se răspândește incontrolabil în mediul înconjurător.

Vorbind acum despre becurile LED, acestea sunt practic versiuni mai mici și mai puțin încălzite a becurilor tradiționale din trecut. Becurile cu LED nu conțin filament, adică acea fibră care leagă circuitele într-un bec. Acestea se bazează numai pe mișcarea electronilor dintr-un material semiconductor. Acest lucru permite ca durata de viață a acestor becuri să crească cu mii de ore față de becurile concurente, utilizând o fracțiune de energie electrică, toate fără mercur.

Fie că alegeți să comandați online becuri și corpuri de iluminat, fie că doriți să ajungeți direct la un magazin, cele mai importante criterii care ar trebui să vă influențeze alegerea sunt calitatea și eficiența energetică.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *