Aspecte-cheie de care trebuie să ții cont atunci când alegi mobilierul de baie

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Piesele de mobilier pentru baie sunt disponibile în numeroase modele, forme, dimensiuni și culori, astfel încât pot răspunde tuturor cerințelor. Cu așa o amplă varietate, alegerea celui mai potrivit mobilier baie devine destul de dificilă. La urma urmei, alegerea corectă a pieselor de mobilier poate transforma orice baie într-un spațiu elegant, confortabil și practic sau dimpotrivă. Pe de o parte, depozitarea este un aspect esențial al oricărui design de baie, indiferent cât de mare sau de mic este spațiul, iar pe de altă parte, fiecare persoană își dorește un anumit stil.

Unii preferă o sală de baie elegantă și luxoasă, în timp ce alții apreciază stilul cât mai natural, evidențiat prin lemn, piatră și flori de interior. De la dulapuri pentru chiuvete și oglinzi până la soluții de depozitare foarte eficiente, piesele de mobilier baie pe care le alegi pot transforma o baie urâcioasă și deloc practică într-un spațiu de relaxare frumos și funcțional.

Prin urmare, înainte de a investi sume uriașe în tot felul de piese de mobilier baie, este esențial să te lămurești în privința unor aspecte importante și să te decizi ce design, aspect și atmosferă vrei să emane baia ta.

Tipuri de mobilier pentru baie

Din ce în ce mai mult, baia tinde să fie o oază de relaxare, unde scăpăm de griji și de stres și unde ne răsfățăm cu cele mai plăcute loțiuni. Așa se face că azi găsim numeroase tipuri de piese de mobilier baie, cum ar fi dulapuri generoase pentru chiuvetă, dulapuri cu rafturi practice pentru perete, tot felul de dulăpioare pentru medicamente, dulapuri tip soldat pentru depozitare, precum și dulapuri mici pentru rezervorul vasului de toaletă. Apoi, toate aceste piese de mobilier baie vin într-o varietate de stiluri, de la cele tradiționale până la stiluri moderne, cu finisaj glossy sau cu opțiunea de „push to open”.

E minunat că avem așa o paletă amplă de tipuri de mobilier pentru baie, dar nu trebuie deviem prea mult de la criteriul esențial, și anume mobilierul de baie variază întotdeauna în funcție de dimensiunea băii. De exemplu, o baie mică va avea cerințe foarte diferite față de o baie spațioasă, la fel cum un cuplu își va dori o baie total diferită de cea pe care și-o dorește o familie cu doi copii. Dar până vom ajunge să exemplificăm fiecare aspect-cheie în parte, haideți să aruncăm o privire asupra principalelor piese de mobilier de baie.

Întâi de toate, cu excepția băilor prevăzute cu chiuvetă tip piedestal, vom avea nevoie de un dulap pentru chiuvetă. Dulapul de chiuvetă trebuie să se potrivească foarte bine cu designul general al băii și mai trebuie să fie practic și ușor de utilizat în fiecare zi. Unii preferă dulapurile spațioase, foarte bine compartimentate, cu sertare și cu tot felul de accesorii, în timp ce alții preferă dulapurile cu rafturi, unde se pot depozita foarte bine tot felul de produse.

Dulapurile cu sertare sunt și ele foarte practice, așa că poți opta pentru un singur dulap înalt tip soldat, unde se pot depozita lucrurile pe care le dorești cât mai la îndemână, dar dacă beneficiezi de o baie spațioasă, poți opta pentru un dulap cu mai multe sertare, astfel încât fiecare membru al familiei să aibă propriul său sertar.

Dulapurile cu oglindă, așa-numite și „dulapuri ascunse” reprezintă o altă opțiune populară, deoarece sunt excelente pentru depozitarea produselor esențiale, astfel încât să nu fie la vedere, dar să fie totuși ușor accesibile. Dulapurile cu oglindă sunt și ele foarte variate. Unele beneficiază de priză, unele de spoturi încastrate, iar altele sunt prevăzute cu ceasuri digitale. Dulapurile cu montare pe perete, așa cum este și un dulap cu oglindă, sunt potrivite pentru băile de dimensiuni mici. Tot pentru o baie mică este potrivit și un dulap pentru rezervorul vasului de toaletă, care ascunde într-o manieră estetică bazinul, precum și țevile, punând la dispoziție și puțin spațiu de depozitare în interiorul dulapului, dar mai ales pe suprafața dulapului.

Mai sunt și alte accesorii pe care trebuie să le iei în considerare, inclusiv suporturi pentru prosoape, suporturi de toaletă și accesorii de iluminat, însă piesele de mobilier baie considerate indispensabile sunt dulapul pentru chiuvetă și un spațiu de depozitare adecvat.

Alegerea mobilierului de baie potrivit

Înainte de a opta pentru un anumit mobilier baie, există câteva lucruri care trebuie să fie luate obligatoriu în considerare. Întâi de toate, va trebuie să măsori cu exactitate ce spațiu ai la dispoziție și să verifici de mai multe ori măsurătorile. Cu siguranță, nu dorești o piesă de mobilier prea mare care nu se potrivește deloc în spațiul dintre cadă și perete, de exemplu. În cazul în care baia este prea aglomerată cu tot felul de lucruri, trebuie să scapi de tot ceea ce nu mai folosești. Păstrând doar ceea ce ai nevoie, vei obține o idee mai clară asupra mobilierului pe care ți-l dorești și de care ai nevoie.

De asemenea, va trebui să te decizi asupra unui stil de mobilier care să se potrivească perfect cu baia. Dacă deții o baie modernă, alege un mobilier baie cu linii curate și finisaj lucios. În schimb, dacă ai o baie mai mult tradițională, alege piese de mobilier în finisaje naturale și, eventual, cu unele detalii care oferă băii puțin farmec și caracter. Prin urmare, principalele criterii de care trebuie să ții cont sunt:

