Materialele folosite pentru instalarea caloriferelor se vor procura la dimensiunile corespunzătoare. Înainte de achiziționarea lor, trebuie să faceți măsurătorile, să respectați planul pentru încălzire și să nu uitați de calitate! Iată care sunt propunerile noastre în privința materialelor utilizate pentru montarea caloriferelor.
Regula generală spune că este nevoie de sfatul și ajutorul unui specialist. El va spune exact de ce cantități din fiecare material este nevoie, de câți metri de țevi este nevoie, de câte calorifere șamd. În general, materiile prime sunt următoarele:
- robineți tur/retur;
- pastă etanșare;
- cânepă;
- consolele de prindere;
- dopul aerisitor;
- țeavă pexal, cupru sau polipropilenă;
- calorifere.
Lucrările de montare a caloriferelor se realizează în pași simpli, ce utilizează toate materialele numite mai sus.
Este nevoie de o atenție mărită la trasarea conductelor. De regulă, cele de retur vor fi amplasate pe sub calorifer, pentru o circulație a apei fără probleme, dar și pentru un aspect mai frumos al camerei.
De asemenea, caloriferul va fi ferit de impactul cu ușile, de geamurile deschise – el nu va fi astfel amplasat în spații semi-deschise sau deschise și nici după uși. În funcție de aceste aspecte, se vor marca locurile în care vor fi prinse caloriferele, prin consolele de prindere. Atenție mare la poziția caloriferului – el trebuie să fie paralel cu podeaua.
Robinetul de tur, cel care permite apei calde să ajungă în calorifer ar trebui instalat cu un cap termostat, pentru menținerea constantă a căldurii. Astfel, temperatura va fi constantă pe toată durata zilei, la temperatura setată de dvs., făcând economii și permițând centralei să lucreze la randament redus. Cânepa va fi utilizată, împreună cu pasta de etanșare, la îmbinături, la robineți șamd.
În tot acest proces, este nevoie de stabilirea tipului de țevi, care să conducă agentul termic fluid. Țevile sunt și ele de mai multe tipuri: cupru, polipropilenă sau pexal.
Dacă veți opta pentru țevi de cupru, atunci ele nu sunt tocmai bune pentru caloriferele din aluminiu, pentru că acestea din urmă nu rezistă la efectele chimice produse (din cauza tipului de metal, a temperaturii mari a apei șamd.). Însă țevile de cupru sunt un excelent conductor de căldură și au o rezistență mare la diferențele termice din exterior.
Polipropilena este rigidă, are rezistență mare la căldură și nu interacționează chimic. Ea mai prezintă avantajul de a fi ecologică.
Pexalul este, în opinia multora, depășit și asta deoarece are probleme la îmbinături, nu rezistă termic și se poate sparge cu ușurință.
După instalarea țevilor, vor fi racordate caloriferele.
Caloriferele sunt și ele de mai multe tipuri, în funcție de buget și necesități.
Caloriferele din oțel sunt peste tot, le recunoașteți ușor, probabil se află și în casa dvs. Radiatoarele din oțel rezistă foarte bine la temperaturi înalte, sunt mai ușoare decât cele de fontă, de exemplu, deci sunt mai ușor de montat, au un preț mic și au o putere de distribuție a căldurii foarte bună. Pe de altă parte, trebuie să fiți atenți la tipul de oțel cumpărat – s-ar putea ca cel mai ieftin să fie și cel mai defectuos, iar durata de viață este destul de mică, până în 10 ani.
Caloriferele din fontă sunt mult mai grele decât cele din oțel, se găsesc montate în apartamentele mai vechi, propagă cel mai bine căldura dintre toate tipurile de calorifere, au o durată de viață foarte mare (chiar peste 30 de ani). Pe de altă parte, consumă multă apă, au un aspect neplăcut, trebuie să fie revopsite, iar cele noi au prețuri piperate.
Caloriferele din aluminiu sunt cele mai noi tipuri de calorifere apărute pe piață, de unde și eficiența mare de încălzire, cu apă redusă, au o greutate mică, aspectul este unul plăcut și sunt accesibile ca preț. De altfel, trebuie să aveți mai mare grijă cu ele, decât cu celelalte tipuri, și asta pentru că se pot îndoi repede, se răcesc repede, trebuie mereu să le aerisiți. Dar garanția din partea vânzătorilor constituie un avantaj.
La sfârșit, se vor verifica toate îmbinăturile, robinetele, caloriferele – pentru o funcționare corespunzătoare așteptărilor.
Așadar, avem de unde alege caloriferele, tipurile de țevi, nu mai trebuie decât experiența unui specialist, pentru o muncă perfectă. În cazul în care vreți să vă schimbați caloriferele de acasă, tot specialistul va fi cel care vă va evalua întreaga instalație termică și vă va îndruma cu privire la materialele pe care trebuie să le achiziționați pentru ca schimbarea să se facă foarte bine.