Cât curent consumă un aparat de aer condiționat?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În momentul în care îți cumperi un aparat de aer condiționat și ai un buget pe care nu vrei să îl depășești, este normal să iei în considerare și consumul de energie electrică. Degeaba economisești bani cu achiziția unui aparat de aer condiționat dacă el nu este unul eficient și consumă multă energie electrică.

Nu poți știi exact cât consumă un aparat de aer condiționat, însă poți estima consumul, prin analizarea unor factori precum clasa energetică sau tipul aparatului, clasic sau cu Inverter. Printr-o simplă analiză a etichetei aparatului de aer condiționat, vei vedea că este precizată clasa de energie, valoarea indicelui SEER și SCOP, consumul anual de energie, dar și nivelul de zgomot atât pentru unitatea interioară, cât și pentru cea exterioară.

Primul și cel mai important lucru la care trebuie să te uiți este clasa energetică din care face parte aparatul de aer condiționat. Cel mai performant aparat de aer condiționat face parte din clasa A+++, iar cel mai puțin performant va fi încadrat în clasa D. Dacă îți dorești facturi mai mici la energia electrică, dar în același timp nu vrei să investești nici foarte mulți bani, ar fi indicat să te orientezi către un aparat de aer condiționat din clasele A, A+ sau chiar A++. Clasele B, C și D sunt de evitat pentru că aparatele de aer condiționat consumă mai multă energie electrică și sunt și mai zgomotoase. Un aparat de aer condiționat din clasa A sau A+ îți poate aduce un consum mai mic de energie chiar și cu 50% față de un aparat de aer condiționat din clasa C sau D.

Un alt lucru pe care ar trebui să îl iei în considerare este tipul aparatului de aer condiționat. Dacă optezi pentru unul clasic, ar trebui să te aștepți la facturi mult mai mari. Aparatele de aer condiționat cu Inverter sunt mult mai performante și mai eficiente energetic și îți aduc facturi mult mai mici, chiar dacă prețul este unul mai mare. În plus, un aparat de aer condiționat cu Inverter are și o durată de viață mai mare pentru că compresorul nu este atât de suprasolicitat ca în cazul unui aparat de aer condiționat clasic. Un aparat de aer condiționat cu Inverter îți poate aduce un consum mai mic chiar și cu 30% față de un aparat de aer condiționat clasic.

În concluzie, dacă vrei un aparat de aer condiționat care să consume cât mai puțină energie electrică, ar fi bine să te asiguri că respectă următoarele cerințe:

  • Este încadrat într-o clasă energetică superioară, de preferat în A, A+ sau A++
  • Este dotat cu Inverter
  • Producătorul este renumit

Ultima cerință este una opțională. Desigur că există și aparate de aer condiționat bune de la branduri mai puțin cunoscute, însă poți fi sigur că ele sunt atât de performante? Marca în sine este un girant al calității, așa că, dacă vrei să te bucuri de facturi cât mai mici, alege un aparat de aer condiționat de la un producător mai cunoscut. Pe site-ul celor de la Climatico vei găsi o gamă largă de aparate de aer condiționat de la producători cunoscuți cum ar fi Daikin, Gree sau Mitsubishi Electric care se remarcă prin eficiența lor economică și prin randamentul ridicat. Nu uita, chiar dacă investești la început într-un aparat de aer condiționat mai scump, îți vei recupera investiția într-un timp scurt printr-un consum mai mic de energie! Dacă nu știi exact ce aparat de aer condiționat să alegi pentru locuința ta, nu ezita să îi întrebi pe cei de la Climatico și ei te vor ajuta cu diverse sfaturi și recomandări!

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *