Centrala termică pe gaz vs pe peleți

centrala pe gaz 1

Picture 1 of 11

Nu știți dacă să vă achiziționați o centrală termică pe gaz sau una pe peleți? V-am pregătit câteva informații și sfaturi pentru a face această decizie mai ușoară pentru dumneavoastră.

Spre exemplu, aveți o locuință de aproximativ 130 m2 și trebuie să găsiți cea mai bună soluție pentru încălzirea acesteia. Încălzirea cu peleți este o variantă tentantă pentru că aceștia dau un randament bun, iar prețul lor este unul convenabil, însă centralele termice pe peleți au un preț mai ridicat. Ce alegem în aceste condiții? Vă vom prezenta în cele ce urmează avantajele și dezavantajele celor două variante.

Centralele pe gaz natural (gaz metan) sunt printre cele mai populare soluții de încălzire, mai ales pentru faptul că prețul gazului a fost destul de accesibil până acum. De asemenea, se consideră că randamentul centralelor pe gaz este superior în comparație cu alte centrale şi se adaptează la toate tipurile de instalaţii de încălzire (în pardoseală, cu panouri radiante etc.) În plus, acestea se utilizează ușor. Mai mult, la ele puteți folosi automatizări ce economisesc combustibilul. Un alt avantaj ar fi și dimensiunile reduse. Pe de altă parte, există zone în care racordarea la conductele de gaze este imposibilă din cauza lipsei furnizorilor sau a costurilor pentru conectare p. Precum în cazul tuturor echipamentelor pe gaz, montajul se face de către firme specializate, instalarea necesitând anumite condiţii şi aprobări, precum şi alte elemente de siguranţă.

De cealaltă parte, peleții din lemn sunt ecologici, aceștia provenind din deșeuri lemnoase și fiind o sursă de energie modernă, curată și ieftină. Centralele pe peleți au o autonomie foarte ridicată, de până la 2 luni de zile. Deși sunt mai scumpe, centralele termice pe peleți pot fi achiziționate prin programul Casa Verde, fiind considerate ecologie. Puteți beneficia astfel de o sumă ce poate ajunge până la 6000 de ron.  Peleții emit la ardere aproximativ aceeași cantitate de dioxid ce carbon ce a fost absorbită de copac în timpul creșterii, fiind neutri din punct de vedere al emisiilor de carbon. De asemenea, fumul rezultat din arderea peletului este foarte redus. Un alt argument pentru faptul că peleții sunt ecologici ar fi faptul că în urma arderii acestora, cenușa lor poate fi folosită drept îngrășământ, fiind bogată în minerale. În comparație cu o centrală termică pe gaz, o centrală pe peleți consumă cu aproximativ 20-30% mai puțin.

Printre dezavantaje se numără faptul că o centrală termică pe peleți poate fi și de 3 ori mai scumpă decât una pe gaz. De asemenea, centrala pe peleți trebuie să fie întreținută, la fiecare 2-3 zile trebuind să se facă o curățare, în caz contrar șnecul și arzătorul se pot înfunda cu peleți. O centrală pe peleți necesită un spațiu destul de mare, atât pentru montarea centralei propriu-zise, a echipamentelor, cât și a buncărului / depozitului de peleți. Montarea unei  centrale pe peleți impune în mod obligatoriu existența unui coș de fum.

Înainte de toate, trebuie să vă gândiți care sunt cele mai importante criterii în funcție de care vreți să vă alegeți sistemul de încălzire. Pentru fiecare persoană, datele tehnice, caracteristicile centralelor cântăresc în mod diferit.  Spre exemplu, dacă pentru unii cel mai important este prețul, alții consideră mai relevant costurile legate de combustibil. Înainte de a lua o decizie,  cântăriți însă cu mare atenție toate variantele.


Lasă un Comentariu...

*