Chiuveta este cea mai importantă piesă de mobilier din baie, iar atunci când trebuie să faci această achiziție, este important să ții cont de anumite aspecte.
În primul rând, o chiuvetă frumoasă din punct de vedere estetic poate transforma camera de baie într-un spațiu plăcut și primitor. Însă partea estetică nu este cel mai important detaliu. Este esențial ca aceasta să fie funcțională și adaptată nevoilor locuitorilor casei.
Achiziția chiuvetei depinde și de tipul de proiect aflat în desfășurare. În cazul reamenajării băii, chiuveta, accesoriile necesare montării și robinetul vor fi cumpărate și montate deodată, ceea ce îți va da o libertate de alegere mai mare. Însă, dacă dorești doar să schimbi chiuveta actuală, noua chiuvetă trebuie să se potrivească vechiului sistem de montare și robinetului existent.
Mărimea camerei de baie este un alt criteriu important. Este recomandat să alegi chiuveta în funcție de spațiul disponibil, astfel încât baia să fie un loc confortabil.
În comerț există nenumărate modele, cu diferite sisteme de montare.
Chiuveta cu blat este unul dintre cele mai întâlnite modele. Acestea ocupă mai mult spațiu decât alte modele, de aceea sunt mai degrabă potrivite în băile mai spațioase. Totuși, mobilierul în care este încorporată chiuveta este foarte util pentru depozitare. Aceasta poate fi integrată în blat total, parțial, sau se poate afla deasupra blatului. Blatul și chiuveta se pot achiziționa separat, sau împreună, ca un corp integral.
Chiuveta de perete este potrivită în băile de mici dimensiuni deoarece lasă impresia unui spațiu mai mare. Acest model se montează pe perete, iar locul de dedesubt poate fi folosit pentru a depozita diverse lucruri.
Chiuveta cu picior este așezată pe un piedestal de susținere. Și acest model este potrivit în băile de mici dimensiuni.
Nu există mărime sau formă standard pentru chiuvetele din baie. Chiuvetele de mici dimensiuni sunt suficiente pentru a te spăla pe mâini, pe când chiuvetele mai mari pot fi folosite pentru spălarea părului sau a unor piese de îmbrăcăminte. Mărimea și forma sunt detalii pe care trebuie să le alegi în funcție de preferințele tale și de funcțiile pe care acestea vrei să le îndeplinească.
Chiuvetele sunt fabricate din diverse materiale. Ceramica este cel mai frecvent material folosit, acest tip fiind disponibil în forme potrivite pentru toate modurile de instalare. Totodată chiuvetele de ceramică pot fi găsite și în diferite variante de culori.
Chiuvetele din polimeri, inclusiv cele cu aspect de marmură sau granit, sunt confecționate din rășini peste care a fost aplicat gel protector. Au o durabilitate crescută dar pot fi dificil de curățat.
Fonta emailată este un material clasic pentru fabricarea chiuvetelor. Aceste modele au avantajul de a fi accesibile ca preț. Totodată au o durabilitate crescută și se curăță ușor. Dezavantajul este că se pot crăpa în caz de contact puternic. Pot fi găsite în mai multe variante de culori.
Metalul este de asemenea un material destul de întâlnit în acest sens. Cel mai frecvent este inoxul, sau oțelul emailat. Oțelul emailat este un material mai ușor, dar acest tip de chiuvete sunt mai predispuse îndoirii. În general au o durabilitate crescută și sunt ușor de curățat.
Sticla este un alt material folosit la fabricarea chiuvetelor. Contrar unor așteptări, au o rezistență crescută, dezavantajul fiind însă acela că trebuie curățate mai des, picăturile de apă fiind vizibile pe suprafață.
Lemnul este un material mai neconvențional, care însă va aduce un plus camerei de baie din punct de vedere estetic. Dezavantajul este că aceste tipuri de chiuvete necesită mai multă îngrijire și sunt mai costisitoare.