Majoritatea locuințelor utilizează în anotimpurile reci un sistem central de încălzire. Așa cum arată datele, noile modele de centrale termice sunt mult mai eficiente decât omologii lor mai vechi. De exemplu, cele mai noi centrale termice cu o eficiență ridicată prezintă o eficiență anuală de utilizare a combustibilului de cel puțin 90%, ceea ce înseamnă că 90% din combustibilul utilizat este transformat în căldură. În schimb, sistemele de încălzire centrală mai vechi au o eficiență anuală de utilizare a combustibilului de 56 până la maximum 70%.
Dată fiind îmbunătățirea substanțială a eficienței, tot mai mulți proprietari de casă doresc să opteze pentru o metodă de încălzire mai eficientă. Pentru a vă ajuta să decideți care este cea mai bună opțiune de încălzire a locuinței dumneavoastră, în rândurile următoare vă prezentăm patru surse alternative de încălzire.
- Pompe de căldură geotermale. Pompele de căldură geotermale se bazează pe temperaturile subterane consistente pentru a încălzi eficient o casă în timpul iernii. În funcție de regiunea unde locuiți, temperatura subterană poate fi cuprinsă între 7 ° C și 21 ° C pe tot parcursul anului, adică mult mai cald decât temperaturile de suprafață. Temperatura subterană mai caldă poate determina ca pompele geotermale să fie mai eficiente decât pompele de căldură cu sursă de aer, care trebuie mai întâi să încălzească aerul rece din exterior. Printre informațiile prezentate aici, reprezintă cel mai eficient sistem de încălzire. Mai trebuie să știți că prețul unui sistem de încălzire geotermală este mai mare decât un sistem comparabil cu sursă de aer, deoarece procesul de instalare implică forarea unei găuri în sol sau introducerea bobinelor de transfer de căldură într-o sursă de apă aflată în apropiere. Cu toate acestea, un sistem geotermal va acoperi diferența de cost în cinci până la 10 ani. Echipamentul geotermic are o durată de viață de 25 de ani.
- Centrale termice pe ulei. Gazul natural este o sursă de energie comună pentru sistemele de încălzire centrală la domiciliu. Pentru zonele rurale cu acces limitat la gazele naturale, centralele cu combustibil lichid sunt o alternativă. În primul rând, sunt mai ieftine decât centralele pe gaze naturale, dar nu chiar la fel de eficiente ca acestea. Centralele pe gaz pot avea o eficiență energetică anuală chiar și de 90%, în timp ce centralele pe ulei pot avea o eficiență de 80% sau mai puțin. Mai apoi, o centrală pe gaz poate avea nevoie de un vas de expansiune pentru centrale termice, iar o centrală pe ulei poate avea nevoie de un rezervor special pentru depozitarea uleiului. Totuși, proprietarii de locuințe pot utiliza un amestec de biocombustibil în sistemele lor de încălzire a uleiului, ceea ce duce la scăderea nivelului de poluare și a costurilor. De asemenea, uleiul furnizează mai multă căldură pe BTU.
- Centrală pe peleți. Centralele pe peleți revin tot mai mult în atenția proprietarilor datorită eficienței lor. Peleții sunt de obicei fabricați dintr-un compus pe bază de lemn care include și alte materiale organice, cum ar fi coji de porumb sau chiar coji de nuci. Se pare că centralele pe peleți reprezintă cea mai curată opțiune de încălzire disponibilă în prezent. Aceste centrale sunt adesea mai ușor de instalat și vin în dimensiuni diferite. Unele pot produce căldură la rate cuprinse între 8.000 și 90.000 BTU pe oră, adică suficient pentru a încălzi o întreagă locuință.
- În cele din urmă, încălzirea prin pardoseală ne poate ajuta să economisim sume importante de bani prin eliminarea pierderilor de căldură care apar adesea atunci când aerul cald trece prin conducte. De asemenea, se estimează că sistemele de încălzire prin pardoseală sunt cu 15% mai eficiente decât centralele standard. Încălzirea în pardoseală poate să se dovedească benefică și pentru persoanele cu alergii, însă principalul dezavantaj este că instalarea necesită îndepărtarea și, eventual, înlocuirea pardoselii, fie că e vorba de parchet din lemn masiv, fie că e vorba de gresie. Prin urmare, încălzirea prin pardoseală este o opțiune potrivită pentru construcții noi sau case în curs de modernizare majoră.

O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.