  • nevoia de depozitare. Cel mai adesea, dulapul pentru chiuveta din baie este piesa de mobilier care deține cea mai mare importanță. Gândește-te dacă vrei să depozitezi doar lucrurile tale sau și ale partenerului de viață. Alternativ, dacă vorbim despre o baie de oaspeți folosită mai rar, s-ar putea să nu ai nevoie de un spațiu de depozitare prea mare. Înălțimea dulapului este un alt factor care contează foarte mult și care, de foarte multe ori, este omis. Un dulap de baie prea înalt sau prea scund poate deveni obositor la un moment dat. În cele din urmă, nu uita că un dulap de baie trebuie să ofere acces facil la prizele de curent pentru uscătorul de păr și alte produse electrice de stilizare, pentru periuța electrică de dinți și pentru alte instrumente de frumusețe esențiale pe care tu și toți membrii familiei obișnuiți să le folosiți în baie. Desigur, femeile trebuie să se gândească și dacă vor să depoziteze în baie toate produsele de machiaj, precum și celelalte articole de toaletă. În cazul unui răspuns afirmativ, mobilierul din baie trebuie să ofere un spațiu amplu de depozitare, precum și acces facil. Sertarele, cutiile de organizare, precum și rafturile sunt opțiuni de depozitare a tuturor obiectelor de care avem nevoie obligatorie în baie. Pentru o depozitare ușoară și la îndemână, poți oricând să optezi pentru fel și fel de recipiente și cutii. Important este că azi sunt disponibile numeroase soluții de depozitare inteligentă care te vor ajuta să profiți la maximum de spațiul pe care îl ai la dispoziție, indiferent că vorbim de interiorul unui sertar sau de spațiul de deasupra unui dulap.
  • alegerea unui soluții de depozitare adecvate. Dulapurile de baie pot fi utilizate pentru a crea spații de depozitare, pentru a ascunde țevi și conexiuni sanitare, dar și pentru a oferi băii o notă decorativă. Înainte de a alege orice piesă de mobilier baie, gândește-te ce dorești să obții de la un dulap de baie. Acest aspect va influența alegerea tipului de mobilier, precum și a designului său. Tot acum, va trebui să analizezi și conexiunile existente la instalațiile sanitare. De exemplu, dacă va trebui să faci modificari ale instalației sanitare pentru a se potrivi cu un anumit tip de mobilier pe care ți-l dorești, trebuie să iei în calcul anumite cheltuieli suplimentare. Este foarte posibil să apară cheltuieli suplimentare și dacă faci trecerea de la un dulap montat pe pardoseală la o piesă de mobilier cu montare pe perete.
  • spațiul disponibil. O ruletă te va ajuta foarte mult să calculezi cât spațiu ai la dispoziție în baie, doar că ia în considerare și deschiderile ușilor, precum și intrarea în duș sau alte particularități. Măsurătorile cât mai precise te vor ajuta să restrângi gama elementelor de mobilier care se potrivesc cel mai bine în baia ta, fără să ofere acel efect obositor de aglomerație. De asemenea, trebuie să iei în considerare forma spațiului și, plecând de aici, să vezi dacă un dulap la comandă ar fi mai potrivit în comparația cu un dulap pe care îl poți cumpără de la magazin. Gândește-te unde vrei să așezi fiecare piesă de mobilier. Asigură-te că dulapul necesar pentru depozitarea tuturor obiectelor tale, nu va bloca traficul în baie nici chiar cu ușile și cu sertarele deschise, dar și că îți va oferi acces ușor la cele mai importante produse depozitate în interior. Accesul suficient pentru a curăța baia este, de asemenea, o necesitate.
  • stilul de mobilier dorit. Unii preferă o baie simplă și cât mai ușor de curățat și de întreținut, în timp ce alții doresc o oază de relaxare luxoasă și opulentă. Mai sunt și alte persoane care își doresc o baie luminoasă și primitoare care se potrivește cu fiecare membru al familiei până în cele mai fine detalii. Desigur, multe alte familii preferă o baie cu un design mai clasic, în ideea că la un moment dat vor vinde casa. Gândește-te cum ai vrea să fie baia ta. Un spațiu elegant, clasic, modern sau o încăpere cu design rustic? Posibilitățile de amenajare sunt, cu adevărat, uluitoare. Gândește-te apoi la culorile, materialele și finisajele pe care dorești să le incluzi în spațiu, precum și la atmosfera pe care vrei să o creezi prin intermediul pieselor de mobilier baie. Cele mai populare stiluri de mobilier baie sunt tradițional și modern. Un mobilier tradițional este perfect pentru a crea un aspect clasic și elegant, în timp ce piesele de mobilier moderne oferă băii un aspect minimalist. Ambele stiluri sunt potrivite pentru o sală de baie și contribuie enorm la crearea unei anumite atmosfere, dar nu este deloc indicat să îmbini mai multe stiluri. Piesele de mobilier independente sunt, de obicei, cea mai bună alegere pentru o baie tradițională. Sunt montate pe podea și arată minunat cu accesoriile potrivite. Adesea, piesele de mobilier tradiționale au un finisaj natural, cum ar fi fildeșul sau stejarul. Totuși, uneori crearea unei băi moderne poate fi preferabilă unei scheme tradiționale. Corpurile de mobilier moderne sunt perfect pentru a crea un aspect luxos, ca de spa. Piesele de mobilier moderne pot avea linii curbe sau unghiulare, finisaj lucios, iar sertarele nu sunt prevăzute cu mânere.

În cele din urmă, poate cel mai important aspect de care trebuie să ții cont atunci când alegi mobilierul pentru baie este materialul. Chiar mai mult decât mobilierul din bucătărie, un mobilier baie trebuie să poată rezista într-un mediu umed. De asemenea, trebuie să fie potrivit pentru utilizare zilnică de către mai mulți membri ai familiei. Lemnul lăcuit și sigilat, precum și materialele laminate sunt alegeri potrivite, mai ales că sunt și durabile și ușor de curățat.

Există o gamă imensă de piese de mobilier baie elegante și unice, care pot oferi un plus de caracter băii tale. Indiferent de alegerea pe care o vei face, chiar și în sala de baie, tinde întotdeauna să menții echilibrul între stil și cantitate.

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *