Cum puteți preveni deteriorarea instalației care poate fi cauzată de îngheț?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Pregătirea țevilor pentru venirea iernii este un proces prin care se verifică și se pregătesc instalațiile de uz casnic pentru temperaturi de îngheț. Este necesară această procedură deoarece înghețul poate provoca scurgeri la nivelul țevilor, urmate de tot felul de daune în interiorul locuințelor. Explicația este una foarte simplă. Când apa îngheață, se extinde pe măsură ce devine gheață, iar această extindere produce presiune în interiorul țevilor și cauzează deteriorări. Se recomandă pregătirea țevilor pentru iarnă atunci când o locuință va fi vacantă pentru o perioadă lungă de timp și apa nu va trece prin țevi.

Acest proces este unul mai complicat, în funcție de sistemul de țevi cu care este prevăzută casa fiecăruia, motiv pentru care este recomandat să apelați la o firmă de instalatori. În general, pregătirea țevilor pentru temperaturi de îngheț presupune scurgerea apei din conducte și ungerea tuturor elementelor de fixare cu soluție antigel, dar mai sunt și alți pași esențiali pe care este bine să nu îi pierdeți din vedere. Fie că apelați la o firmă de instalatori, fie că vă gândiți să efectuați personal acest proces, trebuie verificate toate părțile casei, inclusiv toate robinetele și supapele.

Prin urmare, dacă plănuiți să plecați în concediu pe timp de iarnă și nu doriți să aveți surprize la întoarcerea acasă, trebuie să urmați o serie de pași pentru a pregăti țevile pentru temperaturi scăzute. Întâi de toate, va trebui să opriți supapa principală de apă și toate conductele de apă, inclusiv boilerul, pentru a proteja toate aceste elemente pe toată perioadă când nu va curge apă. Va trebui apoi să deschideți toate robinetele de evacuare și toate supapele. Un robinet închis ar putea crea un vid care să mențină apă în interiorul țevilor. Toate robinetele trebuie să rămână deschise pe parcursul iernii. Va trebui apoi să eliminați excesul de apă care iese din țevi. În cazul anumitor instalații, va trebui să deschideți supapa de scurgere din rezervorul de apă caldă și să eliminați toată apa până când rezervorul va fi complet gol. Deseori, aceste rezervoare de apă caldă nu au canale de scurgere și va trebui să conectați la acestea un furtun de grădină.

Goliți apoi toate rezervoarele toaletelor din casă până când nu mai există apă nici în rezervor și, dacă este posibil, nici în vasul toaletei. Dacă nu se poate îndepărta toată apa, adăugați antigel pentru a preveni înghețarea și crăparea toaletei. Verificați apoi toate chiuvetele și țevile de scurgere și turnați puțin antigel în fiecare scurgere pentru a preveni înghețarea apei în scurgere.

În mod ideal, ar trebui să identificați toate conductele locuinței care ar putea fi cele mai vulnerabile la îngheț, mai ales dacă locuiți într-o casă mai veche. Căutați țevi amplasate în afara pereților și ferestrelor, conducte și țevi neizolate instalate în apropierea spațiilor neîncălzite. De asemenea, este important să verificați orice fisuri sau crăpături în pereți, podele și plafoane. Dacă găsiți orice fisuri sau găuri în timpul inspecției, asigurați-vă că aerul rece nu poate intra pe acolo. Izolați apoi țevile cu manșoane de izolație și acoperiți cu izolație orice gol sau fisură pe care o depistați, întrucât aerul rece poate afecta conducta dacă intră în aceste fisuri. În general, țevile din plastic sunt mai tolerante la îngheț decât țevile de cupru sau de oțel.

Inspectați exteriorul locuinței, asigurându-vă că toate fisurile vizibile sunt izolate. Aerul rece poate pătrunde prin fisuri, provocând înghețarea conductei. Dacă observați fisuri vizibile, etanșați-le folosind spumă de etanșare. Mențineți o sursă de încălzire în interiorul casei pentru a proteja conductele împotriva frigului. Este o idee bună să mențineți un robinet care picură, permițând apei să circule și astfel împiedicând continuu înghețarea acesteia. În cele din urmă, izolați toate gurile de ventilație care conduc spre exterior folosind carton sau o placă de lemn.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *