Siguranțele automate sunt varianta modernă a siguranțelor fuzibile din tabloul electric. Siguranța fuzibilă a apărut în urma nevoii de a proteja aparatura electrică conectată atunci când apare un nivel mai mare al curentului (decât cel maxim admis) sau un scurtcircuit în instalație. Ulterior, au apărut siguranțele automate pentru a elimina neajunsurile siguranțelor fuzibile. Dacă în cazul siguranțelor fuzibile, supraîncărcarea unui circuit determină topirea elementului fuzibil și întreruperea curentului, în cazul siguranțelor automate, supraîncălzirea va determina declanșarea unui comutator intern, iar pentru a reporni circuitul electric, tot ce trebuie să faci este să acționezi comutatorul. Nu același lucru se întâmplă cu siguranțele fuzibile care necesită înlocuirea unei componente ori de câte ori are loc supraîncărcarea circuitului electric.
Siguranțele automate asigură două tipuri de protecții. Protecția la suprasarcină, atunci când protejează instalația de posibilele pericole determinate de supraîncărcare și protecția la scurtcircuit, când disjunctorul siguranței automate protejează instalația de posibile incendii provocate de un scurtcircuit.
Considerate de mulți specialiști o variantă mult îmbunătățită a siguranțelor fuzibile, siguranțele automate au atât avantaje, cât și dezavantaje, pe care le vom discuta în cele ce urmează.
Avantajele siguranțelor automate
- După cum am spus mai sus, siguranțele automate nu presupun o înlocuire în momentul producerii unui scurtcircuit, ci doar acționarea unui comutator intern. Prin urmare, repornirea curentului electric în cazul siguranțelor automate va fi mult mai rapid decât în cazul siguranțelor fuzibile.
- Folosirea siguranțelor automate implică mult mai puține riscuri, cum ar fi diverse accidente pentru proprietar, decât siguranțele fuzibile (mai ales în momentul înlocuirii acestora).
- Reacția la defect se realizează într-un timp foarte scurt (instantaneu) în cazul siguranței automate față de siguranța fuzibilă.
Dezavantajele siguranțelor automate
- Siguranțele automate sunt mai sensibile la mișcare și pot produce oprirea curentului electric și din motive care nu țin de supraîncărcarea circuitului.
- Costurile de achiziție și de întreținere sunt mult mai mari în cazul siguranțelor automate decât în cazul siguranțelor fuzibile.
- Siguranțele fuzibile sunt mai potrivite pentru dispozitivele sensibile, oferind o protecție mai ridicată față de siguranțele automate.
În concluzie, înainte de a decide între siguranțele fuzibile și cele automate, ia în considerare toate avantajele și dezavantajele expuse mai sus. Și nu uita, siguranța înainte de toate!
One Response
Mesteri profesionisti, executam instalatii electrice – noi si renovari- in mai multe judete.
Foarte avantajos.
tel. 0745315725