Cu toate că la această întrebare ar putea răspunde chiar prin practică instalatorul, ne-am gândit că sigur printre noi se numără mari amatori de meșterit prin casă. Motivele pentru care dorești să-ți asumi o astfel de sarcină prea puțin contează, important este să iasă treaba bine, să fii mulțumit de rezultat.
În plus, după ce vei vedea pașii pe care-i implică instalarea unui scaun de WC într-o locuință nouă, îți vei da seamă că nu vorbim totuși de fizică cuantică.
1. Primul lucru pe care vei dori să-l faci este să oprești apa. Dacă instalația a fost gândită separat, pentru baie și bucătărie, atunci nu va trebui să o oprești decât pe cea care corespunde acestei încăperi.
2. Dă drumul la robinetul chiuvetei sau la cea de cadă și așteaptă până când se scurge toată apa de pe conducte.
3. Curăță conducta care va alimenta cu apă vasul de WC, acea bucată de țeavă ce iese din perete din cupru sau pexal sau ce material ai ales pentru realizarea instalației sanitare. Pe aceasta va fi aplicat robinetul ce-ți va permite să pui în funcțiune rezervorul WC-ului.
4. Pentru că este foarte posibil ca ceva apă să fi rămas pe această conductă, pune în dreptul acestei un vas în care să se scurgă.
5. În cazul în care țeava ce iese din perete este mult prea lungă, o poți ajusta apelând la o pânză de bomfaier.
6. Se montează capul de robinet prin strângerea puternică a piuliței. Pentru această etapă vei avea nevoie de două chei franceze, cu una vei șine brațul robinetului cu cealaltă vei înfileta șurubul.
7. Din acest moment, în care ai montat robinetul, poți reporni apa.
8. Pentru a monta efectiv scaunul de WC ar trebui să acoperi scurgerea temporar cu o cârpă, apoi să aplici o flanșă la nivelul scurgerii, cu diametrul acesteia. Flanșa va face priză între pardoseală și scaun, va proteja țeava de scurgere și totodată va contribui la împiedicarea scurgerii de reziduuri.
9. Pentru că aceasta după montare ar trebui să fie la nivelul solului, iar țeava ta scurgerea este foarte posibil să fie acum mult deasupra solului, nu-ți rămâne decât să o scurtezi și pe aceasta cu pânza de bomfaier.
10. Pentru o și mai bună fixare se recomandă și integrarea unui inel de etanșare din ceară.
11. Flanșa va fi ancorată în pardoseală prin intermediul unor dibluri.
12. Când se va plasa scaunul de WC se va ține cont de acestea pentru că cele două orificii localizate în lateralele sale trebui să se suprapună cu diblurile.
13. Se recomandă, dacă rezervorul este inclus în scaunul de WC acesta să se monteze înainte de a fixarea finală. Între cele două elemente se va aplica o garnitură înainte de prinderea definitivă cu șuruburi.
14. Odată așezat scaunul de WC pe poziție se pot strânge șuruburile din laterale. Pentru un aspect estetic plăcut acestea se acoperă cu căpăcele din plastic.
15. Racordează WC-ul la rețeaua de apă cu ajutorul unei conducte din oțel flexibil.
Acum a mai rămas doar să tragi apa, să testezi cât de bine ai montat WC-ul.
Atenție! Nu uita de cârpa din scurgere, plasată acolo temporar 🙂

CEO la grupul Creative Art.
Îl recomandă experiența de Art Director și Publisher al revistelor Căminul, Bucătăria pentru toți, Bebelu, Industry Insights, și suplimentului ziarului România liberă.