Tipuri de calorifere/radiatoare

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Există mai multe tipuri de calorifere din care puteți alege pentru casa dumneavoastră: din oțel, din fontă sau din aluminiu. Fiecare dintre acestea au avantaje și dezavantaje, însă mai presus de toate trebuie să alegeți aceste dispozitive de încălzit în funcție de încăperile pe care vreți să le încălziți, de tipul de centrală termică, de randamentul la care vreți să ajungeți.

tipuri de calorifere

Înainte de a vă procura un tip sau altul de calorifere, nu uitați să vă sfătuiți cu specialiștii, pentru că o instalație termică montată din prima cu defecte va absorbi bani pe parcurs – fie veți schimba țevile, fie le veți mări circuitul, fie veți mai adăuga câteva calorifere instalației inițiale pentru un randament mai mare. Toate acestea necesită bani, timp, alți specialiști și mulți nervi consumați.

Așadar, fiți cu băgare de seamă la caloriferele procurate, la specialiștii contactați și la banii investiți, pentru că un lucru ieftin nu va garanta rezistență în timp.

Caloriferele din oțel sunt peste tot, le recunoașteți ușor, probabil se află în casa dvs. Radiatoarele din oțel rezistă foarte bine la temperaturi înalte, sunt mai ușoare decât cele de fontă, de exemplu, deci sunt mai ușor de montat, au un preț mic și au o putere de distribuție a căldurii foarte bună. Pe de altă parte, trebuie să fiți atent la tipul de oțel cumpărat – s-ar putea ca cel mai ieftin să fie și cel mai defectuos, iar durata de viață este destul de mică, până în 10 ani.

Caloriferele din fontă sunt mult mai grele decât cele din oțel, se găsesc montate în apartamentele mai vechi, propagă cel mai bine căldura dintre toate tipurile de calorifere, au o durată de viață foarte mare (chiar peste 30 de ani). Pe de altă parte, consumă multă apă, au un aspect neplăcut, trebuie să fie revopsite, iar cele noi au prețuri piperate.

Caloriferele din aluminiu sunt cele mai noi tipuri de calorifere apărute pe piață, de unde și eficiența mare de încălzire, cu apă redusă, au o greutate mică, aspectul este unul plăcut, sunt accesibile ca preț. De altfel, trebuie să aveți mai mare grijă cu ele, decât cu celelalte tipuri, și asta pentru că se pot îndoi repede, se răcesc repede, trebuie mereu să le aerisiți. Dar garanția din partea vânzătorilor constituie un avantaj.

Mai există și reșourile – acele dispozitive care dau căldură pe baza cuplării la curent electric. Reșourile au mecanisme simple – folosesc electricitate pentru a se încălzi și au un termostat care, în momentul în care temperatura a crescut la nivelul dorit, se oprește. Reșourile pot fi o alternativă în casele în care nu există nicio altă sursă de căldură, însă nu reprezintă o variantă pe termen lung, din cauza costurilor mari la electricitate, pentru că sunt greoaie, nu încălzesc eficient camera. În schimb pot avea o durată de viață de câțiva ani.

Cum veți alege un calorifer potrivit?

La o primă vedere, puteți spune că alegeți caloriferele din fontă sau din aluminiu, însă trebuie să luați în considerație mai multe coordonate pentru alegerea cea mai bună.

În general, radiatoarele din fontă sau aluminiu sunt mai bune în cazul în care există rețea de instalație termică de bloc/de zonă. În schimb, la apartamentele în care încălzirea se face prin centrală termică proprie, cel mai des utilizate sunt caloriferele din oțel. De ce? Pentru că au o putere de distribuție a căldurii mai bună decât în cazul celorlalte două tipuri. Mai simplu spus, caloriferele din oțel fac centrala să lucreze mai puțin.

Caloriferele din fontă, de exemplu, sunt mult mai rentabile în cazul în care aveți căldură de la centrala termică de bloc pentru că păstrează mai bine căldura, se răcesc mai greu și nu se strică atât de ușor, având o rezistență mai mare la fluctuațiile de temperatură ani de zile.

La centralele proprii mai mari (cu o putere mai mare), se poate opta pentru caloriferele din fontă. Pe aceleași principii ca cele enumerate mai sus. Dacă vi se pare că sunt „învechite”, nu este deloc așa – ele rezistă pe piața de instalații termice, reînnoindu-și aspectul. Puteți alege dintr-o gamă variată de calorifere, însă bugetul poate fi unul ușor piperat, comparativ cu celelalte tipuri de calorifere.

Caloriferele din aluminiu sau din oțel au un aspect care se păstrează în timp, nu se deteriorează, nu se schimbă în timp și nici nu îngreunează sarcina peretelui, însă nu sunt la fel de trainice. Pot apărea probleme la încălzire, la menținerea temperaturii șamd.

Bineînțeles că trebuie să țineți cont și de prețul caloriferelor, însă nu înainte de a lua în calcul calitatea și nevoile de încălzire! Un aparat mai ieftin s-ar putea să aibă probleme la încălzire, s-ar putea să fie mai puțin rezistent decât unul mai scump, iar în timp va deveni nerentabilă o astfel de achiziționare, deoarece trebuie să înnoiți mereu dispozitivele de încălzire.

Un calorifer proporțional cu camera de amplasare se va stabili în funcție de necesitatea de încălzire. Formula de calcul va înmulți volumul încăperii cu un coeficient caloric specific fiecărei case, în funcție de izolarea termică a acesteia.

În acest proces de montare a instalației termice sau de renovare este nevoie de părerea specialistului, pentru că există tipuri de calorifere care se pretează mai bine anumitor centrale și alte calorifere care funcționează mai bine cu puteri mai mari. Fiecare tip are avantajele sale, unele estetice, altele ce țin de utilitate, însă la sfârșit dvs. veți plăti pentru ceva ce vreți să dureze mult timp. Dacă puneți calitatea pe primul loc, atât aspectul, cât și energia propagată nu vor fi o problemă, însă dacă veți pune prețul, atunci doar dacă aveți noroc veți reuși să vă procurați dispozitive trainice și eficiente.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

One Response

  1. buna mar interesa la incalzire centrala pe curent calorifferele de otel sunt mai eficiente decat cele pe fonta
    va multumesc astept un raspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *