Scule folosite la instalaţia sanitară

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Este adevărat că un meşter bun are foarte multe scule, iar atunci când îi lipseşte ceva, improvizează. Dar ca să faci acest lucru trebuie să ştii meserie. Așadar, haideți să vedem, cu ce ne confruntăm atunci când vorbim despre scule folosite la instalația sanitară.

scule folosite in instalatia sanitara

Există o gamă foarte mare de scule, de la diverşi producători, astfel încât este bine să ştim ce folosim sau cu ce lucrează instalatorul care ne execută lucrarea. Din vina unor scule neadecvate pot exista repercusiuni asupra lucrării de instalaţie sanitară.

Există o multitudine de scule folosite în funcţie de operaţiunea pe care dorim să o facem şi anume, de executare, de reparaţie sau de mentenanţă a instalaţiei sanitare.

Vom trata în acest articol sculele folosite în funcţie de materialul folosit în instalaţia sanitară.

Astfel, când vine vorba de ţevile din cupru, acestea pot fi tăiate, curbate şi sudate. Sculele folosite în operaţiunea de tăiere sunt ferăstrăul pentru metale sau ferăstrăul special. În principiu, este o tehnică uşoară, care la finalizarea ei necesită debavurarea.

Ce înseamnă a debavura? Înseamnă a curăţa de resturi la interiorul şi exteriorul ţevii de cupru. Debavurarea se poate realiza cu o pilă sau cu un debavurator, dar trebuie sa ţineţi cont în acest proces de grosimea ţevii.

Pentru începători, este recomandat ferăstrăul special, fiindcă acesta oferă o precizie de tăiere mai mare. Este bine să stiţi că fierăstrăul special poate fi folosit pentru toate grosimile de ţevi.

O soluţie care are foarte multe avantaje, în special de ordin estetic, dar şi de siguranţă, este curbarea. Prin alegerea acestui procedeu sunt evitate tăieturile şi sudurile care, dacă nu sunt executate corespunzător, devin inestetice şi au o rezistenţă mecanică slabă.

Un alt avantaj al operaţiunii de curbare este că pot fi executate curburi de diverse unghiuri.

Ce scule sunt folosite în operaţiunea de curbare?

Pentru curbarea ţevii de cupru sunt folosite resortul pentru curbare sau cleştele de arcuit.

Trebuie să avem în vedere că aceste scule sunt alese în funcţie de grosimea ţevii pe care doriţi să o îndoiţi, deci trebuie sa fiţi atenţi la acest aspect atunci când achiziționaţi această unealtă.

Pentru ţeava de cupru recopt, operaţiunea de curbare este uşoară şi nu necesită mult efort, aceasta fiind maleabilă. Puteţi citi mai multe despre acest material în articolul dedicat „Materiale folosite în instalaţia sanitară”.

Operaţiunea devine puţin mai complicată când vine vorba de îndoirea ţevii de cupru ecruisat. Aceasta, înainte de a fi curbată, trebuie să fie încălzită şi apoi răcită în apă.

Un aspect de care este bine să ţineţi cont, mai ales în cazul în care nu sunteţi chiar un specialist, este că operaţiunea de curbare este mai uşoară cu cât diametrul ţevii este mai mic.

Dacă nu aveţi altă opţiune decât folosirea unei ţevi cu un diametru mare, este recomandată folosirea cleştelui fix.

Operațiunea de sudare

Din start trebuie să ştiţi că această operaţiune este recomandată profesioniştilor, pentru că în procesul de executare pot interveni accidentări.

Sudura presupune lipirea a două ţevi cu ajutorul unui aliaj. Ca aliaj pot fi folosite mai multe materiale.

Este important să ştiţi că alegerea aliajului trebuie să ţină cont de punctul de topire al acestuia şi de temperatura pe care o poate suporta ţeava care urmează să fie lipită. În cazul cuprului, se pot folosi aliaje pe bază de cupru sau argint.

O altă modalitate de lipire a ţevilor este lipirea cu cositor. Avantajul cositorului este că are un punct de topire mic. Dezavantajul utilizării cositorului este că rezistenţa este una slabă faţă de sudura cu un alt aliaj. Ca şi scule în realizarea acestui proces este folosit aparatul de sudură.

Materialele din plastic sunt materiale cu care se lucrează uşor, din acest motiv sunt și materialele preferate ale celor cu mai puţină experiență în instalaţia sanitară. Şi pentru aceste materiale sunt folosite scule speciale, în funcţie de operațiunea pe care vrem să o executăm.

Astfel, la operaţiunea de tăiere se recomandă folosirea cutter-ului sau a unui cleşte tăietor special. Pentru operaţiunea de tăiere poate fi folosit chiar şi un ferăstrău de metale, acesta fiind recomandat în special ţevilor din PVC care sunt mai rigide.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *