Montarea căzii de baie este o lucrare care poate fi realizată fără prea multe dificultăți. În cazul în care vrei să înlocuiești cada veche, sau ai ajuns la această etapă cu reamenajarea noii tale băi, îți prezentăm mai jos câteva sugestii și sfaturi utile în reușita proiectului.
Dimensiunile căzii de baie
Căzile de baie au diferite dimensiuni. Înainte de achiziționare asigură-te că aceasta se potrivește în locul destinat montării. Un alt aspect de care trebuie să ții cont în acest sens este manevrarea și transportarea. O cadă de mari dimensiuni poate fi foarte greu de montat într-o baie de dimensiuni reduse. Pentru realizarea lucrării ar putea fi necesară dezinstalarea sau mutarea altor obiecte din baie.
Montarea scurgerii și a preaplinului
La cumpărarea căzii de baie asigură-te că ai toate țevile de scurgere, garniturile, șuruburile și restul instalației sanitare pentru montare.
Primul pas constă în montarea sitei de scurgere și a preaplinului, folosind garniturile și șuruburile potrivite. Pentru a proteja cada în timpul acestei etape, poți așeza dedesubt o pătură sau o cârpă mai mare.
Așezarea căzii în locul destinat
Înainte de așezarea căzii în locul destinat, pregătește la nivelul peretelui îmbinarea țevii de scurgere. De asemenea, curăță bine locul pentru că suprafața pe care va fi montată cada trebuie să fie curată. Apoi, fixează cada pe picioare. Locul exact în care se poziționează picioarele depinde de dimensiunile și modelul căzii. Este indicat să ceri aceste detalii în momentul achiziției, în magazinele de profil. Pe marginile în care cada are contact cu peretele, se recomandă fixarea unei benzi profilate pentru cadă. Este necesar să verifici cu ajutorul unei nivele ca aceasta să fie instalată drept. Reglează înălțimea picioarelor cu ajutorul șuruburilor, până când nivela arată că totul este în poziție perfect orizontală. Odată realizați acești pași, urmează fixarea picioarelor cu ciment. Folosește pentru această operație un ciment cu priză rapidă.
O altă metodă de montare a căzii este folosirea suportului din spumă dură. În locul poziționării căzii pe picioare, aceasta va fi așezată în suport. Avantajul este că în acest mod cada va beneficia de izolare termică și fonică.
Poziționarea țevilor de scurgere
După întărirea cimentului, conectează scurgerea căzii la țeava colectoare. Este indicat ca panta acesteia să fie de aproximativ doi, trei centimetri la metru. Scurtează atât cât este nevoie pentru ca legăturile să fie bine făcute. Înainte de sigilare, verifică să nu existe scurgeri de apă. Alimentează cada cu apă și verifică scurgerea și preaplinul.
Împământarea căzilor din metal
Deoarece siguranța este cea mai importantă, căzile din metal necesită realizarea unei împământări. Pentru ca lucrarea să fie bine efectuată și să nu existe niciun pericol, apelează la serviciile unui electrician în acest sens.
Pereții căzii
În cazul în care nu ai optat pentru un suport de cadă, va trebui să zidești pereții căzii. Deoarece cada se montează de cele mai multe ori pe colț sau exact între doi pereți, vei avea de zidit unul, cel mult doi pereți. Una dintre soluțiile cele mai frecvent întâlnite este folosirea blocurilor de BCA. Acestea pot fi tăiate cu ușurință și lipite cu o bună precizie. Ține cont de faptul că în cazul unor probleme sau avarii va fi necesară o intervenție rapidă. Astfel, pentru a nu întâmpina probleme ulterioare, lasă spațiu în dreptul țevilor atunci când zidești pereții. De asemenea, ia în considerarea aplicarea ulterioară a plăcilor ceramice atunci când stabilești grosime zidului. Ideal este ca pereții finalizați să fie exact la același nivel cu marginea căzii.
Acordă suficient timp pentru uscarea materialelor de construcție înainte de folosire, cel puțin 48 de ore.