Scule folosite pentru montarea caloriferelor

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

La capitolul „scule folosite” pentru montarea caloriferelor, s-ar putea spune că o înnoire a instalației termice sau o racordare nouă nu necesită atât de multe unelte. Însă este nevoie de un minim care să ofere siguranța unei instalări corecte. Iată ce variante există în acest sens.

scule folosite instalare calorifere
Unii specialiști pot folosi următoarele scule:

  • nivelă cu bulă de aer;
  • mașină de găurit;
  • cheie de calorifer;
  • tăietor de țeavă;
  • cheia de ajustare a țevii;
  • chei franceze;
  • ruletă;
  • bandă izolatoare;
  • șurubelniță.

Kitul de montare a caloriferelor (diverse piulițe, suporții de montat caloriferul pe perete) este cumpărat odată cu acestea. Așadar, mare atenție la ceea ce primiți de la magazin.

Ruleta măsoară locul în care se va poziționa caloriferul; ea va fi utilă în tot procesul de racordare a caloriferelor: fie pentru măsurarea țevilor, fie pentru măsurarea diverselor prinderi, a spațiului dintre calorifer și podea șamd.

Nivela cu bulă de aer stabilește dacă locul în care urmează să fie montate consolele de prindere este drept și paralel cu podeaua. Dacă locul este denivelat, se poate atașa peretelui interior o placă de gips-carton pentru netezirea peretelui pe care urmează să se instaleze caloriferul. Poziția caloriferului trebuie să fie una corectă, pentru ca apa să poată circula bine.

Acolo unde urmează să se fixeze prinderile caloriferului, șuruburile, trebuie să se dea găuri cu mașina de găurit. Cele patru console ale unui calorifer vor fi prinse pe rând: prima, în funcție de măsurători, iar celelalte trei, în funcție de prima, la un nivel optim, ținând cont de dimensiunile caloriferului.

În tot acest proces de fixare, se vor lua în calcul și țevile. Acestea trebuie racordate la centrală, să fie corect amplasate – țevile tur vor ajunge până sus, la robinetul de tur, iar la retur, vor fi amplasate sub calorifer, fie în perete, fie la vedere. Țevile vizibile trebuie să fie fixate de perete, cu ajutorul unor prinderi, ce nu permit mobilitatea țevilor (ce poate apărea în urma folosirii repetate datorate apei calde de circulație).

Cu ajutorul tăietorului de țeavă și a cheii de ajustare a țevii se ajustează țevile la dimensiunile corespunzătoare, în așa fel încât să ajungă perfect la nivelul caloriferului. O țeavă amplasată necorespunzător nu va funcționa sau va crea probleme, ducând proprietarul în punctul de a schimba toată țeava respectivă. Așadar, mare atenție la dimensiunile țevilor! De asemenea, țevile de pexal se vor denivela la tăiere, pentru că sunt realizate din material moale. Este de datoria celui care instalează caloriferul să recalibreze aceste țevi, să le facă din nou rotunde la capetele tăiate, pentru ca apa să nu întâmpine impedimente.

Trebuie să mai țineți cont de un lucru: țevile pot fi dure sau mai maleabile. Dacă vreți să achiziționați pexal, material moale, veți prinde foarte bine țeava de perete. Dacă țeava este tare, veți avea nevoie de scule speciale pentru îndoire, în așa fel încât să se „strecoare” pe lângă toate colțurile casei, luând forma camerei.

La fiecare capăt al țevilor ce urmează să fie conectate la robineți se va înfășura cânepă și pastă de etanșare, în așa fel încât să nu existe scurgeri pe termen mediu și lung. Robineții se vor înfileta cu ajutorul unor clești, pentru fixare de lungă durată.

Se mai pot utiliza – diverse chei pentru strângere, pentru înfiletare, șurubelnița sau banda izolieră.

Fiecare dintre aceste ustensile își are importanța ei, însă și mai important este modul în care se vor face înfiletările, modul în care se racordează fiecare calorifer la centrală. Apa va trebui să aibă un curs corect, să circule conform cerințelor (robinetul de tur va fi amplasat în partea de sus a caloriferului, iar returul, în partea de jos).

O serie de scule trebuie folosite obligatoriu – nivela cu bulă sau ruleta – pentru amplasarea în dimensiunile corecte a caloriferului. În general, fiecare specialist în instalații termice va ști exact ce unelte trebuie să folosească, va avea toate cele necesare, iar schimbarea sau montarea unui calorifer nu ar trebui să dureze mai mult de câteva ore (unul nou). Și nu uitați – orice lucru realizat conform de la început va avea o durată de viață mai mare și vă va scuti de problemele ulterioare.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *